Moţiunea de cenzură a fost respinsă. Nu au fost suficiente voturi exprimate

Data actualizării: Data publicării:
dancila motiune pnl_inquam ganea (3)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă de Parlament, deoarece nu au fost exprimate suficiente voturi. Votul a fost secret, exprimat cu bile şi erau necesare cel puţin 233 de voturi favorabile, iar PNL, USR şi PMP au doar puţin peste 150 de parlamentari.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 18:30. Moţiunea de cenzură a fost respinsă, nefiind suficiente voturi exprimate. Au fost 166 de voturi „pentru” și 4 „împotrivă”. Ar fi fost nevoie de 233 de voturi „pentru” astfel încât Guvernul Dăncilă să fie destituit.

ACTUALIZARE 17:41. Au fost încheiate dezbaterile. Urmează votul la moțiunea de cenzură.

ACTUALIZARE 17:36. Dezbaterile au fost încheiate. Premierul Viorica Dăncilă a urcat la tribună pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului. Parlamentarii au început să scandeze „Demisia!”


ACTUALIZARE. Continuă dezbaterile în Parlament. Mai mulți parlamentari au invocat drepturile la replică, printre care Traian Băsescu, Cătălin Predoiu, Șerban Nicolae ori Dan Barna.

ACTUALIZARE 17:00. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut că opoziţia aparent doreşte preluarea guvernării, dar nu are nicio soluţie conturată, nici măcar o schiţă de program de guvernare şi a acuzat o luptă sterilă pentru putere.

ACTUALIZARE 16:37 Vicepremierul Viorel Ştefan a vorbit din partea parlamentarilor PSD. el a anunțat susţinerea „fără echivoc şi fără ezitare” a Guvernului Dăncilă.

Vicepremierul a prezentat cu cifre o serie de „realizări deosebite” în diferite domenii în timpul guvernării.

ACTUALIZARE 16:25. La tribuna Parlamentului a urcat Traian Băsescu: „De ce trebuie să cadă guvernul Dăncilă. Iar dacă nu cade prin moțiune, bine ar fi să-l dați jos dumneavoastră.”

„Doamna Dăncilă va putea să discute problema Brexit? Dar despre criza imigranților? Dar despre problemele strategice ale UE va putea să spună ceva? De la 1 ianuarie intră în scena europeană tot Guvernul.” 

„Cum va discuta ministrul Transporturilor despre infrastructură când el n-a construit un kilometru de autostradă? Vi-l imaginați pe dl. Andrușcă stând în capul mesei discutând despre problema taxelor vamale cu SUA?”

„Dați-vă singuri guvernul jos, că voi puteți să faceți, și puneți un guvern cu care să nu ne facem de râs.”


ACTUALIZARE 16:17. Dan Barna, președintele USR, și-a început discursul: „Vrem să fim țara lui Dragnea, condamnat pentru că și-a însușit banii copiilor din Teleorman și apoi le-a cerut scuze condamnaților din pușcării?”

„Un cioban mi-a zis zilele trecute: nu poți să te superi pe doamna Dăncilă, vinovați sunt cei care au pus-o acolo”, a mai spus liderul USR.

„Am pierdut 20 de ani din cauza unui avid de putere, acum riscăm să pierdem alți 20 de ani din cauza unui condamnat”.


ACTUALIZARE 16:05. A luat cuvântul Raluca Turcan, liderul deputaților PNL. „Doamnă prim-ministru, v-ați citit discursul? Dacă nu, cineva și-a bătut joc groaznic de dumneavoastră. Ați ridicat minciuna la grad de artă.”


ACTUALIZARE 15:12 Viorica Dăncilă a început discursul din Parlament. Principalele declarații:

  • Întreaga moţiune este o înşiruire de falsuri, mistificați realitatea pentru propriile jocuri politice.
  • Am parcurs cu atenţie textul moţiunii de cenzură depusă de opoziţie şi vă mărturiesc că sunt dezamagită. Am sperat că, în ciuda adversităţii politice, va exista, dincolo de jocul politic, o abordare constructivă a criticii în beneficiul cetăţeanului. Am sperat să fim averizaţi, corectaţi, ba chiar traşi de mânecă cu privire la anumite măsuri care pot părea din perspectiva dumneavoastră discutabile. Nu m-am aşteptat ca întreaga moţiune să fie o înşiruire de falsuri, o prezentare parcă a unei alte realităţi făcute cu rea-credinţă. Înţeleg rolul opoziţiei şi obligaţia ei de a citica Guvernul. Acest lucru face parte din macanismul esenţial al democraţiei, dar felul în care astăzi lipistă de argumente raţionale opoziţia subminează întregul efrot al Guvernului pe baza unor acuzaţii lipsite de logică şi realism, mă face să cred că această moţiune nu reprezintă decât un joc politic. Mistificaţi realitatea pentru a vă servi propriile interese politice.
  • Prezentaţi răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. În discursul dumneavoastră nu mai este loc de nuanţe. Totul este alb şi negru. Tot ce face puterea e rău, iar tot ce faceţi dumneavoastră este bine. Acestea sunt premisele şi concluzia moţiunii care trădează o aroganţă incredibilă în raport cu prestaţia îndoielnică pe care aţi avut-o când aţi fost la guvernare. Refuzaţi să admiteţi chiar şi cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare. Pentru dumneavostră creşterea veniturilor românilor este o măsură populistă care va aduce haosul în economie.
  • Pentru dumneavoastră, creşterea veniturilor românilor este o măsură populistă care va aduce haosul în economie. Pentru dumneavoastră, majorarea salariului minim din România este o măsură antisocială şi antieconomică aşa cum susţin unii din reprezentanţii dumneavoastră într-o scrisoare deschisă. Pentru dumneavoastră creşterea economică de excepţie pe care a avut-o România anul trecut este rezultatul incapacităţii şi incompetenţei guvernării. Îi rog pe români să aibă răbdare pentru acest circ prezentat în Parlamentul României. În viziunea dumneavoastră, scăderea datoriei guvernamentale este de fapt o creştere a datoriei.
  • Orice ar fi făcut acest Guvern, orice ar face, oricât de bine ar merge lucrurile, pentru dumneavoastră este imposibil să ieşiţi din această paragdimă a catastrofei, a dezastrului şi a circului. Când nu mai puteţi combate măsurile bune ale Guvernului, atacaţi într-o măsură primitivă începând de la îndemnurile rudimentare de a lua parul ca să-i loviţi pe adversari, până la gesturile obscene făcute în Parlamentul României. Când nu aţi mai putut nega beneficiul majorărilor de pensii şi salarii, v-aţi legat de aspectul fizic, de coafură sau de ţinuta adversarilor politici. Când nu aţi mai avut cum să negaţi performanţele economice ale acestei guvernări, recunoscută de Fondul Monetar Internaţional, Banca Monetară (Banca Mondială - n.r.) , aţi început să faceţi comentarii jignitoare la adresa nivelului de pregătire a opozanţilor dumneavoastră. Când nu aţi mai putut contrazice rezultatele economice pozitive, confirmate de INS şi Eurostat, aţi început să minţiţi şi să denaturaţi performanţa guvernării noastre.
  • Nu Guvernul este responsabil de evoluţiile inflaţiei. Ştiţi bine că aceasta este în grija şi răspunderea Băncii Naţionale a României, care, de altfel, a şi admis, în mod oficial, că inflaţia despre care discutăm nu a fost generată de politicile guvernamentale.
  • Asistăm, din păcate, la cea mai amplă campanie de dezinformare şi intoxicare a opiniei publice de după Revoluţie. Sunt multe minciuni care circulă în spaţiul public şi care mizează în mod evident pe resorturile emoţionale ce ar putea cataliza o reacţie socială ostilă, indignată şi radicalizată faţă de efortul majorităţii parlamentare de a transpune în legislaţia penală deciziile Curţii Constituţionale, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului şi, nu în ultimul rând, prevederile Directivei 343 din 2016 privind prezumţia de nevinovăţie.
  • Este ciudat să mi se ceară socoteală pentru ce se întâmplă aici, în Parlament, dar nu mă deranjeză. Eu sunt şi preşedinte executiv al PSD şi susţin sută la sută efortul colegilor mei paralmentari de a reforma sistemul judiciar şi de a alinia Codurile penale la principiile consituţionale şi la prevederile europene pentru înlăturarea oricărui abuz.
  • Sunt multe minciuni care circulă în spaţiul public şi care mizează în mod evident pe resorturile emoţionale ce ar putea cataliza o reacţie socială ostilă indignată şi radicalizată faţă de efortul majorităţii parlamentale (parlamentare – n.r.) de a transpune în legislaţia penală deciziile CCR, ale CEDO şi, nu în ultiul rând, prevederile directivei 344/2016 privind prezumţia de nevinovăţie. Se vorbeşte în moţiune despre aşa-zisa amuptare a instrumentelor de anchetă ale organelor de urmărire penală care nu vor mai putea să prindă infractorii corupţi, criminalii şi violatorii, dar nu contează realitatea şi adevărul, contează doar punerea unor etichete, ceea ce facţi dumneavoastră astăzi.
  • Se inventează situaţii în care victima agresiunilor sexuale, chipurile, va fi obligată să dea declaraţii de faţă cu agresorul. Se omite, tot cu bună ştiinţă, să se vadă forma adoptată a Codului de procedură penală, care îi asigură victimei agresiunii sexuale statutul de martor vulnerabil. Chiar dacă debzaterea privind Codurile penale s-a purtat doar în Parlament, iată că opoziţia nu ratează ocazia de a introduce subiectul în moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

În timpul discursului premierului, parlamentarii liberalii au desfăşurat un banner imens cu mesajul „Luptăm până la capăt pentru România”, iar parlamentarii opoziţiei au strigat de mai multe ori „Demisia”, în timp ce parlamentarii puterii au aplaudat.

„Nu mai minţiţi”, au strigat parlamentarii opoziţiei, replica premierului fiind: „Eu ştiu că adevărul supără”.

De asemenea, parlamentarii opoziţiei au strigat Hoţii în timpul discursului premierului, fiind nevoie de intervenţia preşedintelui de şedinţă, care le-a atras atenţia că „vorbeşte o doamnă”.

Citiți și

FOTO. Reacția Vioricăi Dăncilă la bannerul uriaș afișat de PNL în Parlament

VIDEO. Niciun discurs fără gafe. Dăncilă: Banca „Monetară” a apreciat performanțele Guvernului


ACTUALIZARE 14:30 Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernul Dăncilă a început, la această oră. Votul va fi secret, exprimat cu bile, însă şansele opoziţiei de a trece moţiunea sunt minime, în condiţiile în care sunt necesare cel puţin 233 de voturi favorabile, iar cele trei partide au doar puţin peste 150 de parlamentari.

ACTUALIZARE 13: 45  Premierul Viorica Dăncilă a venit miercuri în biroul lui Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului, înainte ca moţiunea de cenzură a Guvernului să fie supusă dezbaterii în plenul reunit al Parlamentului, relatează Agerpres

Anterior, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor a venit şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. În birou la Liviu Dragnea se află şi ministrul Afacerilor externe, Teodor Meleşcanu.

protest motiune dancila_inaquam ganea (3)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 13:25 Aproape 2.000 de oameni protestează în fața Parlamentului. 50 dintre ei strigă împotriva „statului paralel”.

ACTUALIZARE 13:20 Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri, cu 120 de voturi "pentru", 153 de voturi "împotrivă" şi o abţinere moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Transporturilor, Lucian Şova.

ACTUALIZARE 13:00 PSD va avea 70 de invitați la votul moțiunii de cenzură împotriva guverului Dăncilă. A confirmat chiar Daniel Suciu, liderul de grup al PSD din Camera Deputaților. Acesta a spus că locurile la balcoanele din plenul Parlamentului au fost repartizate pentru oamenii aduşi de PSD, deoarece aceştia au depus cereri înaintea grupului USR, afirmând că toate restricţiile sunt o consecinţă a protestului care a avut loc pe holul Parlamentului.

ACTUALIZARE 12:40 În fața Palatului Parlamentului s-au strâns deja primii protestatari. 

ACTUALIZARE 12: 30 Potrivit informațiilor obținute de Digi24, parlamentul se va reuni într-o sesiune extraordinară în iulie, pe agendă se află subiecte precum Legile Justiției și Codul Administrativ. Parlamentarii vor veni la muncă în perioada 2-19 iulie.

ACTUALIZARE 11:30 Ioana Lupea, consilierul de comunicare al USR, nu a fost lăsată să intre în Parlament. „Dragnea nu-mi dă voie să intru în Parlament. A dat dispoziție că nu poate intra în clădire niciun invitat al USR. Invitații PSD intră bine merci, un grup de doamne tocmai ce-au pătruns, vesele. Așa că azi voi lucra în holul de la intrare. Am așa un sentiment de înante de '89. Nasol”, a scris pe Facebook Ioana Lupea. 

ACTUALIZARE 11:10 FOTO. Măsuri de securitate fără precedent în Parlament. Jurnaliștii, obligați să stea într-un țarc

ACTUALIZARE 10.06. Parlamentarii UDMR vor ieși din sala plenului în momentul în care se va vota moțiunea de cenzură, a anunțat președintele formațiunii, Kelemen Hunor.


ACTUALIZARE 9.40. Măsuri nemaivăzute de securitate în ziua moțiunii de cenzură. Puterea s-a asigurat că nu se va confrunta pe holurile Palatului Parlamentului cu unii dintre cei care răspund apelului la proteste lansat de USR. Orice invitat are nevoie de aprobarea secretarului general al Camerei Deputaţilor ca să intre în clădire. Iar, în această dimineaţă, lifturile principale pot fi folosite doar de parlamentari.


Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: Şanse sunt, vom purta discuţii până în ultima secundă a votului.

Totuşi, Victor Ponta şi parlamentarii care l-au urmat nu cred că demersul are şanse de reuşită. Aceasta este şi opinia liderului UDMR, care a discutat atât cu reprezentanţii Puterii cât şi cu cei ai Opoziţiei. Formaţiunea maghiară îşi va anunţa poziţia oficială abia astăzi, cu câteva ore înaintea şedinţei de plen.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: În acest moment şansele unei motiuni de cenzură până când PSD.

Şi, dacă liberalii încă mai negociază voturi, USR le cere românilor să-şi ia zi liberă şi să protesteze.

Claudiu Năsui, deputat USR: „Cel mai puternic om politic e un dublu condamnat penal. (Oamenii, n.r.) Să își ia o zi liberă, să vină și să ne susțină ca să sporim șansele ca această moțiune să treacă”.

Puterea s-a asigurat că nu se va confrunta pe holuri Palatului Parlamentului cu unii dintre cei care răspund acestui apel.

Orice invitat are nevoie de aprobarea secretarului general al Camerei Deputaţilor ca să intre în clădire.

Moţiunea de cenzură a PNL se intitulează ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”.

Şedinţa Parlamentului va începe cu citirea moţiunii de cenzură, apoi premierul Viorica Dăncilă ar urma să prezinte punctul de vedere al Guvernului şi să aibă loc dezbateri. În final, Guvernul poate răspunde la critici. Votul este secret şi se exprimă cu bile, iar pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi, prin urmare, Guvernul să cadă, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze "pentru".

Unul dintre proteste ar urma să se desfăşoare în Parcul Izvor, iniţiatori fiind parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”. Şi liberalii au făcut apel ca oamenii să iasă în stradă, iar pe reţelele de socializare au fost anunţate mai multe evenimente de protest, inclusiv un ”protest pe roţi”, cu autovehiculele, în jurul Palatului Parlamentului. De asemenea, manifestanţii vor să plece în marş de la Parlament în Piaţa Victoriei după aflarea rezultatului dezbaterii. Este posibil ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda, care a spus că în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, membrii PSD, dar şi simpatizanţii social-democraţi, alături de cei ai ALDE, vor merge la Palatul Parlamentului.

Surse: Digi24, news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri