RO-ALERT va da avertizări și pe fenomene meteo. Raed Arafat explică ce trebuie să facem în cazul unei tornade precum cea de marți

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat

Aplicația RO-ALERT va fi îmbunătățită. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că populația ar putea fi avertizată pe viitor inclusiv în legătură cu situații precum cea de marți, când o tornadă a măturat o localitate din județul Călărași.

Raed Arafat:  „Sistemul în sine tot acolo va rămâne. Sistemul de alertare funcționează și va funcționa ca și până acum. Dacă noi avem informații, le transmitem mai departe populației, așa cum s-a întâmplat cu codul roșu de inundații de la Timiș și Caran-Sebeș. Ce se schimbă după întâlnirea noastră cu colegii de la ANM este că unele fenomene care sunt încadrate cu codul portocaliu, conform procedurilor dânșilor, vor intra pe RO-ALERT. Nu tot ce este cu cod portocaliu va intra.

Se va întâmpla mai ales dacă meteorologul de serviciu observă un fenomen brusc, va avea un hotline cu dispeceratul IGSU sau DSU și imediat vor anunța acest fenomen și atunci se va emite un mesaj prin RO-ALERT pentru zona respectivă. Sunt situații precum vijeliile puternice, grindina de mari dimensiuni, viiturile. Noi vom da aceste alerte chiar dacă sunt încadrate cu cod portocaliu.”

- Ce trebuie să facă oamenii din zona respectivă când primesc aceste atenționări?

Raed Arafat: „Atenționarea se dă într-o zonă un pic mai largă decât zona în care se întâmplă într-adevăr fenomenul, dar asta nu înseamnă că nu se va modifica situația dacă există un astfel de fenomen în zonă.

Oamenii, dacă sunt afară și este pericol să cadă obiecte peste ei, trebuie să se adăpostească, să intre în clădiri bine protejate, iar dacă te prinde pe drum, pe șosea, și ești în mașină, sfaturile care se dau sunt să fii sigur că ai centura fixată, să cobori capul cât de mult se poate sub nivelul geamului, mai ales dacă vântul ridică obiecte care pot lovi mașina, să parchezi, să stai pe loc, cu centura pusă și să nu ieși din autoturism, mai ales dacă ești în câmp. Există riscul ca mașina să fie ridicată, dar cât timp ai centura riscurile de a fi rănit sunt mai mici. În niciun caz nu mergem înspre tornadă, nu încercăm să o traversăm.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri