Video Românii se interesează de noua tulpină Omicron: "E din Africa, am auzit." "M-aș fi imunizat oricum, cred că vor mai fi și altele"

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu masca
Românii se interesează de noua tulpină Omicron. Foto: Captură Digi24

Guvernul s-a reunit duminică în ședință de urgență, în contextul răspândirii noii tulpini mutante în tot mai multe țări ale lumii. Cetățenii din sudul Africii nu mai au voie să intre în România. În tot acest timp, la noi în țară scade alarmant interesul oamenilor pentru imunizare. În Capitală, în centrele de vaccinare au ajuns cu 20% mai puține persoane față de săptămâna trecută. Totuși, românii se interesează de varianta Omicron. 

Oamenii spun că au auzit deja de noua tulpină sud-africană, catalogată de Organizația Mondială a Sănătății drept "îngrijorătoare" și identificată deja în mai multe țări din Europa, între care Germania, Italia, Olanda și Marea Britanie. 

- De Omicron din Africa am auzit, se pare că a ajuns în Europa. E posibil să ajungă și la noi. Mă protejez, mă vaccinez, nu mă sperie.
-  Din ce am citit se stie ca e mai virulentă, infectează mai ușor, dar mortalitatea nu-i mai mare.
-M-aș fi vaccinat oricum, cred ca vor mai fi și altele.

Este doar o chestiune de timp până când noua tulpină a coronavirusului va ajunge în România, atrage atenția șeful DSU, Raed Arafat. Dar situația poate fi ținută sub control dacă oamenii respectă regulile deja în vigoare și, mai ales, se vaccinează împotriva Covid.

"Vaccinurile sunt funcționale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu știm încă care este impactul ei. Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina atsa eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă. Și atunci vaccinul în continuare protejează și este soluția pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă... Poate între timp se vor găsi solușii tot prin modificarea vaccinurilor”, a spus, duminică, Raed Arafat.

În România însă, interesul pentru vaccinare este în scădere. În medie, cu prima doză se mai vaccinează cam 15.000 de oameni. Duminică, CNCAV a raportat puțin peste 10.000 de persoane care s-au imunizat cu doza 1.

"Undeva la 20% față de saptămâna trecută. Cererea e mare pentru doza 3. Din păcate nu sunt foarte multe studii legate de noua tulpină, dar măcar pentru forma pe care o știm îi așteptăm pe oameni să se vaccineze", spune unul dintre medicii din centrele de imunizare din Capitală. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri