PSD este reticent la ideea ca Iohannis să fie și vicepremier. Ce răspund liderii liberali

Data publicării:
congres psd 1

ACTUALIZARE. Liderii liberali au evitat să comenteze reacția PSD, subliniind că interlocutorul lor va fi premierul:

Crin Antonescu: „Sunt chestiuni pe care e prematur să le discutăm acum și le vom discuta cu premierul. Sunt decizii pe care le luăm împreună cu Victor Ponta, e caraghios să vorbim de instabilitate”.

Klaus Iohannis: „Acum nu cred că e cazul să vă răspund la niște păreri care sunt și ele, exprimate așa, la proaspăt. Atunci când Victor Ponta îmi va spune personal acest lucru, o să-i dau un răspuns și pe acela îl veți afla și dumneavoastră”.

______________________

Și purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, spune într-un comunicat că „Guvernul şi instituţiile guvernamentale nu au nevoie de instabilitate. Sunt sigur ca vor fi gasite cele mai bune soluţii în USL pentru ca acest lucru să nu se întâmple, dupa ce liderii vor discuta acest subiect”, afirmă Cătălin Ivan.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, se află la Soci și nu a dorit să comenteze remanierea guvernamentală propusă de liberali. Aceștia vor ca actualul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, să fie ministru de Interne, dar și vicepremier.

FOTO:MEDIAFAX

Dan Şova și-a expus punctul de vedere pe contul său de Facebook: „Domnul Iohannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice și fiscale, această poziție aparținând titularului de la Finanțe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranță națională și ordine publică. Dar această poziție este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea și, în mod evident, nu poate fi pusă în discuție poziția domniei sale în Guvernul României", a subliniat Dan Şova.

El a adăugat că este de discutat și problema oportunității și chiar a legalității ocupării concomitente a funcției de ministru și de primar de către Iohannis.

„Concluzia este una simplă: pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului României ar trebui să se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge în Parlament și de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate”, a precizat ministrul delegat pentru marile proiecte.

El a mai arătat că cei propuși de PNL sunt oameni competenți și posibila cooptare a acestora în echipa guvernamentală poate fi benefică, dar a arătat că toate aceste propuneri trebuie discutate și în cadrul USL.

„Deși propunerile aparțin PNL, ultimul cuvânt îl va avea primul-ministru Victor Ponta”, a punctat Dan Şova.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a precizat, la rândul său, vineri, că nu este clar dacă Klaus Iohannis poate fi şi vicepremier şi primar, el exprimându-şi speranţa ca dorinţa PNL de a-l propune vicepremier nu va crea „anumite” probleme procedurale, întrucât Guvernul nu are nevoie de instabilitate.

Preşedintele TSD, Mihai Sturzu, a precizat, la rândul său, vineri, că venirea lui Klaus Iohannis în Guvern e un câştig, dar că vor trebui lămurite aspecte tehnice şi juridice legate de modificarea structurii Guvernului sau de suspendarea acestuia din funcţia de primar. „Venirea lui Klaus Iohannis în echipa guvernamentală este un câștig pentru Executivul condus de premierul Victor Ponta, dar vor trebui lămurite câteva aspecte tehnice legate de structura Guvernului. De exemplu - dacă e nevoie de preluarea funcţiei de vicepremier printr-un vot în Parlament, care va crea instabilitate în plus. De asemenea, trebuie verificat juridic şi cât de posibilă este şi acea suspendare din funcţia de primar, să nu ne trezim cu alte probleme juridice”, a precizat Sturzu într-un comunicat transmis MEDIAFAX. „Să fim atenţi să nu îi dăm muniţie suplimentară lui Traian Băsescu, care va specula orice amănunt doar pentru a ne boicota”, a adăugat Sturzu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri