Preşedintele Italiei: A venit momentul ca România să fie parte a Schengen

Data publicării:
27375

Foto © Administrația Prezidențială 

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedintele italian Sergio Mattarella, în cadrul vizitei oficiale pe care o desfăşoară la Roma, despre tema aderării României la spaţiul Schengen, prilej cu care preşedintele Sergio Mattarella a reiterat sprijinul său şi al guvernului italian pentru acest obiectiv al României.

„A venit momentul ca România să fie parte a Schengen”, a declarat preşedintele italian, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

În contextul agendei europene actuale, referindu-se la problematica relaţiilor externe ale UE, Klaus Iohannis a menţionat importanţa asigurării unei perspective europene pentru Republica Moldova, Summitul de la Riga din luna mai reprezentând un moment – cheie în acest sens.

La rândul său, preşedintele Italiei a dat asigurări că Italia va susţine abordarea României privind sprijinirea Republicii Moldova.

Sergio Mattarella a mulţumit României pentru poziţia avută în cadrul Consiliul European extraordinar de săptămâna trecut de la Bruxelles, pe tema migraţiei, spunând că ţara noastră a fost unul dintre statele care au dat dovadă de cea mai mare sensibilitate pentru această problematică.

Au mai fost trecute în revistă subiecte de pe agenda internaţională precum situaţia din Libia şi intensificarea fenomenului terorismului internaţional.

Cei doi preşedinţi au convenit să aibă un dialog susţinut pe perioada mandatelor lor. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a lansat invitaţia omologului italian de a vizita România. Preşedintele Mattarella a mulţumit pentru invitaţie, arătând ca îi va da „curs cu mare bucurie”.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi preşedinţi şi-au exprimat satisfacţia reciprocă faţă de evoluţia şi consistenţa relaţiilor româno-italiene – relaţii care au la bază tradiţii şi legături puternice şi totodată un cadru amplu de dezvoltare oferit de Parteneriatul Strategic consolidat, stabilit în 2008.

S-a evidenţiat, în acest context, importanţa relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două state, precum şi potenţialul existent pentru amplificarea în continuare a acestora. A fost menţionată, de asemenea, importanţa comunităţii româneşti din Italia şi a celei italiene din România ca punte solidă de legătură şi cooperare între cele două ţări.

Preşedintele Sergio Mattarella a ţinut să precizeze în mod deosebit contribuţia însemnată a românilor din Italia la dezvoltarea economică a ţării.

La rândul său, preşedintele Iohannis a mulţumit omologului său pentru susţinerea acordată de autorităţile italiene integrării comunităţii româneşti în societatea italiană.

„Comunitatea românească în Italia este la fel de importantă atât pentru Italia, cât şi pentru România”, a subliniat preşedintele Iohannis.

Programul vizitei a continuat cu o întâlnire în cursul după-amiezii cu preşedintele Senatului, Pietro Grasso, în cadrul căreia s-a discutat despre procesul de reformă din cele două ţări, precum şi despre rolul şi activitatea Parlamentelor român, respectiv italian.

În cursul serii, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Italia. Aproximativ 500 de români au mers ca să-l vadă și să vorbească cu președintele român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri