Presa ucraineană: Zelenski vrea să schimbe toată conducerea armatei, nu doar pe Valeri Zalujnîi. Anunțul, așteptat în următoarele zile

Data publicării:
Volodimir Zelenski îl îmbrățișează pe Valeri Zalujnîi care ține în brațe un pistol în cutie, făcut cadou
Volodimir Zelenski și comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, în iulie 2023. Foto: Profimedia Images

Președintele Volodimir Zelenski ia în considerare schimbarea întregii conduceri a armatei ucrainene. Astfel, pe lângă înlocuirea din funcție a actualului șef al armatei, Valeri Zalujnîi, președintele ucrainean își dorește și schimbarea șefului statului major al armatei, generalul Serhi Șaptala, informează Ukrainska Pravda.

Surse guvernamentale, din administrația prezidențială a Kievului și din cadrul armatei ucrainene au precizat pentru Ukrainska Pravda că în prezent au loc „consultări” referitoare la înlocuirea lui Zalujnîi și a generalului Serhi Șaptala, șefului statului major și la persoanele care să fie nominalizate în locul acestora.

„Șaptala va părăsi Statul Major. Situația celorlalți (din conducerea armatei) e încă în curs de clarificare. Toate aceste (schimbări) ar putea avea loc la mijlocul săptămânii”, au precizat sursele citate.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu difuzat duminică seară, că are în vedere înlocuirea mai multor oficiali de rang înalt, şi nu doar din armată, pentru a stabili cine va conduce ţara.

La începutul lunii februarie au apărut tot mai multe speculaţii și informații pe surse referitoare la intenția președintelui Zelenski de a-l demite pe comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi. Cei doi au fost în dezacord cu privire la desfăşurarea invaziei ruseşti în Ucraina, care durează de aproape doi ani.

„Este o chestiune legată de oamenii care trebuie să conducă Ucraina. Este necesară o resetare, mă refer la o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu doar în sectorul armatei. Reflectez asupra acestei înlocuiri. Este o întrebare pentru întreaga conducere a ţării. Dacă vrem să câştigăm, trebuie să împingem cu toţii în aceeaşi direcţie, nu putem fi descurajaţi, trebuie să avem energia corectă şi pozitivă, negativismul trebuie lăsat acasă. Nu ne putem asuma atitudini de renunţare”, a declarat Zelenski pentru televiziunea italiană de stat RAI, când a fost întrebat despre Zalujnîi.

Diferenţele dintre Zelenski și Zalujnîi au ieşit în evidenţă în special după eșecul contraofensivei ucrainene din vara lui 2023, după ce trupele Kievului au obținut doar niște progrese limitate împotriva forţelor ruseşti fortificate de-a lungul liniei de front de 1.000 km în sudul şi estul Ucrainei.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri