Coronavirus. Ziua în care în România s-au dublat cazurile confirmate și decesele

Data actualizării: Data publicării:
coronavirus
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

A fost o zi complicată, luni, pentru România, în lupta cu epidemia de coronavirus: au murit patru persoane în 24 de ore, ceea ce ridică bilanțul deceselor la șapte. Primii trei morți fuseseră anunțați duminică, 22 martie 2020.

S-a dublat și numărul de cazuri noi: în 24 de ore, 143 de teste au devenit pozitive, în timp ce duminică fuseseră anunțate numai 66 de cazuri noi de îmbolnăvire.

În total, până la 23 martie 2020, România înregistra 7 morți și 576 de cazuri de coronavirus, după ce primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie. 

Acestui bilanț i se mai adaugă încă opt români care au murit în străinătate - unul în Franța și șapte în Italia.

Câteva dintre cazurile noi pun însă niște semne de întrebare, de natură să stârnească îngrijorare. O femeie de 72 de ani de la Suceava a murit la spital, spun specialiștii, fără context epidemiologic. Asta înseamnă că nimeni nu știe de la cine a luat boala.

La Arad, un bărbat de 64 de ani internat în terapie intensivă, în stare gravă încă de la început, a murit, iar rezultatul pozitiv al testului pentru coronavirus a venit abia după ce a decedat. Cu alte cuvinte, în spital nu fusese tratat ca un bolnav de Covid-19.

În fine, un bărbat, la Spitalul Universitar București, confirmat cu coronavirus, a murit, în același salon cu un bărbat care murise la începutul săptămânii trecute. De la el a luat boala. În salon se află și un al treilea pacient, care are însă un test negativ.

Toate aceste cazuri arată că boala se răspândește de-acum comunitar în România. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan declara, de altfel, în weekend, la Digi24, că în România există un izvor de coronavirus.

Citește și:  Noile norme de testare pentru coronavirus, anunțate de INSP. Cine va fi testat și cine nu

La toate acestea se adaugă circumstanțe agravante: mai multe instituții medicale au fost contaminate cu noul coronavirus și a trebuit să fie închise. Amintim Spitalul Gerota din Capitală, spitalul din Filiași, spitalul din Petroșani și, cel mai recent caz, Spitalul Județean Suceava, unde, și mai grav, zeci de cadre medicale au fost confirmate cu noul coronavirus.

Conform datelor raportate către Institutul National de Sănătate Publică din teritoriu, până marți, 24 martie 2020, un număr de 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu COVID 19, după cum urmează: 43 medici (27 medici Suceava), 45 asistenți medicali ( 30 asistenți medicali Suceava), 14 infirmieri (13 infirmieri Suceava); o îngrijitoare.

Urmează săptămâni critice, a avertizat, luni, președintele Klaus Iohannis.

Citiți și:  Coronavirus România, INFORMAȚII OFICIALE: Bilanțul actualizat

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri