Un senator propune decontarea pentru magistrați a ratei pentru cumpărarea unei locuințe

Data actualizării: Data publicării:
magistrati

Senator PNL Marcel Vela a depus, la Senat, un proiect care prevede decontarea sumei alocate judecătorilor, procurorilor și personalului asimilat, nu doar a chiriei, ci și a ratei plătite pentru achiziționarea unei locuințe, în cazul în care aceștia nu primesc locuințe de serviciu, transmite Mediafax.

Inițiativa legislativă, înregistrată în procedură de urgență, vizează completarea articolului 23 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea și alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor și altor categorii de personal din sistemul justiției.

Prin urmare, sunt introduse cinci alineate la articolul respectiv care prevăd că:

„(8) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și magistrații-asistenți care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie potrivit alin. (1) și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. În această situație, compensația lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

(9) Dreptul prevăzut la alin. (8) se menține în cazul transferului sau încadrării judecătorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora și magistraților-asistenți într-o altă instituție din sistemul de justiție, indiferent pe ce rază teritorială se află aceasta.

(10) În situația prevăzută la alin. (8) compensația lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. Compensația lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situația prevăzută la alin. (1) și pentru situația prevăzută la alin. (8), caz în care judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și magistrațiiasistenți optează pentru una dintre aceste situații

(11) Dreptul prevăzut la alin. (8) nu are caracter salarial și nu se impozitează.

(12) Condițiile de acordare a dreptului prevăzut la alin. (8) se stabilește prin ordin comun al ministrului Justiției, al președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, conform proiectului de lege.

Ce prevede legea cu privire la locuințele magistraților în prezent

În forma în vigoare este prevăzut la articolul 23 că: „judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora și magistrații-asistenți, cărora nu li s-a acordat locuință de serviciu de către ordonatorii principali de credite, au dreptul, în condițiile art. 22, la compensarea diferenței dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuință de serviciu, potrivit legii, și chiria plătită pe baza unui contract de închiriere încheiat în condițiile legii. Acest drept nu are caracter salarial și nu se impozitează. Compensarea nu se acordă în cazul în care contractul de închiriere este încheiat cu rude de gradul I sau II”.

Senatorul PNL argumentează că proiectul va crea cadrul legal „ca suma compensatorie acordată în prezent cu titlu de chirie acestor categorii socio-profesionale, să poată fi utilizată de către acestea, opțional, fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei (fracțiunii din rată) pe care o plătesc pentru achiziționarea unei locuințe”, potrivit expunerii de motive a inițiativei legislative.

Ce impact bugetar ar avea proiectul propus de Marcel Vela

Liberalul mai susține că măsura va avea efecte pozitive, iar ca impact bugetar sumele deja prevăzute pentru plata chiriei nu vor fi majorate.

„În contextul pensionărilor masive din sistem sau a plecării magistraților și a personalului asimilat acestora către avocatură ori alte posturi din mediul privat, efectele acestei inițiative legislative sunt cât se poate de pozitive, deoarece aceștia vor fi fidelizați față de sistemul de justiție. Din punct de vedere al impactului bugetar, menționez că prin adoptarea acestei inițiative legislative nu vor fi majorate sumele de bani alocate deja de către sistemul de justiție pentru plata chiriei”, conform sursei citate.

Marcel Vela mai arată, în expunerea de motive, că măsura „va diminua presiunea resimțită acum pe bugetul de stat din cauza insuficienței spațiului locativ de care dispune sistemul de justiție”.

Proiectul de lege a fost depus, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Editor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
David Popovici, un nou record mondial: A fost cel mai rapid din lume, dar timpul lui nu va fi omologat...
Digi FM
Andreea Bălan rupe tăcerea despre împăcarea cu George Burcea
Pro FM
Mesajul făcut public de Corina Bud după derapajul de la concertul Coldplay. Fanii, extrem de duri: „Ce fel de...
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul despre momentul când a luat o pauză de la actorie: „A fost înfricoșător”
Adevarul
Cazul Alinei Apostol, închisă în China, ignorat de Ciolacu, Ciucă, Gorghiu. Răspunsurile la mesajele...
Newsweek
China poftește la teritorii din Japonia și India. „Taiwanul i-a deschis apetitul"
Digi FM
De ce s-au despărțit Delia și Edi Iordănescu, deși toți credeau că vor ajunge în fața altarului: „A fost o...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Imagini terifiante cu o femeie care este atacată de un taur pe o plajă din Mexic. Cum a ajuns turista în...
Film Now
„Speră că nu voi supraviețui procedurilor de divorț!” Shannen Doherty, critici la adresa fostului soț, căruia...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia