Primul lucru care nu se va schimba după verdictul în cazul Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
protest rezist parlament dragnea_inquam ganea (3)

Mulți oameni văd în verdictul pe care îl va primi Liviu Dragnea de la magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție o resetare a jocurilor politice. Dacă liderul PSD primește o condamnare, fie ea și în prima instanță, se conturează scenariul debarcării sale, cu forța, din fruntea partidului și o temporizare a planurilor distructive care au zdruncinat societatea românească în ultimul an și jumătate. Dacă, din contră, liderul PSD primește o achitare, fie ea și în prima instanță, se conturează scenariul dezastrului, Liviu Dragnea ieșind întărit din „războiul cu statul paralel”, cu Laura Codruța Kovesi, Klaus Iohannis și alți „dușmani ai poporului” fabricați în Kiseleff. Indiferent de speranțele pe care și le pune o tabără sau alta în verdictul de la ICCJ, acesta nu va schimba, cel puțin nu imediat, mai multe lucruri. Unul dintre ele: ura.

protest rezist parlament dragnea_inquam ganea (3)
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Ura unei părți a societății față de clasa politică. Față de PSD și ALDE, dar și față de partidele de opoziție care, prin incapacitatea lor totală de a-și depăși propriile orgolii și interese, au permis ca Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să se instaleze atât de confortabil la butoanele țării. Față de Klaus Iohannis, un președinte pe care unii îl percep ca fiind mult prea permisiv, lipsit de curaj sau, pur și simplu, comod, iar alții îl văd, căci așa li s-a spus seară de seară pe tv, ca fiind noul stăpân al „sistemului paralel și abuziv”.

Ura față de Parlament, transformat într-o Mare Adunare Națională aflată la cheremul unui singur om.

Ura față de polițiști și jandarmi, pe care unii îi învinovățesc de folosire abuzivă a forței, de supralicitare a ordinelor odioase primite, iar alții îi acuză că sunt prea blânzi cu protestatarii supranumiți în zeflemea tefeliști și sorosiști.

Ura tinerilor față de bătrânii pe care îi consideră vinovați că au votat PSD contra a câțiva lei la pensie, deși aceiași tineri nu au considerat util să-și „piardă” câteva minute din viață pentru a-și exprima opțiunea politică.

Ura bătrânilor și a bugetarilor față de cei care împiedică, chipurile, Guvernul PSD-ALDE să-și țină promisiunile de lapte și miere.

Ura față de multinaționalele hrăpărețe, care sug sângele poporului român. Ura față de băncile care-i îndatorează până la sclavie pe românii amărâți. Și enumerarea poate continua.

Mai mult ca niciodată, românii sunt dezbinați. Și tot mai furioși. Culmea ironiei știți care este? Că, înainte de a se vedea instalați în fruntea bucatelor, liderii PSD-ALDE promiteau că vor readuce pacea în societate, că vremea taberelor „băsiști” și „anti-băsiști” va deveni doar o amintire tristă.

Nu au înțeles nici în aceste timpuri că românii nu mai vor să fie dezbinați, stilul ăsta care a adus prejudicii României, în care se instigă tinerii împotriva bătrânilor, salariații la buget împotriva celor din privat, acum persoanele sănătoase împotriva celor cu dizabilități, acești oameni nu înțeleg că românii vor să fie uniți. Văzând ce se întâmplă în jurul acestei țări, toate curentele extremiste care prind contur aproape de noi, oamenii simt organic că e bine să fim uniți. Ei vin cu acest mesaj, unii împotriva altora”, susținea Liviu Dragnea înainte de alegerile din decembrie 2016, referendindu-se, evident, la actuala opoziție.

La doar o lună după scrutin, când s-au ciocnit prima dată cu îndrăzneala unora de a apăra în piață unele principii, Dragnea, Tăriceanu și ai lor au făcut, însă, exact invers decât au spus: au început să cultive intens ura.

La început, rolul transmițătorilor de mesaje mizerabile a fost jucat de personaje din eșaloanele trei-patru ale celor două partide, iar liderii locali și centrali au mimat dezaprobarea. Când Cătălin Beciu, membru ALDE și fost secretar de stat, compara protestele față de ordonanța grațierii cu „o manifestație nazistă”, iar pe protestatari îi făcea „animale” și „cretini”, vicepreședintele ALDE Grațiela Gavrilescu, devenită între timp vicepremier, ieșea să anunțe autosuspendarea acestuia din partid. Când consilierul județean al PSD Constanța Sabrina Maria Nedelcu îi făcea „putori” pe protestatari, filiala social-democrată anunța că „se delimitează ferm de afirmațiile jignitoare” și își cerea scuze.

La mai bine de un an de la acele momente, liderii PSD și ALDE nu se mai feresc să-și asume chiar ei amenințările și jignirile. Liviu Dragnea, după ce îi amenință pe procurori, îi face „șobolani” pe cei care îndrăznesc să-l critice și să-i adreseze întrebări. Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al PSD și fost ministru, declară cu seninătate că bucureștenii care au huiduit-o pe Gabriela Firea îi aduc aminte de „mişcările de tip fascist şi nazist din Europa anilor 1940” și sugerează că lucrurile nu ar trebui lăsate așa. Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, spune că tinerii care au protestat miercuri pe holurile Parlamentului ar fi trebuit ridicați „cu dubele” de jandarmi, în timp ce ministrul de Interne, Carmen Dan, nici măcar nu-și ascunde mirarea când se întreabă cu voce tare: „Încă nu i-au luat pe ăştia de aici?”. Referindu-se la aceiași protestatari de pe holul Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu afirmă că „așa au început fascismul și totalitarismul în Europa” și arată că majoritatea PSD-ALDE va modifica regulamentele Parlamentului astfel încât astfel de lucruri să nu mai fie posibile, iar aleșii USR, considerați a fi responsabili de pătrunderea „agresorilor” în Casa Poporului, să fie „restricționați”. În același timp, patru deputați PSD îi îmbrâncesc și lovesc pe jurnaliștii care doreau, miercuri, să-i adreseze întrebări lui Liviu Dragnea.

Perdeaua a căzut, așadar. Ceea ce, în februarie 2017, îndrăzneau să spună doar membrii de rang inferior din PSD și ALDE, acum spun, cu voce tare, chiar Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și cei din imediata lor apropiere.

Ca o continuare firească a politicii urii, jandarmii nu se mai mulțumesc acum doar să dea amenzi celor care strigă sub geamurile Guvernului sau celor care-și varsă năduful pe Facebook. Acum, jandarmii folosesc, pe ascuns, spray-uri lacrimogene în mijlocul protestatarilor, îmbrâncesc și umplu dubele cu manifestanți (câți, oare, nimeni nu știe cu exactitate), printre care și un jurnalist german care, coincidență?, a realizat un documentar despre Liviu Dragnea și județul Teleorman.

Iar lucrurile nu se vor opri, din păcate, aici. Ex-ministrul „altă întrebare” ne-a spus deja că bine au făcut jandarmii și că legea va fi făcută și mai dură. Tăriceanu s-a grăbit și el să anunțe că vor fi schimbate regulile pentru presa acreditată la Parlament, astfel încât cameramanii să nu se mai poată apropia de distinșii aleși.

În loc de încheiere, un indiciu despre cum începe să se vadă din afară situația, așa cum a perceput-o jurnalistul german săltat de forțele de ordine: „Îmi pare rău că românii au ajuns să lupte încă o dată în 30 de ani pentru libertate”.

Partenerii noștri