Războiul privind contestarea la CCR a bugetului pe 2019. Reacțiile PSD și UDMR

Data actualizării: Data publicării:
20190104130431_OGN_9958-01- iohannis scari cotro - ganea
Președintele Klaus Iohannis FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Războiul privind contestarea la CCR a bugetului de stat a atins noi cote. Acum, lupta dintre guvern şi preşedinte se duce şi pe nuanţele din discurs. Proaspăt numit în executiv, Daniel Suciu se arată deranjat de apelativul „ăştia”, folosit de şeful statului în anunţul de la Palatul Cotroceni. În tot acest timp, UDMR, alături de care coaliţia a votat proiectul pe repede înainte în Parlament, se poziţionează de partea lui Klaus Iohannis şi critică Guvernul.

Nu cred că din poziția de președinte te poti adresa...noi nu suntem „ăștia”, noi suntem guvernul României, nu cred că o colaborare instituțională, fie și printr-un discurs politicianist, pot să se strecoare asemenea apelative, ține de demnitatea fiecăruia”, spune Daniel Suciu, vicepremier.

Reacţia vicepremierului, care depusese jurământul la Cotroceni cu doar câteva ore înainte, vine după ce preşedintele a criticat ritmul în care guvernul face investiţiile. Adică nu le face, mai precis.

Un ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, răspuns stupefiant, zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare. Auzi, în al treilea an de guvernare au bani pentru proiectare. Aceștia nici nu vor să realizeze spitalele”, declară Klaus Iohannis, președintele României.

Şi cei din UDMR critică tot segmentul investiţiilor. Ei cred că, la nivel local, proiectele vor fi mult întârziate. Kelemen Hunor susţine că totul este din vina guvernului.

„Este dreptul președintelui de a trimite actele proiectelor de legi și din acest punct de vedere nu e de condamnat. Dacă are dubii, dileme constituționale, trimite textul la CCR. Dacă Guvernul ar fi venit în noiembrie cum era normal, poate ca și atunci președintele ar fi contestat. Întârzierea nu acum începe, ci a început anul trecut, când guvernul a întârziat trimiterea în Parlament”, afirmă Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Pe 6 martie, judecătorii CCR vor discuta sesizarea preşedinteşui Klaus Iohannis. În momentul de faţă, România funcţionează pe planul de buget de anul trecut.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri