România a ignorat lecția "Italia". Medic: Situația de la noi este mult mai tragică decât a fost în Lombardia

Data actualizării: Data publicării:
imagini comparative romania-italia in pandemie
România repetă scenariul Italiei din primul val al pandemiei de COVID-19. FOTO: Digi24

România repetă scenariul Italiei din primul val al pandemiei de COVID-19. O recunosc chiar autoritățile, care spun că spitalele sunt copleșite de numărul pacienților infectați. În urmă cu un an și jumătate, țara noastră oferea ajutor Italiei, iar acum suntem în situația de a cere noi ajutor extern. Medicii spun că există o diferență față de cea ce s-a întâmplat atunci, în Peninsulă. Acum avem vaccin anti-COVID-19. Iar dacă Italia pregătește noi măsuri de relaxare, după ce aproape 70% din populație s-a vaccinat, țara noastră caută soluții pentru a crește numărul de paturi din spitale pentru pacienții COVID.

România trece prin cea mai grea perioadă medicală, spune un medic care a luptat cot la cot cu specialiștii din Italia, anul trecut pentru a salva în primul val al pandemiei mii de oameni în regiunea Lombardia. 

Alin Suciu a fost și în Republica Moldova în calitate de coordonator al echipei de medici. El a declarat într-un interviu pentru Digi24 că singura soluție pentru a mai elibera din presiunea ce apasă pe sistemul medical este vaccinarea.

Alin Suciu: "Suntem într-un declin al numărului de cadre medicale ceea ce în mod cert ne va duce și ne duce cu ideea la faptul că situația în România în momentul de față este una mult mai tragică decât a fost în Italia în urmă cu un an.

Citește și: Coadă uriașă de ambulanțe la Spitalul Universitar, deja arhiplin. Pacienții ajung să stea pe scaun la Urgențe, cu masca de oxigen

El a făcut o paralelă cu vaccinurile antigripale, argumentând că de zeci de ani ne imunizăm în fiecare an pentru gripa sezonieră, deoarece suferă mutații.

"Este firesc sa urmeze o serie de vaccinuri pentru COVID în functie de mutațiile pe care prezinta acest virus dar si de timpul scurs de la imunizare. Patru luni este un termen în care poate să apară infectarea. Infectarea poate să apară și mai repede, dar trebuie făcută o diferențiere foarte clară între infectat și bolnav", a spus medicul Alin Suciu.

Citește și: Mărturii dramatice din spitale. Medic: Suntem în situația în care pacienții își dau jos masca CPAP și ne strigă „Vaccinați-ne!”

Situația din România, de acum, seamănă la indigo cu cea din Italia de acum un an. Diferența este însă dată de timpul care s-a scurs - 18 luni între cele două imagini, 18 luni în care România ar fi avut timp să învețe din greșelile altora, a spus la Digi24 Adela Mohanu, româncă stabilită în Italia.

Citește și: În spitalele arhipline, bolnavii își împart măștile de oxigen. Afară, ambulanțele stau la coadă, iar pacienții sunt tratați în corturi

"Italia era atunci în situatia în care nu erau măști chirurgicale, atunci era criză mondială de măști, medicii ne rugau să nu le cumpărăm nici pe cele din farmacii, să le lăsăm lor. Nu erau nici echipamente de protecție. Și noi auzeam ambulanțe mereu, aflam despre vecini care s-au îmbolnăvit sau care au decedat în spital.

România a avut un an și jumătate să se pregătească, are vaccinuri, ceea ce Italia nu avea atunci și totuși nu s-a pregătit", a declarat Mohanu.

romania-italia-crop
România repetă scenariul Italiei din primul val al pandemiei de COVID-19. FOTO: Digi24

 

Ea a afirmat că, în Italia, premierul a declarat public că pandemia e sub control și s-au anunțat noi măsuri de relaxare.

În Italia sunt măsuri specifice acum. Rămâne obligativitatea certificatului verde la restaurant, piscină, în spații închise la evenimente. 

Populația peste 18 ani este vaccinată în proporție de peste 80%, se fac deja imunizări cu doza a treia, prioritate având persoanele peste 80 de ani.

Restricțiile care sunt în vigoare sunt minore, să prezinți un certificat verde sau să porți mască sunt considerate lucruri minore, a spus Mohanu.

Ea a vorbit despre cum privesc românii din Italia vaccinarea și despre curentul antivaccinist care rezultă din discuțiile de pe rețelele sociale, pe grupurile de români. Mulți au contracte individuale de muncă cu italieni și îngrijesc bătrâni, și spun că sunt dispuși să renunțe mai degraba la contract decât să se imunizeze. În Italia, angajatorii cer certificat de vaccinare angajaților - dacă nu îl ai ți se suspendă contractul de muncă.

"Pe grupurile de români e un curent antivaccinist, cred că ei sunt foarte ancorați la societatea de acasă, au instalate posturile tv din România, citesc presa din România, discută cu cei de acasă, manifestă interes mai puțin față de ce fac italienii.

În Italia, sunt însă și români care sunt vaccinați", a subliniat Mohanu.

Citește și: VIDEO Coadă de ambulanțe în fața spitalelor, după ziua cu record absolut de cazuri COVID

"România e acum în scenariul Italiei", a spus joi Valeriu Gheorghiţă. 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri