Ponta: Dragnea nu dă doi bani nici pe Europa, nici pe Timmermans

Data actualizării: Data publicării:
victor ponta

Fostul premier și fostul lider al PSD, Victor Ponta, a declarat, la Digi FM, că avertismentul prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru Liviu Dragnea nu-l interesează deloc pe liderul PSD și că acesta va merge mai departe cu agenda sa. Oficialul european a transmis, sâmbătă seară, un mesaj dur pentru PSD: „Dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale”, în întâlnirea avută la congresul PES de la Madrid.

victor ponta inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul premier Victor Ponta a precizat că o presiune mai mare decât avertismentul oficialilor europeni are veni din partea românilor, mai ales că duminică seară sunt anunțate proteste în Piața Victoriei.

„După cum știți foarte bine domnul Dragnea, de foarte mulți ani nu participa la întâlnirile PES, acum s-a dus și a făcut ce face și la București, și anume, a mințit. A avut un discurs dublu. La București, spune că Timmermans e dușmanul României, s-a dus la Madrid a zis că-l susține. La București vorbește despre cum trebuie să schimbe lucrurile în justiție și cu procurorii, acolo domnului Timmermans și celorlați le-a zis că el susține statul de drept, la București, știți foarte bine, Comisia Europeană este rea și vrea răul României, iar la Madrid chiar zis că el regretă și-și cere scuze pentru ce spun unii colegi de la PSD, dar el nu-i poate controla, cunoașteți stilul. Avertismentul domnului Timmermans nu va avea absolut nicio valoare pentru ce se întâmplă în țară, Dragnea e fericit că i-a mai mințit puțin, i-a mai păcălit și-și va vedea de agenda lui care nu are nicio legătură nici cu Europa, nici cu social-democrația, nici cu binele României”, a spus Victor Ponta.

Digi FM: Dar această declarație a domnului Timmermans poate fi interpretată drept un ultimatum dat PSD-ului?

Victor Ponta: Ultimatul are un anumit sens și în diplomație și în limbajul comun. Sigur, poziția dlui Timmermans, a Comisiei Europene e cunoscută. Dragnea nu dă nici doi bani nici pe Europa, nici pe Timmermans. De altfel, nu uitați că dl Dragnea a mers la întâlnirea PES la două zile după ce dăduse acea ordonanță (de modificare a legilor justiției n.r.) prin care, practic, își subordonează procurorii către ministrul Justiției. Eu cred că va continua cu agenda lui și nu-l interesează, nu-i este teamă de nimeni din Europa. Cred că singurii de care îi este teamă sunt românii care pot să vină pe 26 mai la vot (alegerile europarlamentare n.r.) să voteze într-un anumit fel. (...) De Europa, nu dă doi bani Dragnea pe Europa și avertismentele domnului Timmermans cred că, cel mult, i-au stârnit un zâmbet pe sub mustață.

Digi FM: Dar nu-i va fi teamă domnului Dragnea că ar putea fi scos din familia socialiștilor?

Victor Ponta: Nu. (...)Nu cred că-l interesează deloc acest lucru. A vrut să mai câștige puțin timp ca să poată să dea noi ordonanțe privind trecerea sub autoritatea sa personală a justiției din România. Și a câștigat. Acum, sigur, cei de la PES au zis că  mai vorbim peste câteva săptămâni. În aceste săptămâni, dl Dragnea își vede mai departe de agenda lui. (...) Dacă ne așteptăm la lucruri importante venite dinspre Europa, ne înșelăm. Cei care putem să schimbăm direcția aceasta total greșită în care merge România suntem doar noi, nimeni altcineva din afară. (...) Cred că soluția o putem avea noi, aici, în România: 26 mai votul pentru Parlamentul European va fi un vot important care va da o direcție, după aceea prezidențiale și presiunea oamenilor pe parlamentarii care anul viitor se întorc în fața lor și vor vrea un nou mandat. Plus, presiunea publică, știu că astăzi vor avea proteste ale societății civile față de acele ordonanțe absolut dictatoriale pe care le tot dă Guvernul legate de justiție. Nu cred că acolo ar trebui să fie partide politice, dar faptul că oamenii protestează este important. Lui Dragnea nu-i este frică decât de o altă forță care i se opune fie că e vorba de oamenii din stradă, fie că e vorba de noi, cei din Parlament. De vorbă bună, de valori, nu va asculta dl Dragnea și nici cei din jurul său.

 

Citiți restul interviului aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri