Cum se pot degrada în trei zile plămânii unui tânăr de 28 de ani infectat cu coronavirus. Beatrice Mahler: E un inamic încă necunoscut

Data publicării:
plamani coronavirus tanar - twitter
Radiografii care arată cum s-au degradat în trei zile plămânii unui tânăr de 28 de ani din Spania infectat cu noul coronavirus Foto: Twitter

Un medic pneumolog din Spania a postat pe Twitter două radiografii care arată cum s-au degradat, în numai trei zile, plămânii unui tânăr de 28 de ani care a făcut o formă gravă de Covid-19. 

„Pentru cei care cred că sunt nemuritori și continuă să iasă în parc fără să acorde atenție ordinului de a rămâne acasă, acestea sunt radiografiile unui băiat de 28 de ani intubat la Terapie Intensivă în spitalul meu, pentru #coronavirus. Indiciu: plămânii sunt negri, albul este pneumonie”, a scris medicul pe Twitter. Prima fotografie este în a 12-a zi de boală a tânărului, a doua îi înfățișează plămânii în a 15-a zi de boală.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Situația este dramatică în Spania în privința cazurilor de Covid-19. Riscă să se degradeze și mai mult și să se apropie de recordurile nedorite ale Italiei. Spania, cu o populație de circa 46 de miloane de locuitori (mai mică decât a Italiei, care are 60 de milioane de locuitori), a depășit deja China la numărul de decese cauzate de coronavirus, în numai trei săptămâni. 

Poate exista o degradare severă și accelerată a plămânilor și la tineri

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de pneumoftiziologie Marius Nasta din București, a confirmat la Digi24 că poate exista o degradare severă și accelerată a plămânilor în cazul formelor grave de infectare cu SARS-CoV-2. „E vorba de sindrom de depresie respiratorie acută, este forma severă de pneumonie, care necesită intubație, ventilație mecanică. Din păcate, răspunsul este da, atât de repede și de dramatic li se întâmplă nu numai bătrânilor, ci și tinerilor, tuturor”, a spus Beatrice Mahler.

„Atunci când ajungem la o formă severă de boală, atunci când vorbim de o agresiune asupra plămânului și de un sindrom de detresă respiratorie acută, manifestarea este identică. Vârsta poate să fie un avantaj în sensul că poate să ajute să depășim acel moment, dacă suntem într-o secție de terapie intensivă, suntem ventilați mecanic, pentru că toate celelalte organe se presupune că sunt sănătoase și pot să susțină momentul critic prin care trece organismul. De aceea, rata de mortalitate este mai mare la cei vârstnici, pentru că boala apare pe un organism bolnav, cu o inimă care are probleme, un ficat bolnav, și atunci depășirea momentului este critică”, a explicat managerul Institutului Marius Nasta.

Mahler: Vom avea particularități în funcție și de specificul populației infectate cu coronavirus

„E o evoluție severă și din păcate, ne aflăm în fața unui inamic pe care nu-l cunoaștem în totalitate. De două luni de când am început să cercetăm și să apară articole despre ceea ce înseamnă infecția cu coronavirus, lucrurile s-au schimbat, sunt convinsă că încă nu cunoaștem tot, sunt convinsă că vom avea particularități în funcție și de specificul populației în care ajunge infecția cu coronavirus. Și nu trebuie să uităm că România mai are un specific: pacientul cu tuberculoză. Sunt 12.000 de pacienți noi cu tuberculoză în România, pacienți la categorie de risc, care trebuie protejați în mod deosebit în această perioadă, care au nevoie de medicație și care medicație trebuie să ajungă acasă. Este obligatoriu să nu uităm că ei există și că trebuie să avem grijă de ei”, a subliniat dr. Beatrice Mahler într-o intervenție la Digi24.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri