Polonia acuză Rusia că i-a încălcat spaţiul aerian cu o rachetă. MAE de la Varşovia va cere explicaţii Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
Wielbark, Poland on March 14, 2024. Wielbark-2024. Eurofighter Typhoon fighter jet of Italian Air Force fly during Wielbark 2024 NATO's - Dragon-24 exercise, a part of large scale Steadfast It aims to exercise the starting and landing of fighter jets on a
Armata poloneză monitorizează constant situaţia de pe teritoriul ucrainean. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

O rachetă de croazieră lansată de Rusia împotriva unor ţinte din vestul Ucrainei a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian al Poloniei. Ministerul polonez de Externe a declarat că va cere explicaţii din partea Rusiei cu privire la încălcarea spaţiului aerian, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Rusia a lansat 57 de rachete şi drone asupra Ucrainei în primele ore ale nopţii, atacând inclusiv Kievul şi regiunea vestică Liov, care se află în apropierea graniţei cu Polonia.

Timp de circa 40 de secunde, "una dintre rachetele de croazieră lansate în cursul nopţii de aviaţia (...) Federaţiei Ruse a încălcat spaţiul aerian polonez", a declarat comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

"Obiectul a pătruns în spaţiul aerian polonez în apropierea satului Oserdow (est) şi a rămas acolo timp de 39 de secunde", a precizat sursa citată, subliniind că racheta a fost observată de radarele militare pe toată durata zborului.

"Armata poloneză monitorizează constant situaţia de pe teritoriul ucrainean şi rămâne permanent în stare de alertă pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez", a precizat armata.

În urma acestui incident, "au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez. Aviaţia poloneză şi aliată, printre altele, a fost activată", a mai spus în comunicatul său comandamentul operaţional al forţelor armate.

Ministerul polonez de Externe a declarat că va cere explicaţii din partea Rusiei cu privire la încălcarea spaţiului aerian. Polonia cere Rusiei "să înceteze atacurile aeriene teroriste asupra locuitorilor şi teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului şi să rezolve problemele interne ale ţării", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Un alt incident de acest gen a avut loc în decembrie anul trecut când o rachetă rusă a pătruns în spaţiul aerian polonez înainte de a-l părăsi câteva minute mai târziu, în direcţia Ucrainei.

În noiembrie 2022, o rachetă ucraineană a căzut în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, provocând moartea a două persoane.

Şi în România autorităţile au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei din nordul judeţului Tulcea privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian. "Nu au fost apeluri care să semnaleze căderea unor obiecte în apropierea locuinţelor ori a zonelor populate", a transmis ISU Tulcea.

Rusia loveşte de câteva zile Ucraina în atacuri prezentate de Moscova ca o răzbunare pentru atacurile ucrainene din timpul recentelor alegeri prezidenţiale ruse.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri