USR acuză PNL că e ca PSD

Data publicării:
ludovic orban discuta cu dan barna
Ludovic Orban și Dan Barna. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Deputatul USR, Cătălin Drulă, acuză guvernul Orban că face ce a făcut și PSD, încercând să blocheze votul unor categorii de populație. Cei din partidul lui Dan Barna sunt nemulțumiți de modificarea legii electorale în urma căreia nu vor putea vota la locale cei care și-au schimbat domiciliul cu 90 de zile înaintea de alegeri. 

„Mi-e greu să înțeleg de ce guvernul Orban se folosește de o inițiativă utilă și necesară - angajarea răspunderii pentru alegerea în 2 tururi a primarilor, pentru a da și o mică și meschină lovitură dreptului la vot al unor categorii sociale importante.

Domnule Orban, vă puteți încă răzgândi. Vă rog să nu blocați votul studenților și tinerilor din marile centre universitare, dintre care mulți cu viză de flotant. Nu faceți ce a făcut PSD cu votul din Diaspora. Nu de alta dar pentru PSD n-a ieșit bine”, a scris Drulă pe Facebook. 

Alianța USR-PLUS contestă modificarea făcută de Guvern privind restricționărea dreptului de vot pentru cetățenii care dobândesc viza de flotant cu mai puțin de 90 de zile înainte de data alegerilor. Modificarea este inclusă în proiectul pentru care guvernul și-a angajat răspunderea și care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„E inacceptabil ca votul unor categorii de populație care nu convin electoral să fie blocat prin schimbări de ultim moment. Lăsați oamenii să voteze acolo unde locuiesc!

Știu că știți asta. PSD nu trebuie să fie un model pentru nimeni”, a mai scris Drulă.

Guvernul a motivat introducerea articolului respectiv prin faptul că astfel va fi împiedicat turismul electoral. Modificarea însă îi dezavantajează pe cei din USR-PLUS care adună voturi de la tineri și studenți care vor avea probleme să voteze în localitățile în care locuiesc, dar nu au domiciliul. Dacă legea va intra în vigoare, aceștia vor putea vota doar dacă obțin viza de flotant până în luna martie.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că PNL nu renunță la interdicția de vot într-o localitate pentru cei care s-au mutat de curând, spunând că liberalii au ajuns la concluzia că propunerea este foarte corectă și că se poate discuta doar asupra perioadei, în loc de 90 de zile să fie 60 sau 45 de zile.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri