Video Țările africane pe care le va vizita Iohannis sunt cunoscute pentru turism. Importuri de 60 de euro din Capul Verde în România, în 2023

Data actualizării: Data publicării:
o imagine cu o plaja din capul verde in stanga si o poza cu klaus iohannis cu ochelari de soare in dreapta
Țările africane vizitate nu sunt nici pe departe printre partenerii comerciali importanți ai României, în timp ce costurile altor turnee realizate de Klaus Iohannis în ultima perioadă au fost, potrivit unor calcule realizate de Recorder, peste un milion de euro fiecare. Surse foto: Profimedia Images/ presidency.ro

Pe final de mandat, președintele Klaus Iohannis face un turneu în Africa, primul al unui șef al statului român din ultimii 20 de ani. Se va întâmpla săptămâna viitoare și există însă unele semne de întrebare cu privire la miza acestui turneu. Țările din itinerariul președintelui nu sunt nici pe departe printre partenerii comerciali importanți ai României, în timp ce costurile altor turnee realizate de Klaus Iohannis în ultima perioadă au fost, potrivit unor calcule realizate de Recorder, destul de ridicate: peste un milion de euro fiecare.

Din 14 până în 23 noiembrie, președintele va face trei vizite de stat în Kenya, Tanzania și Capul Verde și o vizită oficială în Senegal. Cum Administrația Prezidențială și-a epuizat bugetul din august, Guvernul i-a mai acordat 7 milioane de lei pentru proiectele de pe final de an, inclusiv acest turneu african. Nu sunt deloc mulți bani, dacă luăm în calcul precedentele turnee în America de Sud și în Asia, care au costat, fiecare, peste un milion de euro.

Atuul cert al destinațiilor președintelui: sunt veritabile paradisuri turistice. Insulele Capului Verde fac parte dintre arhipelagurile celebre pentru plajele cu nisip alb și apa turcoaz a Oceanului Atlantic. Președintele va încerca probabil să stimuleze schimburile comerciale bilaterale, pentru că în primele 7 luni ale acestui an, România a realizat de aici importuri de 60 de euro, adică aproximativ 300 de lei.

Șeful Statului urmează să viziteze și Kenya, recunoscută drept cea mai bună destinație de safari din lume, cu 50 de parcuri și rezervații naționale. De aici importăm cafea, pește, curmale, smochine, ananas și exportăm telefoane.

Din Senegal, una dintre principalele destinații culturale din Africa, România importă minereu de titan și exportă frigidere și congelatoare.

Ultima destinație pe lista președintelui e Tanzania, care găzduiește unele dintre cele mai apreciate parcuri naționale și rezervații de vânătoare din lume. De aici, România aduce cantități limitate de pește, cafea și curmale. Vinde, în schimb, vagoane, piese și accesorii auto.

În toate cele 4 state, balanța comercială e în favoarea Bucureștiului, care exportă mai mult decât importă din țările pe care le va vizita Klaus Iohannis. Șeful statutului își asumă, în acest context, „dificila” misiune de relansare a dialogului politic şi de redinamizare a relaţiilor economice.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri