Situaţii disperate. Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” a rămas fără terapie intensivă

Data publicării:
hol spital

Buzunarele medicilor s-au umplut după majorarea salariilor, dar spitalele se golesc în continuare. Sunt secţii care au fost închise chiar înainte de sărbători din cauza lipsei doctorilor. Situaţia dureroasă este la fel şi în provincie şi la Bucureşti. În Capitală, de pildă, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” a rămas fără terapie intensivă.

Majorarea salarială pentru medici şi asistente nu rezolvă lipsa personalului medical din spitale, iar acest lucru se vede cel mai mult în preajma sărbătorilor când medicii intră în concediu. Odată cu plecarea lor în vacanţă secţiile unor spitale pur şi simplu se închid.

Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” este închisă de aproape două săptămâni pentru că nu sunt suficenţi medici care să asigure liniile de gardă. Conducerea spitalului spune că nu ştie când secţia ar putea fi redeschisă. Pacienţii care ar avea nevoie să fie internaţi la terapie intensivă sunt in special cei care fac meningită. În acest caz ei trebuie transferaţi la alte spitale din Capitală.

Tot în Capitală trebuie să ajungă şi pacienţii de la Alexandria care au probleme cu ochii. Secţia de oftalmologie din capitala Teleormanului este închisă de două săptămâni şi se va deschide pe 3 ianuarie.

Valentina Robu, director medical la Spitalul Judeţean Alexandria: „Singurul medic oftalmolog pe care îl avem este în concediu de odihnă. Am organizat concursuri repetate pentru a mai angaja încă un medic specialist oftalmolog, însă nu s-a prezentat nimeni la examen până în acest moment”.

Medicii vin şi cu explicaţia pentru care fug de spitalele de la noi, unde media salariilor ajunge la 15.000 de lei.

Horațiu Ioani, neurochirurg: „Când pleci de la spital din Anglia îţi laşi toate grijile acolo, pentru că este o echipă care se ocupă de pacient. Aici, eu sunt de gardă 24 din 24, 7 zile pe săptămână îs cu telefonul pornit pe mesaje, primesc mesaje la orice oră, e chestia asta de burnout, adică ajungi să fii foarte obosit”.

Vasile Barbu - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor: „Nu majorarea salariilor la modul oportunist şi nepregătit poate să atragă specialişti în spitale. Cel mai mult îi atrage condiţia de muncă pe un fond de criză de personal medical este foarte greu să gestionezi resursele umane în perioada de sărbători”.

România are nevoie de 15.000 de medici ca să asigure minimul necesar. 700 de localităţi nu au nici măcar doctor de familie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri