Personalul medical care a demisionat în bloc la Orăștie revine la serviciu. Cu excepția medicului, șef de secție

Data actualizării: Data publicării:
pat de spital din Bergamo, coronavirus
Situația cazurilor de coronavirus. Foto: Profimedia

Un spital întreg a rămas fără secție de terapie intensivă după demisia în bloc a personalului medical. Este vorba de secția de ATI a spitalului din Orăștie. Singurul medic de terapie intensivă de acolo, cinci asistente și cinci infirmiere au demisionat astăzi. S-au ridicat și au plecat lăsând pacienții în grija unei singure asistente.

În această seară cele cinci asistente și cele infirmiere de la spitalul din Orăștie și-au retras demisiile. Doar medicul de la ATI, care este și șeful secției, nu va mai reveni la serviciu și va sta acasă în izolare.

Prefectul din județul Hunedoara a mers în această după-amiază la Orăștie și a reușit să le convingă pe cele 5 asistente și cele 5 infirmiere să se întoarcă la spital. Nu a reușit același lucru cu medicul de la ATI care a plecat astăzi împreună cu personalul medical din secție și a lăsat pacienții în grija unei singure asistente.

Pentru că secția ATI a rămas practic fără medic, prefectul Vasilică Potecă spune că mâine va face o solicitare către Ministerul Sănătății pentru a fi detașat un medic de la un alt spital ca să îi suplinească lipsa acestuia.

Pentru că au fost multe demisii astăzi, și sunt în continuare amenințări cu demisia, la nivelul Ministerului Sănătății se discută să fie dat un ordin de ministru pentru ca în momentul în care cineva, un cadru medical își depune demisia, să rămână în preaviz o lună și jumătate – 90 de zile, pentru că în fiecare zi asistăm practic la golirea spitalelor de cadre medicale, fie pentru că sunt infectate, și atunci sunt în spital pentru a primi tratament, fie pentru că sunt suspecte că ar fi infectate, și atunci sunt în izolare la domiciliu, fie pentru că de teamă pleacă sin spital, așa cum s-a întâmplat astăzi la Orăștie.

A mai fost azi un caz asemănător la Mioveni, unde trei medici și-au dat demisia.

Odată cu scenariul 4, lucrurile se vor schimba. Medicii vor fi pbligați să accepte detașări pentru că altfel se află sub incidența penală și de asemenea nu mai au voie să refuze pacienți, așa cum s-a întâmplat până acum, tot de teamă că s-ar putea infecta de la bolnavii care se prezintă la spital. Și acest refuz de la Unitățile de Primiri Urgențe se vor afla sub incidență penală.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri