Dăncilă: Iau în calcul un referendum privind înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie

Data actualizării: Data publicării:
viorica-dancila-declaratii-caracal-guvern-inquam-photos-george-calin (1)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Viorica Dăncilă şi-a întrerupt programul politic pe care îl avea sâmbătă în judeţul Bacău şi a revenit la Bucureşti, unde a avut loc o ședință cu mai mulți factori decizionali pe tema cazului de la Caracal. 

Actualizare 13:30. Principalele declarații făcute de Viorica Dăncilă:

În aceste zile, un suflet tânăr, care putea fi salvat, a plecat dintre noi. Suntem cu toții plini de durere și revoltă, de tristețe și frustrare pentru că așa ceva s-a putut întâmpla. Am luat câteva decizii necesare, în calitate de prim-ministru, dar este nevoie de mai mult.

Mi-am anulat toate vizitele și evenimentele de astăzi. La sosirea în București, m-am întâlnit de urgență cu Ministrul Afacerilor Interne, care m-a informat asupra tuturor măsurilor luate până în acest moment și a planului de acțiune pentru zilele următoare. I-am cerut ministrului Moga să se întoarcă la Caracal pentru a continua coordonarea anchetei.

Tot astăzi am convocat o ședință la Palatul Victoria cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cu directorul general STS, Sorinel Vasilca și cu Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.

Am decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condus de domnul Raed Arafat. Voi propune acest aspect în cadrul ședinței CSAT de marți, în calitatea mea de vicepreședinte.

De asemenea, analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie.

Luăm în calcul o ordonanță de urgență pentru eliminarea tuturor deficiențelor legislative care vor fi identificate de către grupul de lucru. Am discutat cu domnul Arafat, vrem ca în maxim 15 zile să avem o analiză și un plan de acțiune.

I-am demis deja pe șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, pe inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Olt și pe subprefectul de Olt. De asemenea, l-am chemat din concediu pe prefectul de Olt, pentru a-l demite. Vor fi demiși sau vor suporta rigorile legii toți cei care au fost implicați pe parcursul acestui proces și au gestionat defectuos situația, nu doar conducerea.

Ceea ce ține de Guvern și de instituțiile aflate în subordinea Executivului se întâmplă deja, fără discuții și fără amânări. Însă este de datoria tuturor celor responsabili să ia măsuri și decizii pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc.

Cer să se prezinte în fața CSAT un raport minut cu minut de la momentul primului apel de joi, la ora 11:05, raport care să conțină, repet, minut cu minut și decizie cu decizie, cum a acționat fiecare pe baza competențelor sale.

Aștept aceeași implicare din partea tuturor instituțiilor și entităților responsabile în acest proces: Președintele României – Klaus Iohannis, STS, Ministerul Public. Cer aceeași atitudine și din partea partidelor, pe care le rog să nu încerce să politizeze acest subiect. Este inadmisibil să permitem urcarea oamenilor politici pe această tragedie pentru exerciții de imagine și de campanie electorală.

Am amânat deja congresul PSD din data de 3 august. Avem nevoie de acțiuni ferme ca să luam măsurile necesare și să corectăm erorile de procedură care au dus la moartea unui copil nevinovat.

Asigur familiile și pe toți cetățenii României că toți cei vinovați vor plăti, indiferent de funcția deținută. Nu o să permit nimănui să se joace cu siguranța și viețile oamenilor!

Ca om, ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferință și voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a le sprijini. Le transmit condoleanțe și toată compasiunea mea. Pentru măsurile care se impun, îi asigur că nimeni nu va scăpa nepedepsit.


Știrea inițială:

Premierul s-ar afla deja la Guvern, potrivit unor surse Digi24.ro. Mai mult, de la ora 12:30 vor fi prezenți la ședință și șefii comunicațiilor interne din STS.

„Doamna Dăncilă şi-a întrerupt practic încă de vineri seara întreg programul politic din judeţul Bacău şi a decis ca sâmbătă dimineaţă să se întoarcă la Bucureşti. Aşadar, sâmbătă nu a mai avut loc nicio acţiune din cele programate”, a declarat preşedintele filialei PSD Bacău, Dragoş Benea, potrivit Agerpres.

Viorica Dăncilă ar fi trebuit să viziteze sâmbătă mai multe obiective de investiţii din localităţile Tazlău şi Dofteana. De la ora 12:30, Viorica Dăncilă ar fi trebuit să fie prezentă la şedinţa Comitetului Executiv al filialei PSD Bacău, organizată la Oneşti. 

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri