„Polițist bibelou, domnule!”. Oamenii legii, indignați de modificările din Codul Rutier care a trecut recent de Parlament

Data actualizării: Data publicării:
masina politie, grafica, reporter digi24
Noua legea îi obligă pe polițiștii rutieri să folosească pistoalele radar la o distanță de maximum 10 metri față de mașina de poliție

Radarele montate în maşini de poliţie neinscripţionate sunt foarte aproape să devină istorie. Parlamentul a adoptat o lege care îi obligă pe agenţi să stea întotdeauna la vedere atunci când vânează vitezomani. Poliţiştii critică ideea aleşilor - spun că dacă aceste măsuri se vor aplica, şoselele se vor transforma în piste de curse, iar numărul morţilor în accidente rutiere va creşte. 

Deputatul PNL Florin Roman e de părere că radarele montate în maşini neinscripţionate sunt „un pericol”, aşa că vrea modificarea legii.

„Asta înseamnă că aceste mașini ale poliției nu mai pot sta în boscheți, în tufișuri, așa cum ne-am mai întâlnit din păcate pe drumurile naționale, nu pot sta ascunse în curbe, pentru că rolul acestui proiect este de a pune bazele prevenției, or nu poți face prevenție rutieră în momentul în care tu stai ascuns”, a spus Florin Roman.

Demnitarul a rămas în 2016 fără permisul de conducere, după ce a ajuns pe contrasens ca să evite un limitator de viteză.

„Legislativul insistă să facă acest front comun pentru ajutorarea acelei părți a societății care nu dorește să-și asume răspunderea pentru faptele sale și care caută mereu teoria chițibușului, pentru a scăpa de răspundere”, este e părere un polițist de la Europol.

Sunt schimbări şi în privinţa folosirii pistolului radar. Noua lege îi obligă pe polițiștii rutieri să folosească pistoalele radar la o distanță de maximum 10 metri față de mașina de poliție. Asta înseamnă ca vitezomanii și-ar putea anula amenzile în instanță, dacă distanța a fost depășită chiar și cu câțiva centimetri.

„Polițist bibelou, domnule! Legăm polițistul de mâini, îi punem o sfoară de 10 metri și îi cerem să facă ceea ce nu mai poate face: să-i vâneze pe cei care circulă cu 190-200 în localități”, mai spune polițistul de la Europol.

În România, viteza e principala cauză a accidentelor. Sute de oameni mor în fiecare an pentru că şoferii calcă prea tare pedala de acceleraţie. Legea care le interzice poliţiştilor să folosească radare în maşini neinscripţionate a trecut de Parlament şi va ajunge la preşedinte pentru promulgare. O variantă similară a legii, care includea şi obligaţia ca radarele să fie presemnalizate cu sute de metri înainte, a fost declarată neconstituţională de CCR.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copacul din România sub care nu este bine niciodată să te adăpostești când este caniculă sau când plouă
Digi FM
Cine este soția lui Nicolae Stanciu. Căpitanul Naționalei României a cunoscut-o când avea doar 16 ani
Pro FM
Celine Dion, radiantă pe covorul roșu la premiera documentarului său. Artista arată uimitor în ciuda bolii de...
Film Now
Kevin Costner, reacție incredibilă după ce l-a distribuit pe fiul lui într-un film, deși nu are experiență...
Adevarul
De ce tot mai mulți oameni renunță la telefoanele inteligente: „Toate acestea s-au îmbunătățit în mod...
Newsweek
România alocă mai mulți bani de teama lui Putin ca Ungaria și Bulgaria. Ce avioane și tancuri luăm?
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Richard Gere, în viața personală. Imagini rare cu starul din „Pretty Woman” și copiii lui, inclusiv la plajă...
UTV
Cati bani a incasat Babasha de la Coldplay?