Traian Băsescu: Anul acesta nu mai putem ieși de sub MCV. Putea fi ridicat odată cu aderarea Croației, în iulie 2013

Data publicării:
03022012 20basescu 20mcv-47439

„Este clar că până în decembrie anul acesta nu putem discuta. Așa cum arată raportul în partea care îi vizează pe politicieni, adică Parlament, Guvern, atitudini față de instituțiile care țin de justiție nu putem redeschide subiectul ieșirii. Abia după raportul din decembrie, dacă reușim să convingem că nu mai există abordări împotriva statului de drept vom putea redeschide subiectul. Până atunci, stăm așa cum suntem”, a punctat președintele Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări referitoare la propunerea președintelui Senatului, Crin Antonescu, referitoare la ieșirea de sub MCV.

Președintele Senatului a cerut, vineri,Guvernului, Parlamentului, dar și președintelui și altor instituții să angajeze un dialog concertat cu Bruxelles-ulpentru a conveni cât mai repede cu Executivul european ce dorește Comisia, ce termene și ce soluții concrete sunt necesarepentru a închide cât mai repede Mecanismul de Cooperare și Verificare. El a spus că aceasta trebuie să fie o prioritate pentru România. Liderul liberal a apreciat că CE vorbește în mod „exagerat și sub influență partizană” despre campaniile de intimidare a justiției șia calificat MCV drept „caduc” și „păgubos”, pentru că, a explicat președintele Senatului, a fost stabilit numai pentru primii trei ani de la aderarea României.

Aderarea Croației ar fi putut aduce ridicarea MCV pentru România

Președintele Traian Băsescu a dezvăluit că înainte de „evenimentele din iulie anul trecut” (suspendarea sa - n.r.), era în negocieri cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, și cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a trece într-un „proces de ieșire” din MCV.

„Aceste discuții au fost, erau către găsirea unei formule de ieșire, pentru că argumentul suprem era intrarea Croației, fără mecanism, la 1 iulie anul acesta, iar România, stat membru mai vechi, rămânea cu un mecanism”, a explicat, duminică, președintele. „Pe acest argument și pe raportul bun din februarie 2012 începusem discuțiile pentru formula de tranzit în așa fel încât, odată cu intrarea Croației, să înceteze și MCV pentru România”, a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a subliniat că orice șanse de atingere a acestui obiectiv au fost compromise de evoluțiile politice din vara anului trecut. „S-au întâmplat evenimentele din iulie anul trecut, ceea ce a întrerupt orice discuție, pentru că noi înșine ne-am pus sub semnul întrebării statul de drept. Nu Bruxelles-ul a făcut...a pus sub semnul întrebării statul de drept în vara trecută ci noi, politicienii. Nu instituțiile statului, care au rezistat șocului, ci noi, politicienii, noi trebuie să o scoatem la capăt acuma, dar cu aroganță nu să o scoatem, ci uitându-ne în oglindă. Nu ne place...”, a comentat președintele.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost impus României și Bulgariei la aderarea la UE, în ianuarie 2007, ca o garanție că reformele în domeniul justiției din cele două țări vor fi desăvârșite. Conceput inițial pentru o perioadă de trei ani - timp în care putea fi activată și o clauză de salvgardare - Mecanismul a fost prelungit an de an, Bruxelles-ul fiind nesatisfăcut de starea reformei în justiție. Politicienii din România au fost tot mai deranjați de existența acestui mecanism, denunțând în repetate rânduri că țara noastră este tratată ca un stat membru de rangul al doilea și că, de fapt, Bruxelles-ul ne lezează suveranitatea prin acest mecanism căruia i-a extins prerogativele inițiale. Între timp, rapoartele MCV au devenit un pretext pentru unele state membre ca să respingă aderarea României la Schengen.

Citiți și Președintele consideră că am avea șanse „bune” la Schengen, în martie. Ce soluție propune?

Traian Băsescu: „MCV-ul este oglinda noastră, dar unora nu le place să se uite în oglindă. Au probleme!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri