O pacientă care a făcut credit bancar pentru a se trata de edem pulmonar va fi despăgubită de CAS

Data actualizării: Data publicării:
instrument medici getty
FOTO: Getty Images

O femeie din Urziceni a dat în judecată Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi a câştigat. Prima instanţă a decis că statul trebuie să o despăgubească, după ce trei mari spitale din Capitală au refuzat să o trateze. Femeia a făcut credit bancar de 70.000 de lei ca să-şi poată plăti tratamentul într-o clinică privată.

În 2015, după o răceală puternică, pacienta a făcut un endem pulmonar şi a intrat în comă. Pentru că medicii de la Spitalul Urziceni, unde era internată nu au ştiut cum să o trateze, au încercat să-i facă transferul la marile spitale din Capitală, însă, toate au refuzat să o primească, deși era asigurată. Aşa că a fost nevoită să se trateze la un spital privat, cu bani pe care i-a obținut printr-un credit.

Primul pas a fost să merg către CNAS şi să cer decontarea. Din toate costurile cu medicaţia şi investigaţiile medicale care s-au ridicat undeva la 70 de mii de lei, fără cazare, ne-au decât o mie de lei”, afirmă Didina Enache, fiica pacientei.

Pacienta a cerut despăgubiri statului român si le-a obţinut, în primă instanţă.

CASMB este obligată, în premieră spun lucrul acesta, pe fond să plătească 70 de mii de lei servicii medicale. Urmează să ne judecăm inclusiv în apel, unde şi noi vom face apel și cu siguranța și CASMB, unde am cerut deja daune morale de 5 mii de euro, însă pe fond, ele n-au fost acordate”, spune Adrian Cuculis, avocat.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, consideră că este o nedreptate ceea ce i s-a întâmplat pacientei din Urziceni.

Ideea este că pacientul dacă este într-un spital municipal, cum a fost acest pacient la Urziceni, trebuie să fie primit într-un spital de rang superior. Este inadmisibil ce s-a întâmplat, dincolo de ce spune Justiţia, trei spitale să-l refuze”, spune Sorina Pintea, ministul Sănătăţii.

Nu este singurul român care şi-a cerut dreptul la sănătate în instanţă, astfel de cazuri devin tot mai dese. În urmă cu câteva săptămâni, un pacient cu o boală rară din Slobozia a câştigat dreptul de a primi tratament gratuit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri