Robotul unic în țară care îi ajută pe bolnavii cu afecțiuni neuromotorii

Data actualizării: Data publicării:
recuperare batran

Bolnavi cu afecţiuni neuromotorii vin din toată ţara să se facă bine la Iaşi cu ajutorul roboţilor. Cinci aparate medicale îi învaţă pe oameni să meargă din nou şi îi ajută să îşi recapete forţa. La Spitalul de Recuperare din Iaşi vin, anual, o mie de pacienţi să îşi caute şansa la o viaţă normală. Cu ajutorul unui robot unic în ţară, dar şi al specialiştilor de aici, mulţi dintre cei ajunşi la spital în scaunul cu rotile, reuşesc, după ani de tratament, să păşească din nou siguri.

La prima vedere, pacientul pare că se joacă. În timp ce se relaxează, însă, el lucrează pentru a-şi recupera mobilitatea mâinilor. Aşa sunt făcuţi bine bolnavii care ajung în secţia de Recuperare Neuromotorie a Spitalului de Recuperare din Iaşi.

În sala roboţilor, forfota începe de la prima oră.

Trebuie să lucrez mâna, să menţin pentru durerea din umăr”, spune Elisabeta Dragomir, pacientă.

Eu am stat la pat. Nu am mers deloc. Acum, mulţumesc lui Dumnezeu că pot să merg”, afirmă Ana Maria Torok, pacientă.

Pe parcursul celor 16 zile cât durează cura, bolnavii au un program bine stabilit. O şedinţă cu unul dintre roboţi poate dura şi 30 de minute. Au nevoie de ele în special cei cu atac vascular cerebral, pentru care recuperarea clasică dă rezultate foarte greoi.

„Avem pacienţi cu rezultate foarte bune pentru că lucrăm foarte mult cu ei”, spune Cristina Zaharia, fiziokinetoterapeut.

În sala de kinetoterapie, un robot unic în România simulează urcarea scărilor. Îi ajută pe cei imobilizaţi în scaunul cu rotile să stea din nou în picioare şi îi reînvaţă să păşească.

„La pacienţii neurologici cel mai important lucru este punerea în ortostaţiune, adică statul în picioare. Din acest punct de vedere, robotul face minuni pentru că ne uşurează extraordinar munca”, afirmă Ilona Niţică, fizioterapeut.

Simt fiori la picioare. Doi ani m-au întors în pat cu cearşaful”, spune Tereza Moraru, pacient.

Pentru oameni ca ea, robotul este salvarea. Ajutorul de care se prind şi cu dinţii pentru a se recupera. Bolnavi sunt mulţi, iar lista de aşteptare este lungă. Anual, o mie de pacienţi vin la Iaşi pentru recuperarea cu ajutorul roboţilor.

Programările se întind pe un an de zile. Încercăm să găsim soluţii pentru pacienţi să poată beneficia de acest sistem de tratament mult mai rapid”, afirmă Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare, Iaşi.

Două milioane de euro s-au investit în aparatură în ultimii trei ani.

Am reuşit să lărgim plaja de patologie în aşa sens că putem lua pacienţi cu deficite motorii grave, inclusiv politraumatizaţi, făcând o recuperare care este, într-adevăr, compatibilă cu tot ce se întâmplă în Europa de Vest”, spune Smaranda Miu, medic de recuperare în cadrul Spitalului de Recuperare, Iaşi.

În medie, într-un an, în Spitalul de Recuperare Iaşi se internează aproape 17 mii de pacienţi. Sunt aproape 10 mii de spitalizări la zi şi peste 30 de mii de consultaţii în ambulatoriu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri