Varujan Vosganian, în Parlament din 1990, candidează la Cameră

Data actualizării: Data publicării:
vosgan

Senatorul Varujan Vosganian va deschide lista ALDE Iaşi pentru Camera Deputaţilor, a decis Biroul Executiv Judeţean al filialei, Vosganian fiind în Parlament din 1990, fie senator, fie deputat, din partea minorităților sau a CDR, Alianța DA, PNL, USL și acuzat de DIICOT că a favorizat Interagro ca ministru al economiei.

vosgan

Surse din cadrul ALDE, citate de news.ro, susțin că Vosganian nu a vrut să rişte pierderea mandatului de parlamentar. El nu mai candidează la Senat, ci la Camera Deputaților, în condiţiile în care pentru a obţine mandatul de senator, filiala ar trebui să obţină în judeţul Iaşi aproximativ 15 la sută din voturi.

Vosganian a făcut parte din CPUN până în 1992, apoi a fost deputat reprezentând Uniunea Armenilor din România, ca deputat. A înființat Partidul pentru Alternativa României, finanțat de Sorin Ovidiu Vântu, formațiune care s-a transformat în Uniunea Forțelor de Dreapta, care s-a aliat cu CDR. În 2003, UFD a fuzionat cu PNL, iar Vosganian a reprezentat această formațiune ca senator în alianțele pe care liberalii le-au format în 2004 (cu PD, condus de Traian Băsescu) și 2012 (USL). 

Vosganian a fost acuzat de DIICOT că, în perioada în care a fost ministru al economiei, l-a favorizat, alături de Adriean Videanu, pe omul de afaceri Ioan Niculae să cumpere pentru firma sa, Interagro, gaz ieftin de la Romgaz.

Senatul nu a autorizat cercetarea sa penală, după ce Vosganian s-a declarat nevinovat, a făcut rugăciuni și a primit mir de la senatoarea Ruxandra Jipa. Era 2015, moment în care colegii săi de partid i-au cerut demisia. Vosganian a migrat la ALDE și, după ce din 1996 a deținut mandate de senator, va candida pentru un mandat de deputat.

Anul trecut, ANI a demarat verificarea lui Vosganian. ANI suspectează că există sume de bani, inclusiv un credit mai vechi, pe care Varujan Vosganian nu le-ar fi trecut în declaraţiile de avere.

De asemenea, tot anul trecut, numele lui Vosganian figurează într-un raport al Curții de Conturi, în calitate de ministru al economiei. Astfel, potrivit Curții de Conturi, ministerul condus de Vosganian ar fi efectuat numeroase plăți ilegale unor firme pentru participarea la târguri internaționale.

Vosganian are certificat de revoluționar și a încasat circa 22.000 lei, pe care, în declarația de avere, precizează că i-a donat. A publicat poezie, eseu și proză și este vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri