Relu Fenechiu: „Chiliman poate să facă cerere să fie exclus, nu e cazul să facă atâta zarvă degeaba”

Data publicării:
1301 20fenechiuexcluderi-43609

25 de secretari de stat sunt supuşi votului de luni al conducerii Partidului Naţional Liberal. O listă asemănătoare a întocmit şi Partidul Social Democrat. La Digi24, vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, şi profesorul de ştiinţe politice Alexandru Radu discută despre debutul guvernării, despre cât de mulţumiţi sunt liberalii de portofoliile primite, despre austeritate şi despre problemele interne din PNL.

Sunt sau nu mulţumiţi liberalii de felul în care premierul Ponta înţelege să împartă posturile guvernamentale politicienilor USL? Sau de felul în care se vor împărţi banii în bugetul care va fi discutat cu delegaţia FMI începând de miercuri? Când vom avea vreo şansă să ajungem cu trenul de la Bucureşti la Constanţa în mai puţine ore decât se făceau la momentul inaugurării liniei în vremea lui Carol I? Nu în ultimul rând, va rezista USL testului unei guvernări care reinventează austeritatea sub numele de disciplină fiscală? Acestea sunt câteva întrebări la care invitaţii au răspuns în emisiunea „Kilometrul 0”.

Reglările de conturi din PNL: Domnul Antonescu este cam prea tolerant în ultimul timp. Ar trebui să se pună problema excluderii lui Chiliman

Relu Fenechiu afirmă că ar pune problema unui vot de excludere din partid a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, însă ar fi bine ca „cei care ţin la acest partid să se abţină de la astfel de declaraţii publice”. Vicepreşedintele liberal mai crede că, în ultima perioadă şeful partidului dă dovadă de un comportament prea tolerant.

E foarte posibil ca domnul Chiliman să-şi dorească să fie dat afară din partid. Pentru că, dacă dumnealui îşi dă demisia, îşi pierde mandatul. Şi s-ar putea să îşi dorească acest lucru (să fie exclus). Dar dacă chiar doreşte acest lucru poate să facă o cerere scrisă, nu e cazul să facă atâta zarvă degeaba.

Nu cred că se va pune problema excluderii domnului Chiliman, pentru că domnul Antonescu este cam prea tolerant, după părerea mea, în ultimul timp. După părerea mea, da, (ar trebui să se pună problema excluderii lui Chiliman). Eu sunt mai radical, aşa.

Eu vă spun, am guvernat cu scandal în interior şi nu-mi doresc să mai guvernăm patru ani tot cu scandal. Ar fi foarte bine ca toţi cei care ţin la acest partid să se abţină de la astfel de declaraţii publice şi să discutăm tot ceea ce avem de discutat în interiorul partidului”, a spus vicepreşedintele liberal.

Citeşte şiTest de sinceritate la Kilometrul 0 - Relu Fenechiu, despre relația cu Victor Ponta: „Din ce în ce mai corectă”

Alte declaraţii ale vicepreşedintelui PNL Relu Fenechiu pe marginea subiectelor fierbinţi ale zilei:

În ceea ce priveşte regula celor doi secretari de stat alocaţi fecărui minister, care trebuie să aibă aceeaşi culoare politică cu a ministrului, ea rămâne valabilă, spune ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Unde este vorba de trei secretari de stat, doi au aceeaşi culoare cu a ministrului, iar celălalt provine de la celălalt partid mare din coaliţie. În subordinea sa vor veni aşadar doi secretari de stat de la PNL şi unul de la PSD, spune Fenechiu.

CNADNR a fost rupt de la Ministerul Transporturilor, însă nu ca rezultat al unei bătălii, spune vicepreşedintele PNL: „E incorect să spunem că s-au câştigat sau pierdut bătălii. Paritatea s-a respectat. Şi e important ca fiecare să-şi facă treaba aşa încât să fie performant.

Reducerea aparatului guvernamental: „Sunt în situaţia în care propun o nouă organigramă şi din start am redus aparatul din jurul cabinetului de la 537 de oameni la circa 460, 470. Este o chestiune pe care mi-a cerut-o primul-ministru.”

De ce a fost nevoie ca autostrăzile să treacă la departamentul Marilor Proiecte:„Aşa a fost negocierea politică. Premierul Victor Ponta a spus încă din vară că doreşte să se ocupe personal de construcţia autostrăzilor din România. Şi mi se pare bine că premierul vrea să se ocupe de această chestiune. Nu a fost un motiv de dezamăgire, pentru că ştiam de la început.

Situaţii critice în domeniul feroviar: Pe linia Bucureşti-Constanţa, care a fost modernizată cu 900 de milioane de euro, furturile duc la întârzieri majore. În acest sens, ministrul a redactat o Ordonanţă de Urgenţă prin care tronsonul să fie declarat zonă strategică. În acest mod, „poate fi păzită de Jandarmerie această linie. Singura astfel de porţiune modernizată este şi cea mai afectată de furturi”, spune Fenechiu, care promite tuturor că „în două luni maxim, pe această linie se va merge cu viteza cu care poate trenul să meargă”.

„Există şi corupţia, dar cele mai importante probleme s-au datorat neprofesionalismului cu care au fost conduse instituţiile în România”, spune Fenechiu, care acuză o abordare strategică greşită inclusiv în privinţa autostrăzilor, care a decalat România de politicile globale. „Trebuia să ne apucăm imediat după 1990 de autostrăzi, când nu trebuia să expropriem... Acum în România trebuia să avem deja linii de mare viteză, să fim în consonanţă cu priorităţile economice europene”, crede ministrul.

El afirmă că este prioritar Coridorul IV feroviar, care speră să fie finalizat până la finalul lui 2016. „Avem în vedere mai multe tronsoane, trebuie să mutăm bani dintr-un loc în altul pentru a găsi soluţii. Sunt linii de 60 km/oră, nu linii de mare viteză. Acelea sunt un alt proiect, foarte scumpe, care se pot face prin parteneriat public-privat. Toate lucrurile se leagă şi de asta e nevoie de viziune.”

Un alt obiectiv de dezvoltare este Portul Constanţa, care reprezintă pentru România „o mare şansă” datorită traficului uriaş din Asia şi din Sudul Africii. „Iar dacă noi am avea un port la Constanţa bine echipat, autostradă şi linii CFR modernizate, am aproviziona o treime din Europa pe aici”, spune ministrul.

Oamenii au vrut să nu guverneze UDMR încontinuu”

Acordul aproape semnat cu UDMR de Crin Antonescu şi Victor Ponta pare a fi o necunoscută pentru vicepreşedintele PNL. „Nu am participat la semnarea nici unui astfel de acord. Dumneavoastră aţi văzut acordul? Eu nu l-am văzut. Când o să-l văd, o să fac un comentariu. De când sunt ministru, fac mult mai puţină politică şi urmăresc mult mai mult ce se întâmplă în jur. Nu ştiu dacă oamenii îşi doresc aşa mult acest lucru – să intre UDMR la guvernare. (În judeţele maghiare votul a arătat că) oamenii au vrut să nu guverneze UDMR încontinuu.”

„Singurul lucru pe care vi-l pot spune este că Crin Antonescu a venit după alegeri în forul politic al PNL şi a venit şi cu acest subiect. A fost un vot, au fost discuţii din care a reieşit dorinţa partidului de a nu guverna împreună cu UDMR. Deciziile luate în partid sunt respectate chiar de către preşedintele acestuia. O să mă uit (la textul acordului cu UDMR) şi o să vă dau un răspuns într-o emisiune viitoare”, a spus vicepreşedintele liberal.

Este Dan Voiculescu influent în PNL? „L-am văzut în ultimul an cred că o dată sau de două ori. Pot să vă spun că am fost prezent la toate şedinţele USL. Nu l-am văzut pe domnul Dan Voiculescu acolo şi n-am văzut pe nimeni care să invoce cuvintele sau dorinţele lui. Dan Voiculescu este un om puternic şi cred că poate fi oricând un subiect interesant pentru cei care vor să construiască astfel de poveşti”, consideră Relu Fenechiu.

El este sigur că PNL va câştiga alegerile prezidenţiale cu Crin Antonescu în fruntea partidului: „Eu ştiu că în politică se pot întâmpla multe, dar nu pot decât să vă spun că Victor Ponta îl va susţine pe Crin Antonescu. Dincolo de protocoale, şi atât cât îl cunosc eu pe Victor Ponta, pot spune asta. Am văzut în Victor Ponta un om de cuvânt. Şi-a dat cuvântul că o va face şi o va face.”

Prezenţa lui Gigi Becali în rândul liberalilor: „Dacă populaţia ar fi considerat greşită intrarea lui Gigi Becali în PNL, ne-ar fi taxat la alegeri. Nu uitaţi că Gigi Becali a obţinut un scor chiar mai mare decât media USL. Ceea ce înseamnă că populaţia nu ne-a penalizat pentru includerea lui Gigi Becali (în partid şi pe listele electorale)”, argumentează Fenechiu.

Ce va face USL / PNL în cazul în care preşedintele Traian Băsescu va refuza propunerile Monei Pivniceru pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al României şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie: „Eu am mare încredere în Mona Pivniceru, o apreciez acum şi ca ministru. I-am văzut prestaţia în şedinţele de Guvern şi în discuţiile avute separat pe problemele juridice din minister”, afirmă liberalul.

În aceeaşi sferă a justiţiei, ministrul îşi doreşte ca „legea şi constituţia să fie respectate şi îmi doresc foarte mult ca oamenii din România să nu păţească ce am păţit eu cu o justiţie aservită politic. (...) Toată lumea a rămas cu acea imagine cu ieşirea mea pe scări de la DNA, ceea ce mi-a dus prejudicii uriaşe.”

Când va fi tronsonul Sibiu - Orăştie din nou funcţional:„Imediat ce temperaturile ne vor permite să intrăm la reparaţii. Ministerul Transporturilor nu se ocupă de autostrăzi, nici măcar de repararea lor. Este sarcina domnului Dan Şova.”

Fricţiunile din Partidul Naţional Liberal. Vântul excluderilor bate, dar în depărtare

Crin Antonescu susţine că nu a existat o discuţie internă în PNL privind excluderea din partid a lui Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman sau Ludovic Orban. Luni, liberalii au două şedinţe ale forurilor de conducere în care, potrivit statutului, preşedintele PNL poate propune sancţionarea fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.

Cu alte cuvinte, Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu vor avea ocazia să îşi regleze conturile în cadrul şedinţei Biroului Politic Central al PNL de luni. Liderul PNL susţine însă că nu va uza de dreptul pe care i-l dă Statutul partidului de a cere excluderi:„Faptul că Adriana Săftoiu a fost exclusă de organizaţia din care făcea parte, nu de mine, este un lucru, dar ce legătură are aceasta cu tema excluderii lui Tăriceanu?”, a spus Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Digi24.

Nimeni, niciodată, nu s-a gândit sau nu a vorbit neoficial sau public despre excludere sau sancţionarea lui Tăriceanu, Orban sau chiar Chiliman”, a mai spus liderul liberal.

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, l-a acuzat miercuri pe liderul PNL că a transformat partidul într-unul antioccidental:„Pentru dânsul politica se rezumă la bătălia lui oarbă pentru putere şi foloseşte orice mijloace pentru a-şi atinge scopul. A încălcat de mai multe ori normele statutare, regulile nescrise ale onoarei şi ale bunului simţ. (...) Prin modul în care s-a comportat în ultima jumătate de an şi mai mult, practic riscă să transforme PNL în cel mai antioccidental partid din România”, a spus Chiliman, la Digi24.

Acest atac direct nu este un motiv pentru îndepărtarea lui Andrei Chiliman din partid, spune liderul PNL.În momentul în care domnul Chiliman afirmă despre preşedintele partidului că a călcat în picioare statul de drept în România, că a desfiinţat instituţii democratice de drept din România, dumneavoastră care credeţi că ar trebui să fie reacţia PNL? Nici măcar pentru aşa ceva domnul Chiliman nu va fi exclus.

Decizia de a-l primi pe George Becali în PNL a fost primul reproş pe care tripleta Tăriceanu - Chiliman - Orban i l-a adus lui Crin Antonescu. Liderul PNL a fost criticat şi pentru declaraţiile împotriva ambasadorului SUA, a cancelarului german şi a preşedintelui Comisiei Europene. În replică, liderul PNL l-a provocat pe cei trei să-l concureze pentru şefia partidului la congresul ce ar putea avea loc în luna februarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri