Statutul magistraților. Lovitură pentru președinte de la Comisia Iordache

Data actualizării: Data publicării:
steluta cataniciu si florin iordache

Președintele României va putea refuza o singură dată și motivat numirea procurorilor șefi, potrivit unui amendament adoptat de Comisia Iordache la Statutul magistraților. În forma în vigoare, legea nu prevede de câte ori poate șeful statului refuza numirea procurorului general, procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT.

Adăugarea sintagmei „o singură dată” a fost propusă de Florin Iordache (PSD), care este președintele Comisiei speciale.

Preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1)”, este noua formă a alin. 3 art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.

După mai multe ore de lucru în paralel cu ședința comună dedicată proiectului de buget pe 2018, Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache (PSD) a dezbătut aproape două treimi din amendamentele propuse la proiectul de lege de modificare a Statutului judecătorilor și procurorilor. Dezbaterea are loc în cadrul procedurii de la Senat, după ce, în urmă cu exact o săptămână, Camera Deputaților a adoptat modificările la Legea nr. 303/2004, la pachet cu modificările la Legea ANI.

Față de forma adoptată de Camera Deputaților, Comisia Iordache a adoptat, până acum, puține modificări.

Una dintre ele se referă la statutul procurorilor, în sensul că s-a acceptat un amendament al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România și al Asociației Magistraților din România, potrivit căruia „procurorii sunt independenți în dispunerea soluțiilor, în condițiile legii prevăzute de Legea 304/2004”. Forma adoptată de Cameră, textul preverea că „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”. Formularea a fost vehement criticată de reprezentanții procurorilor și de societatea civilă pe motiv că ar institui un control al anchetatorilor, inclusiv de către ministrul Justiției.

Comisia a păstrat, în schimb, prevederea prin care magistrații sunt obligați „să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativă și executivă”.

Comisia a respins un amendament formulat de senatorul PSD Șerban Nicolae prin care Consiliul Suprem de Apărare a Țării ar fi fost total eliminat din procedura verificării declarațiilor olografe pe care le depun magistrații privind faptul că nu sunt ofițeri acoperiți ai serviciilor de informații. Dacă propunerea lui Șerban Nicolae ar fi acceptată, de verificarea declarațiilor s-ar fi ocupat, exclusiv, comisiile parlamentare (de apărare și de control al activității serviciilor de informații).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri