Când și de ce este relevantă o testare în masă a populației. Epidemiolog: Noi așteptăm cu mare interes acel screening de la 1 iunie

Data actualizării: Data publicării:
testare coronavirus
Testare coronavirus Foto: Getty Images

Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, spune că orice testare pentru coronaviurs este foarte utilă pentru a putea face o estimare a gradului de imunizare a populației, însă pentru epidemiologi este de mare interes studiul de seroprevalență care se va face după 1 iunie cu ajutorul Institutului Național pentru Sănătate Publică, sub coordonarea Ministerului Sănătății.

Testarea este foarte utilă pentru a da o imagine mai clară din punct de vedere epidemiologic care este gradul de imunizare în populație. Testarea mai arată și dacă oamenii au trecut printr-o formă tipică, atipică sau asimptomatică de boală, a arătat Doina Azoicăi.

„Orice astfel de demers de evaluare seroepidemiologică sau prin testarea eșantionată este foarte utilă pentru ca noi, epidemiologii, să putem face o estimare despre care este adevărata magnitudine a fenomenului”, a declarat la Digi24 șefa Societății Române de Epidemiologie.

Întrebată ce părere are despre testarea celor 11.000 de bucureșteni anunțată de Primăria Capitalei, Doina Azoică a atras atenția că „singurul lucru care trebuie avut în vedere este modalitatea în care se face testarea, în sensul că din punct de vedere tehnic, testarea trebuie să fie făcută corect pentru ca să fie relevant rezultatul și, sigur, trebuie luate toate măsurile ca persoanele respective, când se prezintă la testare, să nu se creeze aglomerații sau să se creeze contacte ce ar putea să fie sub raza unor posibile contaminări. Este binevenită această testare, cu observațiile pe care le-am făcut vizavi de prudența în ceea ce privește organizarea acțiunilor propriu-zise de testare și corectitudinea cu care se face testarea”, a comentat Doina Azoicăi.

„Așteptăm, cel puțin noi, epidemiologii, cu mare interes acel screening care se va face de la 1 iunie, organizat cu ajutorul Institutului de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, care se face eșantionat”, a adăugat ea.

„Acest lucru ne va da o imagine foarte clară asupra trecerii prin boală sau asupra situației populației de diverse categorii de vârstă, de diverse structuri, din urban, din rural. Va fi un document extrem, extrem de important pentru măsurile care trebuie luate, pentru că se coroborează mai multe date, nu numai datele care marchează numărul de îmbolnăviri - foarte important, pe zi, și dinamica acestor îmbolnăviri și decese - dar inclusiv datele acestea de seroprevalență sunt foarte importante, ca să ne formulăm și noi ca epidemiologi o imagine mult mai bună și mult mai profesionistă”, a explicat președintele Societății Române de Epidemiologie.

Două tipuri de testări în Capitală

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat sâmbătă la Digi24 că, până în acel moment, pe platforma online a proiectului „Testăm pentru București” s-au înscris voluntar 6.200 de persoane pentru a fi testate gratuit în vederea depistării infecției cu noul coronavirus. Este vorba despre testarea a 11.000 de persoane care nu au simptome de boală, pe bază de voluntariat. Lor li se vor face teste RT-PCR, proba fiind prelevată dintr-un exsudat nazal și faringian. 

Potrivit Gabrielei Firea, săptămâna viitoare va demara și celălalt proiect de testare pentru București. Este vorba despre o testarea eșantionată, pe un eșantion reprezentativ realizat de către specialiștii de la INSP, unde au fost selectate deja 10.500 de persoane din cele șase sectoare ale Capitalei. „Acele teste sunt de tip anticorpi și vor releva felul în care acest virus a circulat în comunitatea din București, cam ce procent de persoane au fost deja bolnave de COVID-19 si nu au știut și practic care este gradul de imunizare din municipiul București”, a explicat Gabriela Firea.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, în urmă cu două săptămâni, că în România va începe un studiu de seroprevalență la nivel național, după 1 iunie, în cadrul căruia populația va fi testată pentru a-i fi evaluată starea de imunizare la noul coronavirus. Astfel de teste se fac cam la trei luni de la începutul epidemiei și se reiau periodic, pentru a evalua atât starea imunizării populației, cât și evoluția ulterioară a răspândirii bolii.

Deja mai multe țări au început astfel de studii, inclusiv Suedia, iar rezultatele preliminare arată că încă sunt departe de ceea ce se numește o „imunizare de grup”, procentele urcând până la maximum 10-15 la sută din populație.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...