Criza vârstei de mijloc este reală și se manifestă în anii în care se obțin cele mai mari venituri la locul de muncă (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
Femeie pansivă stă în fotoliu
„Nivelul maxim al stresului la muncă” este atins în jurul vârstei de 45 de ani, potrivit cercetătorilor. Foto: Profimedia Images

Cercetătorii au studiat criza vârstei de mijloc și au descoperit că efectele acestui fenomen sunt mai grave decât se credea până acum, scrie Business Insider. Potrivit unei noi cercetări publicate de Biroul Național de Cercetare Economică, în plus față de o scădere a satisfacției pe care le-o aduce viața, persoanele care trec prin această perioadă se confruntă cu un risc mai mare al cazurilor extreme de depresie, de suicid și sunt mai stresate la locul de muncă, au probleme cu somnul și sunt mai expuse riscului de a deveni dependenți de alcool.

Criza persistă în ciuda faptului că multe persoane de vârstă medie trec prin cea mai bună perioadă a vieții lor, din punct de vedere al câștigurilor, au puține probleme de sănătate și trăiesc în regiuni sigure și prospere – o descoperire „paradoxală” care îi îngrijorează pe cercetători.

„Credem că gravitatea acestei probleme de societate nu a fost abordată de politicienii lumii bogate”, au scris oamenii de știință.

Cercetătorii au descoperit că „nivelul maxim al stresului la muncă” este atins în jurul vârstei de 45 de ani și au citat alte cercetări pentru a arăta cum stresul poate indica existența unor probleme de depresie, tensiune ridicată și sănătate mentală deficientă.

În timp ce studiul, care analizează datele obținute de la 500.000 de persoane din țări precum SUA, Canada și Marea Britanie, nu a fost încă evaluat de alți cercetători, descoperirile făcute scot în evidență lipsa de satisfacție pe care multe persoane din țările înstărite o resimt la locul de muncă.

Potrivit unui sondaj realizat în 2022, 50% dintre angajații din SUA și Canada au avut o ultimă zi de lucru „foarte” stresantă. Doar angajații est-asiatici au raportat un nivel al stresului mai mare.

„Marea demisie”, un fenomen care afectează angajații de toate vârstele

Cu toate că inițiatorii fenomenului supranumit „Marea demisie” sunt angajații tineri, există date care confirmă faptul că și persoanele mai în vârstă se alătură acestui trend.

Numărul de demisii în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani a crescut cu 34% în primul trimestru al anului 2022, față de valorile înregistrate anul trecut, potrivit unei analize Vox.

Job Quit. Employee Holding Cardboard Box
Numărul de demisii în rândul angajaților care au lucrat la fostul loc de muncă între 10 și 15 ani a crescut cu 57%, conform unei analize Vox. Foto: Profimedia Images

Multe persoane aflate la mijlocul carierei lor își dau demisia în încercarea de a găsi un loc de muncă mai bine plătit, pentru a găsi un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală sau pentru a-și deschide propria afacere.

În analiza Vox se arată că numărul de demisii în rândul angajaților care au lucrat la fostul loc de muncă între 10 și 15 ani a crescut cu 57%.

După ce a lucrat în departamentul de resurse umane pentru mai bine de un deceniu, Antisha Walley, în vârstă de 39 de ani, și-a deschis propria afacere în 2020 după ce ani de zile s-a certat cu superiorii ei în privința deciziilor pe care aceștia le luau.

Criza vârstei de mijloc - produs al stilului de viață modern sau un fenomen biologic atemporal

Cercetătorii au folosit informații care datează din 1965 – anul în care psihanalistul canadian Elliot Jacques a inventat termenul de „criza vârstei de mijloc” – și până în prezent.

Acest lucru înseamnă că incidența ridicată a demisiilor, a cazurilor de depresie, a stresului și a consumului crescut de alcool din timpul pandemiei nu poate explica un fenomen pe care cercetătorii l-au identificat acum zeci de ani.

Cercetătorii nu au punctat o cauză clară a „stresului extrem” provocat de criza vârstei de mijloc, dar au oferit mai multe explicații plauzibile: stresul creșterii copiilor, invidia față de alții și dorințele neîmplinite.

În plus, cercetătorii au spus că „înțelepciunea” care vine odată cu vârsta mai înaintată ar putea juca un rol în reducerea nivelului de stres din ultima parte a vieții.

Oamenii de știință care au realizat studiul nu au precizat dacă criza vârstei de mijloc este un „produs secundar al lumii înstărite” sau un fenomen „atemporal” pe care și strămoșii noștri îl trăiau.

Unele studii, de exemplu, au arătat că cimpanzeii și urangutanii trec printr-o perioadă psihologică mai dificilă la mijlocul vieții, ceea ce sugerează că criza vârstei de mijloc ar putea fi de natură biologică.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri