Arafat anunță creșterea numărului de testări rapide. Primele 300.000 de unități vor fi distribuite de mâine. Nu oricine poate fi testat

Data actualizării: Data publicării:
teste coronavirus
Teste pentru coronavirus. Foto: Inquam Photos / George Călin

Raed Arafat a făcut un anunț în premieră la Digi24. Numărul de testări din România va crește. Acestea sunt de tip rapid antigen, al cărui rezultat se poate afla în maximum 15 minute. România a contractat 3 milioane de unități, iar primele 300.000 încep să fie distribuite spitalelor de mâine, anunță șeful DSU. Arafat atrage însă atenția că testul antigen nu va fi făcut asimptomaticilor și nici nu se poate cere o ambulanță acasă pentru așa ceva.

Raed Arafat: O spun în premieră. De mâine, începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide pe antigen, la nivel național, din cele 3 milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranșă.

Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgență – camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanță, posibiliatea de a testa și a obține un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă și mult mai mare, decât să recoltezi și să aștepți PCR-ul a doua zi, sau, uneori chiar a treia zi. În faza de test rapid antigen vei avea rezultatul în 15 minute.

Până acum, testul rapid pe antigen trebuia să fie confirmat de un test PCR. Din ce știm, sunt discuții la nivelul Comisiei Europene de a recunoaște testul antigen rapid ca egal cu testul PCR, și să nu mai fie nevoie de confirmare.

Cele 3 milioane de teste încep să intre, primele 300.000 până sâmbătă vor fi distribuite. Deci vom avea o creștere a testării.

Testul se va face la simptomatici, nu la asimptomatici. Serviciile de ambulanță o să le obțină în altă etapă. Mâine distribuim la unitățile de primiri urgențe, săptămâna viitoare începem să dăm și serviciilor de ambulanță. Și atunci când te duci la un simptomatic, poți să faci testul.

Să înțeleagă lumea. Nu vom face teste la cerere, să cheme ambulanța să testeze. Exclus. Dacă ne chemi și vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgență în dificultate.

Dacă te cheamă acasă cineva care are simptome, nu se simte bine, îl testezi, asta se poate.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri