Surse. Ciucă s-a răzgândit, după ce și-a dat acordul în Coaliție: „Eu nu susțin măsura cash”. Ciolacu cheamă băncile la discuții

Data actualizării: Data publicării:
ID232105_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Premierul Ciolacu a anunțat că va convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor, BNR și cu reprezentanții IMM-urilor, băncilor și societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul plăților cash. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis colegilor din partid, în ședința de la Sinaia, că nu susține măsura limitării plăților cash, după ce această decizie a fost luată în Coaliție, liderii PNL, în frunte cu Ciucă, girând pachetul de măsuri fiscal bugetare.

„Eu nu susțin măsura cash, ca să fie clar. Dar realitatea este că trebuie să și găsim măsuri care să combată evaziunea fiscală. Sigur, eu vă spun clar că nu cred că soluția este această măsură cash. Și vom vedea ce se va întâmpla cu ea. Trebuie să analizăm foarte bine măsura, pentru că nu trebuie ca oamenii să ajungă să creadă că sunt considerați toți evazioniști, mai ales cei care abia agonisesc un bănuț”, le-ar fi spus Ciucă colegilor, potrivit unor surse participante la ședință.

Citește și Ciucă dă de înțeles că măsurile fiscale, promulgate în urmă cu câteva zile de Iohannis, ar putea fi modificate: „Să vedem efectele”

Și premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că va convoca săptămâna viitoare la Guvern „o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.”

Ciolacu a acuzat băncile de „lăcomie”, pentru că ar fi crescut „artificial” comisioanele pe fondul dezbaterii privind limitarea plăților în numerar.

Limitarea plăților cash, din noiembrie

Din noiembrie s-au redus plăţile cash la companii şi persoane fizice. Astfel, plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană.

În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile.

Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei. Nerespectarea acestor plafoane se sancţionează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul.

Citește și Ciolacu spune că limitarea plăților cash combate evaziunea fiscală: „Ăla neprins ce mai face cu banii, cum își ia Ferrari, cu sacoșa?”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri