Președintele nu poate retrage încrederea Guvernului. Cum ar putea fi demisă Viorica Dăncilă

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila_govro

Klaus Iohnnis a declarat că retrage încrederea Guvernului și a solicitat demisia premierului Viorica Dăncilă, după ce prim-ministrul l-a anunțat pe președinte că nu va merge la întâlnirea de la Cotroceni, stabilită în urma cu două zile.

Klaus Iohannis nu poate retrage însă încrederea oficial, efectiv, Guvernului.  Este vorba mai degrabă de o declarație de intenție, în care președintele își arată atitudinea critică față de cum întelege premierul să se comporte, si anume să nu meargă la Cotroceni.

Citește și ”Prețul înțelegerilor secrete făcute de Dragnea în Israel. Mutarea ambasadei la Ierusalim ne-ar putea costa miliarde de euro”

Încrederea guvernului poate fi retrasă doar de parlamentari. În ședință comună, senatorii și deputații pot să depună moțiune de cenzură și astfel să retragă încrederea guvernului. Dacă moțiunea de cenzură trece, guvernul este automat demis.

Este o ocazie rar întâlnită în care să auzim președintele zicând că președintele retrage încrederea. Nu este nemaiîntâlnit ca președintele să ceară demisia premierului, în schimb.

Doamna Dăncilă a preferat să executele ordinele de la partid. Eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. Doamna Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru al Romaniei și transformă Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România, de aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă era așteptată, vineri, la Palatul Cotroceni pentru discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis. Invitaţia fusese lansată acum două zile, când tema propusă de şeful statului era un eventual conflict între Guvern şi BNR.

Citiţi şi: Mutarea ambasadei la Ierusalim ne-ar putea costa miliarde de euro

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri