Tot mai multe alerte alimentare, pericol de contaminare cu Listeria. Cum ştii dacă ai luat bacteria

Data publicării:
preturi alimente
Foto: Getty Images

Sănătatea românilor e pusă în pericol din ce în ce mai des de alimentele care se găsesc pe rafturile hipermarketurilor. În ultimul timp, alertele alimentare se ţin lanţ. Două tone de carne şi produse din carne, care ar fi putut proveni din Ungaria, dintr-o zonă cu restricţii din cauza pestei porcine, au fost confiscate dintr-un depozit din Timişoara. Asta după ce, ieri, Autoritatea Sanitar Veterinară a început să retragă cinci tipuri de file de somon afumat, contaminat cu bacteria Listeria, vândut în trei mari lanţuri comerciale. O altă reţea de supermarketuri a scos de la vânzare pungi cu fulgi de cocos, care conţineau dioxid de sulf.

Peste 100 de kilograme de file de somon afumat a retras deja ANSVSA din depozitele producătorilor de peşte. Iar alte aproape 100 de kilograme au fost scoase de pe rafturile magazinelor. Motivul - contaminare cu bacteria Listeria.

Inspectorii sanitar veterinari precizează că astfel de produse cu probleme încă se mai găsesc în unele hipermarketuri din Capitală, pentru că procesul de retragere nu s-a încheiat.

Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt al ANSVSA: „ Această bacterie, Listeria, poate să pătrundă în alimente, fie că vorbim de producţie, fie că vorbim de etapa de procesare, transport sau de vânzare, dacă se află la raft şi se deteriorează ambalajul”.

În timp ce alertele alimentare vin una după alta, clienţii spun că mizează pe intuiţie, atunci când sunt la cumpărături.

Medicii spun că simptomele cauzate de Listeria sunt asemănătoare cu cele provocate de gripă

Adrian Marinescu, medic internist: „Când vorbim de complicaţii, asta apare la persoanele cu imunitate slabă.

Înseamnă că bacteria ajunge în sânge şi dă, pe o parte, sepsi, adică infecţia generalizată, sau poate să dea o afectare de tipul meningitei.

Din păcate, sunt şi cazuri cu deces.

Nu ne dăm seama că am avut Listeria, nu se pune diagnosticul de listerioză şi trec de la sine”.

Dacă alertele privind somonul afumat au devenit din ce în ce mai frecvente în ultima perioadă, încă un produs a ajuns recent pe lista alimentelor periculoase pentru sănătate - fulgii de nucă de cocos vânduţi de o reţea de hipermarketuri. Produsul conţinea şi dioxid de sulf, deloc recomandat persoanelor alergice la sulfiţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri