Polițiștii, dotați cu pistoale Carpați din anii 70. În 2016, li s-au promis arme Glock

Data publicării:
pistol carpati politist arma captura

Mai bine de jumătate dintre poliţişti folosesc arme din anii '70. Agenţii spun că vechile pistoale Carpaţi îi pun şi pe ei în pericol. Fie se blochează atunci când trebuie folosite, fie se pot descărca accidental. Ministrul Carmen Dan recunoaşte că situaţia dotărilor este gravă şi spune că ar fi nevoie de 100 de milioane de lei pentru a cumpăra arme noi.

Polițist: După cum vedeţi, acum, în 2019, în România care e ţară membră UE şi NATO folosim aceleaşi arme de pe timpul comunismului, din vechea nomenclatură.

Un poliţist bucureştean explică, sub protecţia anonimatului, riscurile la care se expune dacă este nevoit să-şi folosească arma din dotare. Are un pistol Carpaţi fabricat acum 45 de ani.

Poliţist de la Poliția Capitalei: Pot să spun că nu te poţi simţi în siguranţă cu armă din 1974. Şi nu este atât de precisă cât ar trebui să fie. Se blochează foarte des, sunt foarte uzate, asta pune poliţistul în dificultate, în momentul în care ţi s-ar bloca arma în timpul unei acţiuni.

Agentul atrage atenţia că nu doar vechimea armelor e problema, ci şi lipsa de pregătire a poliţiştilor: aceştia ajung foarte rar în poligon.

Polițist: Foarte rar se fac tragerile şi mai mult la şedinţele de evaluare profesională, care alea odată pe an şi cel mult încă o dată poate pentru exercițiu.

Viorel Șeicaru, vicepreşedinte SNAP: Se rezumă tot la fonduri, pentru că trebuie să aduci autocare, să îi conducă de la toate posturile la poligon amenajat.

Ministrul de Interne spune că a cerut deja peste 100 de milioane de lei pentru arme şi muniţie noi.

Carmen Dan, ministrul de interne: În zona operativă, avem 72.000 de persoane pentru care este nevoie de schimbarea armamentului care aşa cum se cunoaşte are un grad de uzură ridicat şi constituie, deja, spun eu, un pericol.

Conform proiectului de buget, aflat în dezbaterea Parlamentului, Ministerul de Interne va primi anul acesta 18,5 miliarde de lei, cu peste 20 de procente mai mult faţă de 2018.

Primele pistoale Carpaţi au ajuns la poliţiştii de la noi în 1974. Arma este de fabricaţie românească şi a fost făcută la Cugir. Sindicatele poliţiştilor au cerut ca aceste pistoale să fie schimbate pentru că sunt depăşite şi au devenit o vulnerabilitate. Aşa că, Poliţiei Române i-au fost promise în 2016 pistoale Glock.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri