Cazul Lucan. Ce povestește Vlad Voiculescu despre controalele făcute la institutul din Cluj

Data actualizării: Data publicării:
160520_vlad_vasile_voiculescu_01_INQ_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Criteriile pentru a ajunge pe masa de operaţie pentru a face transplant nu erau respectate la Institutul de Urologie şi transplant Renal de la Cluj Napoca. Astfel că cei mai mulţi pacienţi făceau operaţie chiar în anul în care se înscriau pe lista de aşteptare, în timp ce celor mai vechi le rămânea doar speranţa. De două ori a ajuns anul trecut Corpul de control al Ministerului Sănătăţii la institutul unde opera şi medicul Mihai Lucan. Ministrul Sănătăţii de atunci spune că a trimis Corpul de Control după ce a primit mai multe sesizări de la pacienţi atât la minister, cât şi pe Facebook. Aceştia spuneau că erau nevoiţi să dea bani pentru a li se face transplant. Corpul de Control a descoperit şi ilegalităţi în relaţia dintre institut şi clinica Lukmed.

Vlad Voiculescu: Am avut sesizări, sesizări pe Facebook și sesizări venite în plic la minister. Sesizări de la pacienți în principal și de la familiile acestora. Spuneau pe de o parte de condiţionarea actului medical la acel institut. Spuneau despre comportamentul unora din corpul medical, în mod specific de cel al domnului profesor Lucan. Spuneau că internarea se face de multe ori la spitalul privat, și anume cel cu numele Lukmed, clinca privată situată în apropirea institutului.

Inspectorii descoperă ilegalităţi în modul de programare a operaţiilor de transplant. Din verificarea listelor de pacienţi care au beneficiat de transplant renal în perioda 2014-2016, inspectorii constată că mulţi au fost operaţi chiar în anul în care se înscriau pe liste. De exemplu, în 2015 au beneficiat de transplant 129 de pacienţi - 66 dintre aceştia intraseră în Registrul Naţional de Transplant fix în acel an. În 2016, la fel, din cei 77 de pacienţi care au beneficiat de transplant, 25 au aşteptat mai puţin de un an. Pe listele cu pacienţi în nevoie de rinichi sunt, încă, persoane înscrise încă din 2005.

„Observăm că pentru a beneficia de un transplant renal sunt luate în calcul doar criterii de natură medicală care discriminează persoanele care sunt înscrise în Registrul Naţional de Transplant de mai mult timp. Astfel, absenţa unor criterii etice de genul timpului de aşteptare pe listă diminuează, considerabil, şansele unei persoane de a beneficia de un transplant”, se arată în raportul Corpului de control al Ministerului Sănătăţii din iunie 2016.

Vlad Voiculescu: Există o listă la nivelul Institutului de transplant din Cluj. Această listă nu era însă respectată. Nu era o procedură clară prin care pacienții să fie sunați atunci când există un organ compatibil. Procedurile absolut jalnice care existau nu erau nici astea respectate, nu era personal care să aibă răspunderi clare în acest sens. Aveam de atunci semnale clare că lucrurile fie se încearcă să fie ascunse, fie corectate pe parcurs. Și ceea ce a fost șocant pentru mine este agresivitatea cu care au fost întâmpinați membrii Corpului de Control.

Dacă avea nevoie de o intervenție, era internat acolo, operat acolo și recuperarea sau monitorizarea de după intervenție se făcea la spitalul de statat. Ceea ce înseamnă că toți banii, sau o majoritate covârșitoare, mergeau la spitalul privat, iar banii de la stat, pentru că CNAS acoperă anumite costuri, acești bani mergeau într-o proporție covârșitoare la clinica privată.

Anchetatorii spun că Mihai Lucan ar fi încercat să ia legătura cu persoane influente din stat. Ministrul Sănătăţii de atunci nu infirmă acest lucru.

Vlad Voiculescu: Totuși, nimeni din partea autorităților statului nu a avut curajul să meargă acolo și să investigheze lucrurile. Iar agresivitatea cu care a înjurat, amenințat și a jignit membrii Corpului de Control, asta a ridicat semne de întrebare pentru mine și cred că acest lucru a motivat mai mult procuratura.

Citiți și: 

Denunțătorul medicului Lucan rupe tăcerea: La cine trebuia să ajungă rinichiul care i-a fost transplantat lui Arșinel

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...