Prefectul Capitalei: Restricțiile din București se prelungesc pentru încă două săptămâni. Care ar trebui să fie ritmul vaccinărilor

Data actualizării: Data publicării:
alin stoica cu masca in fata unui afis cu steagull romaniei
Prefectul Capitalei, Alin Stoica. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a confirmat vineri la Digi24 că restricțiile care sunt în vigoare acum în București se vor prelungi sâmbătă pentru următoarele două săptămâni, dacă în acest interval rata de incidență a îmbolnăvirilor de COVID-19 rămâne mai mare de 3,5 la mia de locuitori. Vor exista însă derogările deja anunțate pentru Paștele ortodox și pentru Ramadan, a adăugat prefectul.

În cazul în care rata de incidență scade sub acest prag de 3,5 la mia de locuitori, atunci restricțiile vor fi „regândite”, a precizat Alin Stoica.

Vineri, 23 aprilie, și vineri, 30 aprilie, magazinele vor avea programul prelungit cu două ore și se vor închide la ora 20:00, iar în noaptea de Înviere circulația va fi liberă pentru oamenii care vor să meargă la slujbă. Aceștia nu vor trebui să completeze declarații pe proprie răspundere, se pot deplasa liber între biserică și casă.

În schimb, în Duminica Floriilor rămân în vigoare restricțiile valabile și în prezent: magazinele se închid la ora 18:00, iar circulația nu mai este permisă după ora 20:00 fără motive bine întemeiate, trecute în declarația pe proprie răspundere.

Derogări de la carantina de noapte vor mai fi de Ramadan, adică în următorul weekend după Paște, în 8-9 mai.

Măsurile de restricție dau roade, spune prefectul

Prefectul consideră că măsurile de restricție au dat roade, deși panta de scădere a fost mai lentă. De la 7,1, s-a menținut un plafon, apoi s-a ajuns la 4,15 și trendul este clar de scădere, însă o rată de peste 4 este încă mare, atrage atenția Alin Stoica.

„Dacă ne uităm și la numărul de oameni care sunt în spitale astăzi, numărul este mare și de fiecare dată ar trebui să ne uităm la numărul de oameni care sunt grav afectați, adică cei care sunt în ATI și sunt intubați. Acum suntem undeva spre 400, din care aproximativ 200 de oameni intubați, la București. Presiunea pe sistemul sanitar este în continuare mare, deci nu putem permite o relaxare și o mărire a duratei și a numărului de interacțiuni sociale”, a explicat prefectul.

El a răspuns astfel reprezentanților din industria HoReCa care spun că ar dori să-și poată redeschide afacerile, dacă, de exemplu, au toți angajații vaccinați. Măsura relaxărilor în domeniul HoReCa va fi luată numai la momentul când se va ajunge la 3,5 la mie sau sub la 3 la mie, prag la care sunt și alte relaxări prevăzute.

Până la scăderea presiunii pe domeniul sanitar este necesară însă păstrarea restricțiilor și limitarea interacțiunilor umane nu între salariați, ci între clienți. Oamenii, mai ales cei vaccinați, nu se infectează la muncă, este vorba mai ales despre interacțiunea dintre persoane care se văd mai rar și pe care ar facilita-o o redeschidere a restaurantelor, de exemplu, a explicat Alin Stoica.

El a confirmat, pe de altă parte, că sunt discuții cu reprezentanții HoReCa despre posibilitatea deschiderii pe baza certificatelor „verzi” (vaccinare sau testare) ale clienților, însă încă nu e clar cum se poate implementa practic o astfel de măsură. În cazul testării la restaurant, cum se colectează și depozitează materialul biologic? a dat ca exemplu prefectul una dintre problemele luate în discuție.

Ritmul de vaccinare din București trebuie accelerat la 30.000 de persoane pe zi

În București, s-a vaccinat aproximativ 20 la sută din populație. Numărul de vaccinări este însă în creștere în ultimele trei zile, depășind pragul de 13.500 de persoane pe zi, a spus Alin Stoica. „Ritmul trebuie accelerat, pentru că dacă rămânem la acest plafon, nu o să ajungem să avem o imunizare suficient de mare până în toamnă, când ne-am dori să avem restricțiile eliminate cu totul”, a arătat prefectul Capitalei.

Prefectul crede că un termen realist pentru 50 la sută din populație vaccinată ar fi în toamnă, dar este nevoie și de o campanie de comunicare bine țintită. Ar trebui să ajungem la un ritm de 30.000 de vaccinări pe zi la București, ca să putem să ne apropiem de o imunizare în masă înspre toamnă, a estimat Alin Stoica.

Întrebat dacă mai putem spera la o primă etapă de relaxare în iunie, în cazul în care se menține același ritm de vaccinare, Alin Stoica a spus că o parte  a relaxării vine din indicatorul de infectare. Acesta este în scădere, sâmbătă ajungând, de exemplu, la 4,15. „Dacă se păstrează trendul și trecem peste sărbători fără probleme majore - și nu văd de unde ar putea să apară, pentru că lucrurile sunt destul de bine organizate - , atunci trendul se va menține și vom scădea sub 3 la mie, când începem ușor-ușor să redeschidem anumite lucruri”, a arătat Alin Stoica.

La o rată sub 3 la mie, restaurantele se pot deschide în interior la capacitatea de 30 la sută, dacă se ajunge sub 1,5, atunci pot fi deschise la 50 la sută capacitate, a reamintit Alin Stoica. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri