După consultări cu partidele, președintele a discutat cu premierul propus de PSD. Decizia lui Iohannis

Data actualizării: Data publicării:
consultari cotroceni dragnea alde iohannis 17 ian - presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea noului premier, şeful statului spunând că doreşte o procedură rapidă pentru instalarea unui nou guvern, după demisia premierului Mihai Tudose, căruia PSD i-a retras sprijinul politic. Coaliţia PSD-ALDE a venit la consultări cu propunerea de desemnare a europarlamentarului Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru, în timp ce PNL şi USR au anunţat că îi cer şefului statului găsirea unei formule pentru a duce PSD în opiziţie sau declanşarea alegerilor anticipate.

consultari dragnea iohannis presidency
Foto: presidency.ro

ACTUALIZARE 17:45.  Iohannis a anunțat că a acceptat propunerea de premier a PSD-ALDE. Viorica Dăncilă a fost desemnată, astfel, premier.

ACTUALIZARE 16:50 Președintele Klaus Iohannis discută la această oră cu premierul propus de PSD, Viorica Dăncilă. Discuția are loc la Palatul Cotroceni.

ACTUALIZARE 16.40 Președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă la ora 17:30, anunță Administrația Prezidențială. Imediat după acest anunț, și PSD a transmis că Liviu Dragnea va face, la rândul său, o declarație de presă la ora 18:00.

ACTUALIZARE 16:05 Consultările de la Cotroceni s-au încheiat.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că nu ştie dacă mai poate avea încredere în coaliţia PSD-ALDE şi că ideea opoziţiei pentru organizarea unor alegeri anticipate este „absolut nerealistă”.

„Aşteptăm prim-ministrul desemnat şi vom avea o discuţie în urma căreia vom lua o decizie de cum vom vota. Este un eveniment surprinzător şi pentru noi, cred că pentru toată lumea”, a afirmat Pambuccian.

De asemenea, întrebat dacă grupul minorităţilor mai are încredere în coaliţia PSD-ALDE, acesta a răspuns că nu ştie ce să spună. „Nu ştiu ce să spun. Nu ştiu cum o să arate (următorul Guvern – n.r.), cât o să ţină, dacă o să arate într-un fel sau altul, nu ştiu ce să zic”, a mai spus acesta.


ACTUALIZARE 15:38 Delegația UDMR a ieșit de la consultări și acum au intrat reprezentanții celorlalte minorități.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat că nu i-a putut transmite președintelui un punct de vedere nici pro, nici contra Vioricăi Dăncilă, pentru că nu o cunoaște. În ceea ce privește anticipatele, liderul UDMR consideră că e „doar un vis”, greu de pus în practică. 

UDMR așteaptă decizia președintelui Klaus Iohannis și dacă o va nominaliza pe Viorica Dăncilă, atunci va avea o discuțiile cu eurodeputata, pentru a-i cunoaște viziunea.

„Dacă doreşte să aibă voturile noastre, probabil va cere o întâlnire. Ieri, când am vorbit cu preşedintele Liviu Dragnea, m-a sunat şi mi-a spus decizia lor, i-am spus că, dacă va fi nominalizată şi vor voturile noastre, va trebui să avem o discuţie”, a precizat Kelemen Hunor.

„Am spus că nu se poate ajunge la anticipate, indiferent cine ce visează. (...) Opoziţia, dacă spune că doreşte un prim-ministru non-PSD, ar fi trebuit să vină cu o propunere. (...) Aritmetic vorbind, PSD-ALDE are majoritate, nu s-a schimbat nimic în ultimul an”, a mai declarat preşedintele UDMR.

ACTUALIZARE 15:10 În acest moment, la consultări a intrat delegația UDMR.

A ieșit de la consultări delegația PMP, condusă de fostul șef al statului, Traian Băsescu. Acesta a declarat că i-a propus lui Klaus Iohannis pentru funcția de premier două variante, în condițiile în care i-a adus mai multe argumente de ce țara este prost guvernată (vezi video mai sus). Nu se mai justifică menținerea la guvernare a PSD-ALDE nu se mai justifică, a spus Traian Băsescu.

Ca soluții, PMP propune două variante de guvern.

Prima propunere PMP este „o altă variantă” de europarlamentar pentru postul de premier, care vorbește „vreo patru limbi străine”: Siegfried Mureșan. Dacă nu va trece de Parlament Siegfried Mureșan, PMP vine cu o a doua propunere: în anul Centenarului, tânărul Eugen Tomac ar putea reprezenta o variantă foarte bună. 

Traian Băsescu crede că Parlamentul nu va risca să pice doi premieri propuși de președinte, așa că al doilea guvern are șanse să treacă.

Întrebat cum ar arată o majoritate într-un guvern format de Eugen Tomac, Băsescu a spus că mizează pe toate partidele din opoziţie şi pe minorităţi. „Mizez pe toate partidele de opoziţie, minorităţile. Nu exclud posibilitatea ca mare parte din nemulţumiţii de Daddy (Liviu Dragnea - n.r.)  să aibă alte opţiuni la vot în Parlament, la a doua încercare de formare a Guvernului (…) Cine nu vrea să vadă că în PSD au apărut fisuri e copil”, a continuat liderul PMP.
 
Cât despre posibilitatea de a-l suspenda pe președintele Iohannis, Traian Băsescu spune că un asemenea gest din partea PSD nu ar face decât să-l facă președinte pe Iohannis a doua oară.

Actualizare 14:37. Delegația USR a ieșit la declarații după consultări. 

E o miză importantă numirea unui premier non-PSD, ne-am exprimat susținerea pentru un astfel de guvern, cu condițiile: anularea legilor justiției, reforma electorală cu revenirea primarilor în două tururi, amendarea legislației fiscală din cauza instabilității uriașe și fără penali în funcții publice”, a spus Dan Barna.

Președintele USR a adăugat că „soluția decentă e cea anticipatelor”. „E dificil de a ajunge acolo, de aceea primul pas ar fi de numire a unui premier non-PSD, nominalizarea unui premier PSD deschide pariurile pentru când va fi următoarea criză”, a subliniat el.

Președintele ne-a dat de înțeles că analizează toate opțiunile”, a mai spus el, adăugând că și USR și Klaus Iohannis au căzut de acord că ajungerea la anticipate este un proces dificil.

Întrebat de ce nu a venit USR cu o propunere de premier, Dan Barna a răspuns că „ar fi fost necesare niște consultări care ar trebui să dureze, am înțeles mesajul legitim al domniei sale de a soluționa cât mai repede criza, lăsăm libertatea președintelui să decida un eventual premier non-PSD”.

Dincolo de faptul că e femeie, e o noua unealtă pentru interesele lui Liviu Dragnea și ale altora din PSD. Românii nu au primit nicio explicație pentru înlăturarea lu Mihai Tudose”, a spus deputata Florina Presadă.


Actualizare 14:33. În sala consultărilor au ajuns și reprezentanții PMP. Delegaţia este formată din Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Dorin Bădulescu şi Cătălina Bozianu


Actualizare 14:00. Reprezentanții USR au ajuns la Cotroceni. Delegația Uniunii Salvați România este alcătuită din președintele Dan Barna, Vlad Alexandrescu, Elek Levente, Ionuţ Moşteanu şi Florina Presadă.


Actualizare 13:43. Liberalii au ieșit de la consultările cu șeful statului. 

Am prezentat poziția PNL, decisă în Biroul Executiv, pe care o voi repeta: PNL a luat decizia de a nu particpa la nicio formulă de guvernare care cuprinde PSD, vom vota împotriva oricărei formule de guvernare care conține PSD. Opțiunea este pentru provocarea de alegeri anticipate, deoarece considerăm că opțiunile populației de astăzi nu mai au nicio legătură cu opțiunile exprimate în decembrie 2016. PNL, în cazul în care i se va solicita, își poate asuma răspunderea de demarare a negocierilor pentru formare unui Guvern, care să nu conțină PSD. PNL nu fuge de răspunderea guvernării”, a spus Ludovic Orban.

Președintele PNL a mai spus că „în privința premierului, știți că există un conses privind persoana candidatului la funcția de PSD. Este președintele partidului.”

Orban a precizat despre posibilitatea alegerilor anticipate că „președintele este în fața unei decizii destul de dificile”. „Este pus să aleagă între două rele. Din punctul nostru de vedere este cea mai bună soluție”, a adăugat liderul PNL.

În continuare, în urma unor întrebări ale jurnaliștilor, Ludovic Orban l-a atacat pe președintele PSD: „Pe mine nu mă cheamă Dragnea să dezvălui conținutul discuților cu președintele României sau cu altcineva.”

De asemenea, întrebat dacă a purtat discuții cu UDMR, pentru formarea unei noi majorități pentru a susține o guvernare liberală, Orban a răspuns că „discuțiile demarează dacă avansează această posibilitate”.

În plus, Ludovic Orban a fost întrebat dacă ar fi făcut propunerea de premier din partea PNL, dacă avea o decizie definitivă în cazul dosarului său trimis în instanță. „Eu sunt achitat. Sunt achitat de instanța de fond, așa că nu există vreo discuție legată de subiectul acesta”.


Actualizare 12:58. Delegația PNL a ajuns la Cotroceni. Sunt prezenți Ludovic Orban, Raluca Turcan, Vlad Nistor, Iulian Dumitrescu și Robert Sighiartău.


Actualizare 12:25. Delegația PSD-ALDE a terminat consultările cu șeful statului. Liviu Dragnea a făcut declarații ulterior și și-a exprimat speranța că președintele va accepta propunerea PSDîn persoana Vioricăi Dăncilă, pe care a descris-o ca fiind „neconflictuală”.

I-am prezentat președintelui în mod oficial și direct propunerea noastră, în persoana doamnei Viorica Dăncilă, i-am prezentat și procedura prin care a fost desemnată în cadrul PSD.

I-am prezentat președintelui, explicându-i, de ce am făcut-o, un tabel cu semnăturile de susținere a parlamentarilor PSD-ALDE. Am făcut asta pentru că în ultimele zile au apărut tot felul de informații că am pierdut majoritatea, că sunt parlamentari care nu o vor susține. Nu există niciun fel de problemă în majoritatea parlamentară”, a spus președintele PSD.

Președintele a luat act de ce i-am spus noi, ne-a transmis că dorește să nu se prelungească această situație și să avem un guvern cât mai repede. Va lua o decizie, nu știm dacă astăzi sau mâine, și va analiza serios propunerea sau propunerile înainte de a lua o decizie. Noi sperăm să accepte propunerea noastră”, a adăugat Dragnea.

El a mai spus că „este posibil (ca președintele, n.r.) să aibă o discuție cu doamna Dăncilă.”

Sunt suficiente argumente pentru ca domnul președinte să o accepte pe doamna Dăncilă. Și noi suntem îndreptați către stabilitate. N-avem niciun motiv real să credem că domnul președinte o va respinge pe doamna Dăncilă. Este o persoană care promovează dialogul, calmul, discuțiile, colaborarea”, a precizat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că europarlamentul „știe franceză și engleză”.

Întrebat de ce a venit la Cotroceni astăzi, în condițiile a spus că nu va mai veni în fața președintelui ca să-i prezinte o nouă propunere de premier, Dragnea a răspuns: „Când am spus nu mi-am imaginat că vom mai avea consultări până la finalul mandatului pe această temă. Viața bate filmul”.

Era incorect din partea mea să nu vin să prezint eu propunerea președintelui României”, a subliniat el.


Actualizare 12:20. Delegația PSD-ALDE, formată din Liviu Dragnea, Marian Neacșu, Paul Stănescu, Daniel Chițoiu și Grațiela Gavrilescu, a ajuns la Cotroceni.


Consultările de la Palatul Cotroceni încep la ora 12.00, prima întâlnire a preşedintelui Iohannis fiind cu coaliţia PSD-ALDE. De la ora 13.00, preşedintele se va întâlni cu delegaţia PNL, iar de la ora 14.00 cu aceea a USR. La ora 14.30, este aşteptată la Cotroceni delegaţia PMP, iar de la 15.00 cea a UDMR. Grupul minorităţilor naţionale va încheia runda de consultări, întâlnirea fiind programată de la ora 15.30.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut marţi o scurtă declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a anunţat că l-a desemnat pe Mihai Fifor ca premier interimar şi că a convocat pentru miercuri la consultări partidele parlamentare întrucât doreşte o procedură rapidă pentru instalarea unui nou guvern.

„Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri, avem deja două guverne PSD eşuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică şi, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăşi în interiorul PSD”, a declarat Klaus Iohannis.

PSD a propus-o marţi pe europarlamentarul Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, afirma că va face parte, alături de Marian Neacşu şi de un alt social-democrat, din delegaţia care va merge la consultări cu preşedintele Iohannis.

Liderul PSD a spus că Dăncilă este o femeie civilizată, neconflictuală şi are relaţii bune cu Bruxelles-ul, iar acest lucru va ajuta România în preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Întrebat despre proiectele în care s-a implicat Viorica Dăncilă şi care o recomandă pentru poziţia de prim-ministru, liderul PSD a precizat că aceasta nu a dorit să vină la conferinţa de presă, pentru că vrea să organizeze o conferinţă doar dacă va fi desemnată de către preşedintele Iohannis, iar la insistenţele jurnaliştilor să spună măcar un proiect al acesteia care l-a determinat să o voteze în CEx, Dragnea a evitat să răspundă, spunând că nu vrea să vorbească în numele acesteia. Dragnea a mai afirmat că Viorica Dăncilă susţine demersul PSD privind legile justiţiei.

ALDE va fi reprezentată la consultările de la Cotroceni de vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu şi de secretarul general al formaţiunii, Daniel Chiţoiu, potrivit ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, vicepreşedinte ALDE.

Meleşcanu a anunţat marţi seară, după întâlnirea coaliţiei de guvernare, la care Tăriceanu nu a luat parte, fiind plecat, că ALDE îşi „însuşeşte” propunerea PSD. Meleşcanu a mai spus că Viorica Dăncilă este „o persoană non-conflictuală, care a înţeles foarte bine şi şi-a asumat programul de guvernare, continuarea lui şi realizarea cât mai rapidă a tuturor măsurilor pe care le conţine”.

C. T. Popescu: Vasilica Dăncilă nu va avea niciun fel de atitudine, va face ce i se va transmite

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu solicitarea de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, iar PNL este pregătit să îşi asume guvernarea.

„Obiectivul nostru este ca PSD să nu mai fie la guvernare. Am hotărât să nu participăm la nicio formulă de guvernare cu PSD. De asemenea, am hotărât să votăm împotriva oricărui guvern care conţine în structura guvernamentală PSD. Am decis ca mandatul delegaţiei să fie solicitarea de alegeri anticipate, în măsura în care este posibil constituţional. PNL este pregătit să-şi asume răspunderea guvernării prin câştigarea alegerilor anticipate”, a afirmat Ludovic Orban. Liberalii au mai hotărât ca, în cazul în care nu se va lua o decizie favorabilă demarării procedurilor de convocare a anticipatelor, PNL să nu refuze, în cazul în care i se solicită, răspunderea de a forma o majoritate parlamentară care să sprijine un guvern fără PSD.

Trecerea PSD în opoziţie sau declanşarea anticipatelor este susţinută şi de USR. Dan Barna a declarat, marţi, că orice variantă pe care o găseşte preşedintele Klaus Iohannis pentru a duce PSD în opoziţie va fi susţinută de USR, inclusiv cu membri într-un guvern.

„Orice variantă pe care preşedintele Iohannis o va găsi pentru a duce PSD în opoziţie va fi susţinută de USR, inclusiv cu membri într-un guvern. Dacă va apărea varianta unui premier pe partea dreaptă, o vom susţine. Dacă ne va cere să facem o propunere de premier, o vom face”, a subliniat liderul USR. El a spus că „varianta cea mai decentă este cea a alegerilor anticipate, dar este foarte dificilă”. 

La rândul său, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a afirmat că PMP va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru.

„Credem că preşedintele va trebui să analizeze cu multă luciditate cui îi mai încredinţează mandatul de premier al Guvernului României şi nu ar trebui să se teamă de declaraţiile bolnăvicioase ale liderilor PSD care deja au trecut la ameninţări”, a spus Tomac.

Premierul Mihai Tudose a demisionat luni seară după şapte luni de mandat, ca urmare a retragerii sprijinului politic de către PSD, fiind al doilea prim-ministru care părăseşte funcţia în decurs de un an de la preluarea guvernării de către social-democraţi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, după şedinţa Comitetului Executiv în care i-a fost retras sprijinul lui Mihai Tudose, că el crede că preşedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar crede, de asemenea, că preşedintele va respecta Constituţia şi va desemna premier de la majoritate. Întrebat dacă PSD este pregătit în caz de declanşare a alegerilor anticipate, Dragnea a replicat: „Noi suntem pregătiţi de alegeri oricând, dar nu cred că preşedintele se gândeşte la asta”.

România, aproape de criză politică: scenarii posibile legate de numirea premierului

În octombrie 2017, în contextul scandalului din PSD legat de remanierea lui Sevil Shaidehh şi a Rovanei Plumb, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnalişti dacă va mai numi un premier PSD, în cazul în care acest guvern va pica. Klaus Iohannis a spus atunci că s-ar mai gândi dacă ar mai accepta un premier din partea PSD.

Conform articolului 85 din Constituţie, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Articolul 103 stabileşte că „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, iar programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Legea fundamentală mai prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri