Surse: Liderii Coaliției discută marți despre pensii, plafonarea prețurilor la alimentele de bază și renegocierea PNRR

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ciolacu si firea la guvern
Liderii Coaliției se reunesc într-o ședință, la Guvern. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Liderii PSD, PNL și UDMR se reunesc marți seara, la Guvern, pentru o ședință de Coaliție în care vor fi discutate mai multe subiecte cu potențial de scandal între social democrați și liberali. Printre temele sensibile puse pe masa Coaliției se numără interzicerea cumulului pensie-salariu la stat și creștere opțională a vârstei de pensionare, plafonarea prețului la alimentele de bază și renegocierea procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Între PSD și PNL au apărut tensiuni în ultima perioadă din cauza renegocierii PNRR. În dispută ar fi intervenit chiar și președintele Klaus Iohannis, care le-ar fi cerut liderilor să nu se mai certe. În timp ce social democrații, în frunte cu ministrul Muncii Marius Budăi cer renegocierea, liberalii au transmis prin Florin Cîțu și Dan Vîlceanu că PNRR nu poate fi renegociat.

Marți, ministrul PSD al Muncii a declarat că problema a fost pusă și pe masa președintelui Klaus Iohannis care a spus că se va interesa. 

Surse din PSD spun că „optimizarea PNRR” este trecută în programul de guvernare, iar majorarea procentului stabilit de fostul ministru al Investițiilor Europene Cristian Ghinea nu este suficient pentru a rezolva „inechitățile”. 

„Nu vrem creșterea acelui procent neapărat (n.red. 9,4% din PIB), dar pot fi scoase măcar contribuțiile la pilonul II sau pensiile militare din acel 9,4%”, au declarat sursele citate. Potrivit unui grafic publicat recent de președintele PNL Florin Cîțu, în 2022 alocarea din PIB doar pentru pensiile pe bază de contributivitate a ajuns la 7,48%. 

„Cine doreşte să facă renegocierea şi are puterea de a convinge Comisia, ar fi bine să nu mai stea în România să discute despre acest lucru, pentru că pierdem timp. Să meargă la Bruxelles, să vină cu decizia şi bineînţeles, toţi, după aceea, vom fi de acord. Toţi vrem să creştem veniturile, toţi vrem să creştem pensiile. Sunt mai multe discuţii, dar acum doar discutăm politic”, a declarat, marți, Florin Cîțu.

Potrivit unei comunicări cu Comisia Europeană, de la mijlocul lunii ianuarie, vicepreședintele Comisiei Europene Vladis Dombrovskis le-a transmis liderilor de la București că „un stat membru poate înainta Comisiei o cerere motivată ca aceasta să elaboreze o propunere de modificare (...) numai în cazul în care jaloanele și țintele relevante nu mai pot fi îndeplinite ca urmare a unor circumstanțe obiective”. De asemenea, statul membru trebuie să furnizeze dovezi concrete care să evidențieze cauza dificultăților și impactul acestora.

Ministrul fondurilor europene, Dan Vîlceanu,  a afirmat că au existat „îngrijorări” ale Comisiei Europene în legătură cu declarațiile unor oficiali români care au cerut renegocierea procentului din PIB alocat pentru pensii.

Un alt subiect sensibil în Coaliție este cel referitor la creșterea opțională a vârstei de pensionare, precum și eliminarea cumulului salariu-pensie la stat. Proiectul de lege a fost adoptat anul trecut în vară și trimis în Parlament care urmează să îl dezbată și să îl voteze.

Liderii Partidului Național Liberal au convenit în ședința Biroului Executiv de marți să propună cele două măsuri importante în coaliția de guvernare.

Însă, PNL și PSD au păreri diferite pe acest subiect. 

„Nu putem fi de acord cu creșterea vârstei de pensionare. Exclus așa ceva”, susțin social democrații. 

Proiectul prevede însă că angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere. Bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia, însă sunt mai multe excepții.

Liderii PNL și PSD vor discuta și propunerea recentă făcută de Marcel Ciolacu, care a cerut plafonarea prețurilor la alimentele de bază. „Când plafonezi prețurile, există riscul de a avea o penurie şi să vedem cozi”, a declarat, marți, liderul PNL Florin Cîțu.

Ulterior, Marcel Ciolacu nu a exclus, întrebat de jurnaliști, o raționalizare a produselor pentru care ar putea fi aplicată plafonarea prețurilor. „În Ungaria așa s-a făcut”, a spus liderul PSD. „Este o limitare, nu o raționalizare”, a mai explicat Ciolacu.

De asemenea, în Coaliție trebuie discutat și subiectul măsurilor care trebuie pregătite în energie pentru perioadă de după 31 martie, dată la care expiră actualele prevederi pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor. Însă, aceste discuții precum și cele pe legea off-shore ar putea fi amânate, din cauză că ministrul Energiei Virgil Popescu nu poate fi prezent la ședință, fiind bolnav de COVID-19.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri