Cannabisul medicinal, un tratament legal, de negăsit în farmacii

Data publicării:
cannabis

Un tratament revoluționar aduce alinare pacienților cu boli grave din toată lumea. Este vorba de cannabisul medicinal, care s-a dovedit util în tratamentul multor afecțiuni. La noi, legea este neclară iar pacienţii care fac chimioterapie nu beneficiază de sprijinul pe care îl poate oferi uleiul din cannabis.

Mii de români ar putea beneficia de acest tratament util în cancer, epilepsie, scleroză multiplă, stres posttraumatic sau boala Parkinson. Însă legislaţia vagă face ca acesta să lipsească de pe piaţă. 

Costin Militaru, medic generalist: În România, legea e aşa un pic în ceaţă. Există o legislaţie foarte bine pusă la punct atât în România, cât şi în Europa, pe utilizarea cannabisului în scop industrial sau alimentar. Când vine vorba de utilizarea cannbisului în scop medicinal, nu mai există nimic.

În 2009, durerile insuportabile l-au adus pe Lucian la camera de gardă a unui spital bucureştean. Investigaţiile au arătat că avea cancer testicular, cu metastaze la plămâni şi la gât. A refuzat, iniţial, tratamentul şi a apelat la metode alternative. Starea lui s-a agravat rapid. Au urmat nu mai puţin de şase cicluri de chimioterapie. Un adevărat chin din cauza efectelor adverse.  A reuşit să suporte tratamentul contra cancerului, doar pentru că a aflat la timp de uleiul de cannabis.

Costin Militaru, medic generalist: Faci chimioterapie şi ştim cu toţii că de la chimioterapie vomiţi tot ce mănânci a doua zi. E, cannabisul inhibă această stare de rău, inhibă acea amorţeală pe care o are, nu ştiu dacă ştiţi, dar după ce ai făcut o doză de chimioterapie, tu nu mai simţi gust, nu mai simţi miros, nu mai simţi nimic, pentru că eşti otrăvit. Cannabisul blochează efectele aceastea secundare.

Astăzi, Lucian este vindecat. Aşa că s-a decis să vorbească public despre asta. Ar vrea ca şi alţi pacienţi bolnavi de cancer să poată beneficia de această terapie de susţinere. Însă în farmaciile din România lipsesc produsele pe bază de cannabis şi numai o mână de medici ar fi dispuşi să-l prescrie, pentru că nu au informaţiile şi experienţa cu acest medicament.

Florinel Bădulescu, preşedintele comisiei de oncologie Ministerul Sănătăţii: Legat de cannabis în acest moment, sincer să vă spun, avem cu ce trata durerea în ţară. Nu pot să mă ocup de 0,01%, când eu nu mi-am rezolvat procentul mare. Deci nu simt lipsa lui în acest moment, am alte lipsuri mari.

Cum este privit acest tratament în România și ce spun autorităţile, vedeți, pe larg, duminică, de la ora 10:30, într-o noua ediție a emisiunii Tinerețe fără bătrânețe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri