Raed Arafat: Vin perioade grele, vom prelungi starea de alertă. Care este „sfatul ferm” al autorităților pentru sărbători

Data publicării:
raed-arafat - inquam- Dumitru Matiu
Raed Arafat avertizează că ar putea urma o perioadă foarte grea pentru situația epidemiologică din România, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă Foto: Inquam Photos / Dumitru Matiu

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat spune că în prezent se constată o scădere a cazurilor de coronavirus în România, dar dacă acest trend va continua sau nu în perioada următoare depinde de populație. Vine o perioadă dificilă, iar pericolul este ca în ianuarie-februarie să ne pomenim din nou cu o creștere agresivă a cazurilor, avertizează șeful DSU.

Guvernul va prelungi starea de alertă în 14 decembrie și până atunci va face o nouă analiză dacă se impun sau nu noi restricții. Un lockdonwn total, la nivel național, este însă exclus. Va fi preferată în continuare carantinarea zonală, a explicat, vineri seara, la Digi24, Raed Arafat.

„Dacă luăm media pe 7 zile, vedem că există o scădere și trebuie să vedem dacă va continua, iar asta depinde de noi”, a spus Raed Arafat.

De ce carantinarea nu dă roade în unele localități

Carantinarea unor localități a dat roade, în majoritatea cazurilor, a menționat Raed Arafat. „Când vedem localitățile care au fost carantinate, toate au arătat, chiar dacă au avut carantina prelungită cu încă 7 zile sau la unele chiar cu 14 zile, că s-a reușit controlul situației. (...) La Timișoara, care n-a fost carantinată, au fost carantinate localitățile din jur și asta a avut un impact și asupra Timișoarei și s-a văzut că la Timișoara este o scădere. Sibiul, la fel. La Alba, a trebuit să prelugim”, a spus Arafat. 

Șeful DSU recunoaște, pe de altă parte, că sunt și zone unde nu se văd rezultate și spune că e posibil ca aici oamenii să circule nestânjeniți completând declarații false pe proprie răspundere. „Atunci trebuie să vedem de ce: nu se aplică regulile? Nu se controlează carantinarea? Sau fiecare scrie o hârtie pe proprie răspundere în care zice că face ceva și merge de fapt și face altceva?” - a punctat Raed Arafat.

Întrebat dacă și în următoarele luni se va aplica tot această strategie, Raed Arafat a spus: „Inclusiv OMS și toată lumea vorbește de măsuri locale, zonale, nu măsuri generale, naționale, adică nu lockdown național, ci mai degrabă măsuri care să se concentreze pe zonele care sunt mai afectate, până se rezolvă problema acolo și bănuiesc că aceasta va fi și abordarea noastră mai departe. Eu n-am auzit pe cineva care dorește să se întoarcă la un lockdonw generalizat, fără diferențiere”, a declarat șeful DSU.

În ianuarie-februarie este posibilă o nouă creștere

„Dar depinde foarte mult de noi toți, pentru că vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă. Atunci e posibil să evităm o situație mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca și cifră, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie”, a arătat șeful DSU.

„Rămânem adepții unor soluții zonale, locale, concentrate pe rezolvarea problemelor unde apar focarele mai mari în localități sau zone”, a asigurat Raed Arafat.

Vor fi introduse noi restricții de sărbători?

El a precizat că deocamdată nu s-a discutat nimic despre eventuale noi restricții introduse pentru perioada sărbătorilor. „E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măștii și anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă și probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul și cu toată lumea asupra situației epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creștem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat și nu există intenții de noi restricții” - a declarat Arafat.

Petrecerile în familie nu pot fi interzise

Întrebat dacă ar putea fi limitat numărul persoanelor la o petrecere privată, în familie, Raed Arafat a spus că asta e greu și că, deși în alte țări europene s-au luat astfel de măsuri, legislația din România nu permite. „Dacă vorbim de întâlnire privată în casa unei persoane, nu putem să o limităm. Putem să sfătuim, putem să explicăm, dar să venim să spunem cuiva, în casa lui, că n-are voie să aibă mai multe persoane, există limitări la acest aspect”, a arătat Arafat.

„Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulți prieteni, mai mulți oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulți acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creștere, din nou, după sărbători”, a conchis Raed Arafat.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri