Medic: Orice reacție adversă a vaccinului e cu mult mai măruntă față de o infecție pe care nu o putem prevedea cât va fi de gravă

Data publicării:
Dr. Sorin Petrea, medic epidemiolog la Institutul „Matei Balș” din București.
Dr. Sorin Petrea, medic epidemiolog la Institutul „Matei Balș” din București. Foto: Digi24

Printre primii care s-au vaccinat au fost și medicii epidemiologi Adrian Marinescu și Sorin Petrea, de la Institutul Național Matei Balș. Ei au povestit pentru Digi24 cum au perceput experiența vaccinării anti-COVID.

„N-am simțit nimic. A avut doamna asistent o mână de aur. Oricum, sunt obișnuit la viața mea, am făcut o grămadă de vaccinuri. Peste un milion de oameni din lume s-au vaccinat și putem să vedem clar că nu au existat reacții adverse notabile. Institutul Matei Balș a fost întotdeauna un început în bolile infecțioase. Că s-a tratat primul pacient în februarie cu SARS-CoV-2, că este prima persoană vaccinată și sper ca peste un interval nu foarte lung de timp să avem și ultima persoană cu SARS-CoV-2 și atunci să considerăm că închidem pandemia. Așteptăm de multă vreme momentul. E adevărat, nu m-am gândit că se vor mișca lucrurile atât de bine la nivelul Europei și că vom reușim să-l avem înainte de Anul Nou. Este un semn de bun augur faptul că toată Europa a reușit să facă acest pas și de aici și ideea că lucrurile ar trebui să meargă bine în viitor. Să fie tranșele corecte și să avem din primăvară imunizarea în masă”, a spus medicul epidemiolog Adrian Marinescu.

„Practic, injecția nici nu am simțit-o, după aceea - conform protocolului - am avut de așteptat liniștiți un sfert de oră, timp în care nu s-a întâmplat nimic deosebit, cum - tot așa - ne așteptam toți și cred că deja au trecut niște ore de atunci și uite că încă sunt viu. Nu ne așteptăm la reacții adverse. Orice reacție adversă este cu mult mai măruntă față de o infecție reală, care duce la o evoluție pe care nu o putem să o prevedem cât va fi de gravă. V-aș da exemplul cu vaccinul antigripal. Dacă în ultimii ani s-a înțeles că e bine să ne vaccinăm, din ce în ce mai multă lume s-a vaccinat, și de unde ne așteptam la o epidemie și poate că nu am scăpat de o pandemie, în orice caz am întârziat-o și s-ar putea să o facem cât mai mică și mai ușoară. Deci și în cazul Covidului, vaccinarea va duce sigur la o evoluție mult mai bună”, a declarat medicul epidemiolog Sorin Petrea.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri