Video Prefectul Capitalei, despre localurile care nu respectă măsurile sanitare: „Încasările de la o masă le ajung să plătească amenzile”

Data actualizării: Data publicării:
fata care pune anuntul „deschis” pe usa restaurantului
Restaurante și cafenele redeschise. Foto: Guliver/GettyImages

Potrivit prefectului Capitalei, Alin Stoica, cei mai mulți dintre proprietarii teraselor care nu respectă măsurile anti-Covid-19 impuse de autorități își fac „un calcul economic”, astfel că preferă să plătească zilnic amenzile date de autorități decât să țină afacerea închisă. Din spusele acestuia, comercianții reușesc să își plătească amenzile doar din încasările obținute zilnic de la o singură masă.

„Maximul amenzii pe care poliția o dă este de 10.000 de lei iar dacă o plătești în 15 zile, se reduce la 5.000 de lei. Apoi un calcul economic foarte simplu din partea oricărui comerciant duce la concluzia că mai bine ține terasa deschisă și plătește în fiecare zi câte o amendă, pentru că își permite”, a declarat prefectul Bucureștiului la Digi24.

Întrebat dacă o amendă mai mare ar fi soluția pentru ca proprietarii teraselor să înceteze să pune în pericol starea de sănătate a clienților, Alin Stoica a spus că nu consideră că asta ar ajuta și că singura soluție ar fi introducerea unor noi sancțiuni, precum închiderea localurilor respective.

„Am avut o discuție și cu Ministerul Sănătății și am găsit câteva pârghii legale pe care vrem să le aplicăm în următoarele zile și astfel să suspendăm activitatea comercianților care nu respectă normele sanitare și care reprezintă un pericol pentru sănătatea publică”, a afirmat acesta.

Citîți și: Noile măsuri propuse de DSP pentru București: program decalat, închiderea locurilor de joacă, mai puțini clienți în magazine

Imaginile cu Marcel Vela sunt „revoltătoare”

În ceea ce privește imaginile surprinse de jurnaliștii Digi24 cu fostul ministrul de Interne Marcel Vela la o terasă unde nu se respectau măsurile anti-Covid, chiar în ziua în care Capitala a depășit pragul de 6 la mia de locuitori, prefectul Alin Stoica afirmă că este o situație revoltătoare.

„Mi se par revoltătoare. În primul rând pentru că cei care organizează genul acesta de activități nu au minimă de empatie să înțeleagă că sunt mulți cetățeni care pot suferi din cauza lor. Regulile nu sunt îndreptate împotriva comercianților, sunt niște măsuri menite să asigure protejarea sănătății și vieții oamenilor și cred că toți suntem datori să le respectăm. În momentul în care vezi astfel de scene și știi că sunt foarte mulți bucureșteni care respectă regulile și poate că nu le este ușor să o facă, atunci evident că mi se pare revoltător”, a afirmat prefectul.

Potrivit acestuia, autoritățile care se ocupă de sănătatea publică, sănătate alimentară și de ordinea publică, precum Poliția Capitalei, Jandarmerie și DSP au format echipe comune de control pentru a merge în toate zonele în care este aglomerație și în care nu se respectă regulile sanitare. În urma controalelor, în doar câteva zile, au fost date amenzi în valoarea de 250.000 de lei, susține prefectul Capitalei.

Citiți și: Prefectul Capitalei explică de ce nu intră Bucureștiul în carantină: Are cam 25% din economia naţională

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri