Parlamentarii USL asigură că Legislativul nu vrea să apere demnitarii de justiție

Data publicării:
parlamentul romaniei generic - mfax-3

Camera Deputaţilor a modificat Codul Penal şi a scos deputaţii şi senatorii din categoria funcţionarilor publici.

„Politicul se ridica din nou deasupra legii. Modificările la Codul Penal sunt dramatice și dărâmă 10 ani de muncă și activitate a instituțiilor anticorupție”, a declarat președintele Traian Băsescu.

Parlamentarii USL îl contrazic pe Traian Băsescu şi susţin că ANI şi DNA nu rămân fără obiectul muncii dacă nu-i mai cercetează pe aleşi. „Oferim, prin aceste gesturi corecte, dar inabile politic, oferim lui Băsescu gloanțe să tragă . Parlamentarii nu vor mai fi anchetați de DNA...ba da, suntem și acum anchetați, vom fi și în continuare”, a spus Miron Mitrea, deputat PSD, la Digi24. „Se încearcă să se repună pe tapet teza loviturii de stat. Când apare o lege care are o prevedere legată de justiție, automat ANI, DNA, Băsescu și Macovei ridică obiecții”, a subliniat Răzvan Minorescu, deputat PNL.

Punctul de vedere al preşedintelui este însă susţinut de parlamentarii opoziţiei.

„Parlamentarii oferă o mostră de dezechilibru”, a declarat Gheorghe Falcă, în timp ce Claudia Boghicevici, PDL, a spus: „Ne reîntoarcem cu 10 ani. Nu putem să ne opunem în permanență doar din dorința de a apăra niște prieteni ai politicienilor aflați în situații grele”.

Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, condamnat, în primă instanţă, la cinci ani închisoare pentru complicitate la abuz de serviciu, a dat asigurări, în direct la Digi24, că niciuna dintre modificările la Codul Penal nu i-ar aduce beneficii personale: „Eu îmi doresc să îmi dovedesc nevinovăția în instanță şi nu să fiu exonerat. S-a făcut o interpretare greşită spunându-se că un parlamentar care este ministru, conform noii legi, nu mai poate să răspundă pentru abuzuri săvârşite în calitate de ministru, ceea ce nu e deloc adevărat”.

Jurnalistul Emil Hurezeanu a criticat atitudinea legislativului, care, în opinia sa, se îndepărtează de standardele europene: „Este în primul rând o probă de tembelism, în cel mai bun caz de tembelism, și de diletantism. Ce s-a întâmplat astăzi arată ca un fel de tratat de sinucidere a unui Parlament, de bunăvoie și nesilit de nimeni”.

Emil Hurezeanu mai spune că legea amnistiei ar putea fi interpretată drept o lege cu dedicaţie pentru toţi actualii şi foştii demnitari cu dosare penale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri