Profesorii de Geografie, revoltați de „reforma” propusă de ministrul Educației la Bac

Data publicării:
ecaterina andronescu
Foto: gov.ro

Reforma educației anunțată de Ecaterina Andronescu, la sfârșitul săptămânii trecute, i-a revoltat pe profesorii de geografie, care sunt nemulțumiți că în noua schemă a Bacalaureatului diferențiat propus de ministrul Educației nu se mai regăsește disciplina Geografie.

ecaterina-andronescu-govro
Foto: gov.ro

Societatea de Geografie din România a transmis, într-un comunicat de presă, că geografia a avut o contribuţie mare la întregirea României, iar prin scoaterea geografiei de la Bacalaureat se şterge de fapt o pagină din existența noastră ca națiune.

De altfel, profesorii de Geografie au inițiat și o petiție intitulată ProGeografia, care a strâns până în prezent peste 7.000 de semnături, prin care cer menținerea disciplinei în structura Bacalaureatului. Ei își motivează demersul spunând că un număr mare de elevi alege să susțină Bac-ul la Geografie, iar rezultatele obținute la această disciplină la concursuri, olimpiade naționale și internaționale sunt foarte bune.

„Acum 100 de ani, eminentul geograf francez Emmanuel de Martonne, cunoscător profund al spațiului geografic românesc și al românilor, aducea o contribuție capitală la întregirea României iar azi, după 100 de ani, România, fie și prin persoana unui ministru sau a unui consilier, încearcă să șteargă un tom din învățământul românesc, o pagină din existența noastră ca națiune, prin propunerea de a elimina geografia de la bacalaureat, după ce într-un mandat precedent se luase decizia de a elimina geografia de la examenul de capacitate. Să deducem că aceasta este o atitudine programatic ostilă geografiei?", afirmă reprezentanții Societăţii de Geografie din România.

Nu înțelegem, în calitatea pe care o avem, de unde rezultă atâta ură împotriva unei discipline care, prin lucrările teoretice și de mare aplicabilitate practică ale savantului Simion Mehedinți și ale străluciților săi discipoli, a demonstrat că are contribuții remarcabile la dezvoltarea României. Nu înțelegem de ce o disciplină ca Geografia este marginalizată când rolul ei în formarea intelectuală a unui elev, viitor absolvent, este capital. Să înțelegi lumea, să-i pătrunzi toate sensurile, să formezi conștiința apartenenței la o națiune, să promovezi valorile europene prin includerea acestora ca obiect de studiu sunt niște deziderate universal umane care, la noi, nu contează în fața unor interese mărunte.

Nici măcar regimul comunist nu și-a permis să distrugă geografia. La 30 de ani de la profundele schimbări de regim politic și social avem surpriza să observăm că se lucrează temeinic la această distrugere. Probabil că nici o altă disciplină nu a fost atât de lovită în timp. Numărul de ore de Geografie s-a redus, constant și drastic, ajungând la un nivel minimal, de avarie, iar acum se dorește excluderea ei de la examenul de bacalaureat, urmând ca, probabil în scurt timp, să fie eliminate din școli și orele puține care au mai rămas pentru această disciplină", adaugă profesorii.”, a transmis Societatea de Geografie din România.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri