Statutul magistraților și ștergerea interdicțiilor ANI, votate de coaliția PSD-ALDE-UDMR

Florin Iordache_ parlament_INQUAM_Octav_Ganea

Plenul Camerei Deputaților a aprobat cu 179 voturi „pentru” și 90 voturi „împotrivă” modificările dorite de coaliția PSD-ALDE-UDMR la Statutul judecătorilor și magistraților. Inclusiv propunerile care stabilesc că procurorii pot fi controlați ierarhic și că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraților care produc prejudicii prin rea-credință sau gravă neglijență. Proiectul de lege merge la Senat. Votul final asupra textului trebuia dat marți, dar, la solicitarea PSD, conducerea Camerei a decis devansarea lui. Coaliția PSD-ALDE-UDMR a votat și un proiect marca Florin Iordache: cel care șterge interdicțiile pentru cinci parlamentari găsiți în conflict de interese. Urmează cel care împiedică opoziția să-și mai susțină în plen amendamentele respinse.

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE 18:45. Biroul Permanent al Senatului a stabilit calendarul dezbaterii în procedură de urgenţă a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a modificărilor aduse legii ANI, ambele acte normative fiind adoptate tot luni, într-o şedinţă ad-hoc a Camerei Deputaţilor.

Termenul pentru depunerea amendamentelor a fost stabilit pentru joi, iar comisiile de resort vor trebui să elaboreze raportul până lunea viitoare, pe 18 decembrie.

Senatorul USR Mihai Goţiu a acuzat coaliţia de abuz de putere (Detalii aici).


ACTUALIZARE 18.20. Comisia de regulament a Camerei Deputaţilor, convocată în paralel cu plenul, a respins - cu 4 voturi „împotrivă”, 2 voturi „pentru” şi 2 abţineri - proiectul lui Florin Iordache de modificare a Regulamentului Camerei. În Comisie, a votat împotriva proiectului deputatul UDMR Marton Arpad. Prin urmare, dacă majoritatea PSD-ALDE insistă să supună proiectul votului final, sunt toate șansele ca acesta să fie respins fără voturile UDMR.

Proiectul prevede ca, la ședințele de plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise să se supună votului la pachet, iar cele respinse doar dacă amendamentele admise nu întrunesc suficiente voturi. 

ACTUALIZARE 17.18. Deputatul PNL Florin Roman a solicitat un vot pentru reluarea votului asupra proiectului de modificare a Legii de organizare și funcționare a ANI, dat fiind că proiectul a primit doar 167 de voturi, cu doar două mai mult decât minimum necesar. Președintele de ședință, Gabriel Vlase, a refuzat acest lucru.

Continuă dezbaterile asupra proiectului privind abilitarea Guvernului să emită ordonanțe pe durata vacanței parlamentare.

Citește și ”Cine se află, cu adevărat, în spatele lui Șerban Nicolae”

ACTUALIZARE 17.05. Proiectul de modificare a Legii ANI a fost și el adoptat, în fluierăturile opoziției, cu 167 voturi „pentru” și 90 voturi „împotrivă”. Este vorba de proiectul inițiat de Florin Iordache prin care se șterg interdicțiile stabilite pentru cinci parlamentari PSD și ALDE (deputații Steluța Gustica Cătăniciu, Ioan Sorin Roman și Matei Suciu, respectiv senatorii Ovidiu Cristian Dan și Resmeriță Cornel Cristian) pentru conflictele de interese din perioada 2007-2013. 

„Tot ceea ce ați făcut dumneavoastră ne duce spre dictatură. Puneți în pericol securitatea României. Nu mai sunteți noaptea ca hoții, ci ziua, în văzul tuturor”, a declarat, de la tribuna Parlamentului, deputatul PNL Raluca Turcan.

ACTUALIZARE 17.00. Pentru a întârzia cât mai mult votul final pe cele două proiecte de lege, reprezentanții opoziției iau pe rând cuvântul de la tribuna Camerei Deputaților și invocă numele a cât mai multor colegi, astfel încât aceștia să poată solicita drept la replică și cere cuvântul.

În sală se fluieră continuu.

ACTUALIZARE 16.55. Ședința de plen a Camerei Deputaților a început. Reprezentanții opoziției au cerut scoaterea proiectelor de pe ordinea de zi și retrimiterea la comisie. 

ACTUALIZARE 16.10. Ședința solemnă comună s-a încheiat, în câteva minute începe ședința obișnuită a Camerei Deputaților. Pe ordinea de zi modificată ca urmare a deciziei Biroului Permanent, sesiunea de vot final pe Statutul magistraților și Legea de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Integritate ar trebui să fie la 18.30.

Pe ordinea de zi au mai fost introduse proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe și proiectul lui Florin Iordache de modificare a Regulamentului Camerei.

ACTUALIZARE. Votul final asupra celor două controversate proiecte (de modificare a Statutului magistraților și Legii de organizare și funcționare a ANI) ar putea avea loc la 17.15. De asemenea, într-o a doua sesiune de vot final pe repede-înainte, PSD-ALDE au introdus proiectul lui Florin Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, proiect care stabilește, practic, că opoziția nu-și mai poate susține în plen amendamentele respinse.

ACTUALIZARE. Pe ordinea de zi a plenului de azi ar putea fi introdus și proiectul de lege de modificare a Legii nr. 144/2007 privind înființarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate. Este vorba de controversatul proiect inițiat de Florin Iordache prin care s-ar șterge interdicțiile stabilite pentru cinci parlamentari PSD și ALDE (deputații Steluța Gustica Cătăniciu, Ioan Sorin Roman și Matei Suciu, respectiv senatorii Ovidiu Cristian Dan și Resmeriță Cornel Cristian) pentru conflictele de interese din perioada 2007-2013

„Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007–2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

De asemenea, a fost modificat şi alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: „Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

-------

Votul final asupra Statutului judecătorilor și procurorilor (Legea nr. 303/2004) ar fi trebuit, conform programului obișnuit, afișat și pe site-ul Camerei Deputaților, să să dea mâine, într-o ședință de plen. Coaliția PSD-ALDE nu mai are însă răbdare și discută, în Biroul Permanent, devansarea votului.

Propunerea de devansare este formulată de liderul deputaților PSD, Ioan Munteanu, și va fi, cel mai probabil, aprobată de Biroul Permanent, structură în care PSD-ALDE-UDMR dețin majoritatea.

Coaliția la putere dorește ca votul final asupra Statutului magistraților să se dea imediat după ce se încheie ședința solemnă comună dedicată omagierii Regelui Mihai.

Florin Iordache (PSD), vicepreședinte al Camerei și președintele Comisiei speciale în care s-au dezbătut legile Justiției, nu a reușit să ofere jurnaliștilor explicații credibile pentru devansarea votului.

Pentru că, așa cum știți Legea 303 a fost discutată săptămâna trecută (...) Biroul Permanent va hotărî când va fi ședința de vot final. Că va fi azi, că va fi mâine, care e diferența dacă este astăzi sau dacă este mâine?”, a declarat Iordache.

La insistențele jurnaliștilor, care i-au transmis că, inițial, s-a anunțat votul final pentru marți și că protestatarii vor să organizeze manifestări împotriva modificărilor aduse Statutului magistraților, Florin Iordache a răspuns: „Doamnă, noi nu ținem ședințe de Birou Permanent în funcție de cum se organizează protestatarii. Dumneavoastră dezinformați sau ar trebui să informați mai mult”.

Pe masa Biroului Permanent ar putea ajunge, luni, și raportul întocmit de Comisia specială asupra modificărilor propuse la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, raport finalizat și aprobat luni dimineața de Comisia Iordache. Biroul Permanent al Camerei Deputaților decide când va fi votul, dar nu este imposibil ca el să fie forțat tot pentru luni după-amiaza.

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptat de Camera Deputaților, miercurea trecută, pe articole, într-o şedinţă maraton care a durat peste 10 ore. Ca o dovadă că PSD-ALDE-UDMR doreau încă de atunci să dea și votul final, proiectul de modificare a Legii 303/2004 a fost înregistrat la Senat, ca și cum ar fi fost deja adoptat. Deşi la momentul miercuri după-amiaza nici măcar jumătate dintre articolele actului normativ nu fuseseră discutate în Camera Deputaţilor, proiectul a primit la Senat numărul de înregistrare B622/2017.

Principalele modificări aduse Statutului magistraților:

- Statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.

„După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

- Președintele României nu mai poate refuza numirea judecătorilor și procurorilor care au promovat examenul de capacitate. Abrogarea prevederii acum în vigoare a fost propusă de UNJR și a fost preluată, în Comisia Iordache, de reprezentanții PSD și ALDE.

- Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului - legislativă și executivă.

- Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de alineatul (1) ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Încălcarea acestei interdicții este infracţiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumatate. Tentativa se pedepsește.

- Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații.

Forma a fost propusă de Uniunea Națională a Judecătorilor din România și a fost preluată de PSD, ALDE și UDMR.

- Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. În forma actuală, în vigoare, Statutul magistraților prevede că „procurorii numiți de Președintele României se bucură de stabilitate și sunt independenți, în condițiile legii”.

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate