VIDEO. Momentul în care Iohannis a primit steagul secuiesc în Harghita. Reacția președintelui

Data actualizării: Data publicării:
iohannis steag secuiesc

Moment delicat în timpul vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Harghita. Primarul din Miercurea Ciuc i-a făcut cadou şefului statului steagul secuiesc.

„Vă dăruiesc un steag în culoarea cravatei dumneavoastră”, i-a spus preşedintelui primarul Robert Raduly.

Klaus Iohannis i-a răspuns pe măsură: avea pregătit steagul românesc pe care i l-a făcut cadou primarului.

Preşedintele face o vizită oficială în judeţele Harghita şi Covasna. Este prima de acest fel efectuată în ultimii ani de un şef al statului.

Iohannis a participat la o dezbatere organizată la sediul Consiliului Judeţean Harghita, în timpul căreia a primit un steag secuiesc. Klaus Iohannis a atins cele trei sbiecte sensibile în zonă - descentralizarea, regionalizarea şi autonomia pe criterii etnice.

Cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleşii locali ştiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea şi trebuie să dispună de instrumentele necesare. (...) Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în aşa fel încât să ducă la modernizarea administraţiei şi dacă duce la crearea de noi locuri de muncă, prin creştere economică (...). Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit fiindcă ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european", a spus Iohannis.

Acesta a subliniat faptul că, la nivelul UE, "chiar se recomandă" ca în procesele de regionalizare şi descentralizare să nu se recurgă la delimitări pe criterii etnice.

De asemenea, șeful statului i-a îndemnat pe tinerii maghiari din judeţele Harghita şi Covasna să înveţe limba română pentru a-şi maximiza şansele de reuşită în viaţă, iar pe politicieni să renunţe la „concepţii care ţin prea mult de politicianism şi prea puţin de oameni”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri