Pacienții din spitalele COVID Balș și Colentina îndură frigul din cauza unei avarii

Data actualizării: Data publicării:
bolnav spital cu perfuzie la mana
Spitalele COVID „Matei Balș” și Colentina au rămas fără căldură și apă caldă din cauza unei avarii RADET Foto: Guliver/GettyImages

Bolnavii COVID-19 din două spitale mari din Capitală, Institutul Matei Balș și Spitalul Colentina, stau în frig de mai multe ore, după ce aceste două unităţi COVID au fost deconectate de la reţeaua de furnizare a agentului termic din cauza unei avarii. 

ACTUALIZARE 22:25 Un comunicat al companiei care furnizează agent termic în Capitală, Termoenergetica, arată că se estimează că avaria care a cauzat întreruperea căldurii va fi rezolvată în cursul acestei nopţi, după ce iniţial fusese înaintată ca oră de reluare a furnizării agentului termic vineri seara, la ora 22:00. 

Compania precizează că este vorba despre o avarie „primară” care s-a produs pe Șoseaua Ștefan cel Mare și își cere scuze față de consumatori.


Pacienților de la Balș li s-au dat pilote și pături suplimentare, dar acestea nu rezolvă situația. Afectat e și personalul medical care nu se mai poate spăla după ieșirea din zona roșie. Medicul Adrian Marinescu a explicat la Digi24 că este dificil și riscant să se aducă surse de încălzire electrice lângă pacienții care au pe lângă ei surse de oxigen.

La Colentina se folosesc pentru încălzire aparatele de aer condiționat, iar pentru personalul medical au fost puse în funcțiune niște boilere. Victor Cauni, director medical la Colentina, a declarat la Digi24 că au mai fost astfel de avarii, dar nu care să dureze atât de mult. Speranța este ca lucrurile să revină la normal înspre dimineață. El a precizat că spitalul a fost anunțat despre sistarea agentului termic vineri dimineață, cu promisiunea că se va rezolva până la miezul nopții.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balș” spune că au fost anunțați de joi că oprirea agentului termic va avea loc vineri între orele 9:00 și 22:00.

Prezent la Digi24 în momentul anunțării acestei știri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că nu are detalii despre ce se întâmplă, dar a recunoscut că nu este o situație normală și trebuie rezolvată cât mai urgent.

El a arătat că centralele proprii ar fi cea mai bună soluție pentru spitale, unele unități spitalicești au deja, altele nu și este clar că mai este mult de făcut la nivelul infrastructurii spitalicești.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri