Primele probe de la Bacalaureat se amână cu două zile

Data actualizării: Data publicării:
bac-2022-sesiunea-a-doua-august-septembrie
Foto: Getty Images

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat joi după ședința în care Guvernul a adoptat memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării că această decizie răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Ea a spus, de asemenea, că probele de competențe de la Bacalaureat se amână pentru zilele de 14-23 iunie iar datele pentru probele scrise nu se modifică. 

Ligia Deca a anunţat că încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până în 13 iunie. În acest context, probele orale ale examenului de bacalaureat vor avea loc în perioada 14 - 23 iunie. Deocamdată, calendarul pentru probele scrise - nici la clasa a VIII-a, nici la clasa a XII-a - nu se modifică. 

Probele de competențe la BAC 2023 ar fi trebuit să înceapă luni, 12 iunie, și să se încheie în 21 iunie. 

Probele scrise la BAC 2023: 

- 26 iunie 2023: Limba și literatura română - proba E.a) – proba scrisă 

- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) -proba scrisă 

- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă 

- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă 

- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00 

- 4 - 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor 

- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Calendar Evaluarea Națională 2023 

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română: 

- 19 iunie 2023 - Limba și literatura română - probă scrisă 

- 21 iunie 2023 - Matematica - probă scrisă 

- 22 iunie 2023 - Limba și literatura maternă - probă scrisă 

- 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) - Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor 

- 28 iunie 2023 (orele 16:00 - 19:00) - 29 iunie 2023 (orele 8:00 - 12:00) - Depunerea contestațiilor 

-29 iunie - 4 iulie 2023 - Soluționarea contestațiilor 

- 4 iulie 2023 - Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor 

Ministrul a precizat că, în ceea ce priveşte celelalte clase, nu se impun modificări. 

Înscrierea la examene se va prelungi până în 13 iunie.

În 9 iunie ar fi trebuit să fie gata situaţia şcolară a evelilor din clasele terminale, dar şi înscrierea pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională. 

„Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie”, a anunţat Ligia Deca.

Citește și: Ligia Deca: Există toate premisele pentru a putea recupera până la sfârșitul anului şcolar orele pierdute din cauza grevei

Deca: Toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită 

„Toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite şi ca o garanţie suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern a fost aprobată Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului”, a anunţat Ligia Deca, citată de News.ro. 

Ea a precizat că această declaraţie se publică în Monitorul Oficial, îndeplinind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea garanţia unui act normativ publicat în Monitorul oficial, care să răspundă revendicărilor pe care, pe bună dreptate, dascălii le-au avut. 

Ligia Deca a menţionat că în acest memorandum sunt subliniate toate măsurile pe care Guvernul deja le-a luat. 

„În prima parte este vorba de majorările salariale din ultimii doi ani, a doua parte vizează investiţiile în infrastructura şcoală şi universitară, atât din fonduri europene cât şi fonduri naţionale şi ele sunt toate listate pentru a se vedea clar atât amploarea cât şi investiţia urmând o secţiune care subliniază din nou elementele din noul pachet al legilor educaţiei, ce vin în sprijinul carierei didactice”, a spus ea. 

„Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale, pe de o parte garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învăţământ din legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economic, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public”, a spus Deca. 

Ministrul Educaţiei a mai afirmat că memorandumul asumă şi faptul că pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţit cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor şi indemnizaţiilor de care beneficiază potrivit legii. 

„Ambele solicitări au făcut parte din doleanţele pe care noi le-am primit, documentat, din partea federaţiilor sindicale, am răspuns astăzi încă o dată acestor revendicări”, a arătat ea.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut joi, în debutul ședinței de guvern, un apel la profesori să renunțe la grevă. Ciucă spune că Guvernul și-a îndeplinit angajamentele luate la negocierile cu sindicatele din Educație și consideră că profesorii „au avut un partener onest” la aceste discuții.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri