Exclusiv Rareș Bogdan: Corupția din vămi nu afectează aderarea României la Schengen. Astfel de situații există și în țările europene

Data actualizării: Data publicării:
rares bogdan face declaratii
Rareș Bogdan spune că scandalul cu corupția din vămi nu va influența decizia țărilor europene în privința aderării României la spațiul Schengen. Foto: Inquam Photos / George Călin

Rareș Bogdan a vorbit vineri seara, în exclusivitate la emisiunea „LIVE” de la Digi24, moderată de jurnaliștii Alexandru Rotaru și Robert Kiss, despre aderarea României la spațiul Schengen, subiect care se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Europarlamentarul spune că acest lucru este necesar, și România trebuie să se asigure că subiectul va fi discutat. Pentru că în cazul în care Austria va vota din nou împotrivă, atunci România poate acționa în judecată această țară la CJUE, în caz contrar, această șansă fiind anulată. De asemenea, Rareș Bogdan a spus că scandalul cu vameșii prinși cu mită nu va influența decizia țărilor europene în această privință, pentru că „sunt situații care există și în țările europene, nu e România din punctul ăsta de vedere altfel”. „Acolo unde există bani mulți și trafic uriaș de marfă, există și un flagel, care poate fi de 0,1%, de 0,01% sau de 1%. Asta este”, a subliniat acesta, dând și exemple în acest sens.

Robert Kiss, jurnalist Digi24.ro: Ce șanse are România la Consiliul JAI din 4-5 decembrie, și dacă ar trebui să rămână pe ordinea de zi acest subiect, cel al aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen?

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL: După cum știți, Spania, care deține președinția, a promis atât prin ministrul de Interne, cât și prin premierul Sanchez, tocmai validat din nou premier, că va pune pe ordinea de zi a Consiliului JAI, ultimul din acest an, subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Cred că România nu trebuie să ceară scoaterea de pe ordinea de zi, trebuie să facă presiuni în continuare pentru ca subiectul să fie pe ordinea de zi.

De asemenea, tot ceea ce înseamnă diplomație românească trebuie să își intensifice eforturile și să pună presiune cât mai mult, alături de Comisia Europeană, de președintele Consiliului European, Charles Michel și de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a venit cu noi declarații în această săptămână, plus marile grupuri politice. Pentru că în momentul ăsta este clar că doar Austria se opune. Și o face fără a avea justificare.

După cum știți, pe programul pilot care este aplicat la granița României cu Serbia, granița de sud-vest, în momentul acesta este extrem de clar că a scăzut de 10 ori trecerea frontierei prin zona Balcanilor de Est. Balcanii de Vest sunt singura rută care asigură astăzi trecerea spre Europa Centrală a imigranților din nordul Africii, așa că România este obligată să pună subiectul pe ordinea de zi. Trebuie să pună presiune și să își prezinte șansele până în ultima clipă, pentru că în cazul extrem în care Austria s-ar opune din nou, are șansa de a acționa în judecată Austria, la CJUE. Altfel, această șansă este anulată.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: Dumneavoastră vorbiți cu colegii parlamentari. Nu vă întreabă nimic despre acest flagel, sau e un flagel ceea ce avem în vămile din România?

Rareș Bogdan: Nu, să fim serioși. Situațiile prezentate, cu vameșii ridicați cu mită în vămile din vest, sud, estul României, sunt situații care există și în țările europene, nu e România din punctul ăsta de vedere altfel. Acolo unde există bani mulți și trafic uriaș de marfă, există și un flagel, care poate fi de 0,1%, de 0,01% sau de 1%. Asta este.

Și în portul Rotterdam, și în portul Anvers, și în portul Pireu, și în portul Marsilia astfel de situații se întâlnesc. Nu suntem singurii care acționăm, și mă bucur că statul român acționează în forță și închide aceste coridoare ale corupției. Dar ele nu sunt determinante pentru imaginea unei țări. Repet, fiecare țară care are granițe de tipul României, mai ales granițe externe, sau porturi mari de tipul celor care le-am enumerat, sau a altor porturi, Barcelona sau altele, au situații similare.

Deci asta nu este o situație care să fie determinantă în imaginea și în schimbarea poziției celorlalte țări europene cu privire la spațiul Schengen.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri