Amenzile nu-i sperie pe cei care nu poartă mască. Doar mustrați de alți călători acceptă, uneori, să o poarte

Data actualizării: Data publicării:
barbat-cu-masca-urca-in-stb-bucuresti
Foto: Digi24

Legea e lege și trebuie respectată de toată lumea, chiar și de cei care nu cred că se pot îmbolnăvi. Din ce în ce mai mulți oameni intră fără mască în spațiile închise, deși acest lucru este interzis. În unele situații sunt amendați de polițiști sau jandarmi, în altele sunt mustrați de alții, care poartă măști. Mai mulți telespectatori ne-au scris și ne-au trimis clipuri surprinse în locuri în care masca este obligatorie. De fiecare dată, cei care o poartă se ceartă cu cei care nu respectă legea. În ultimele 24 de ore au fost aplicate peste 1.300 de sancțiuni.

- Fiți amabilă! Dumneavoastră știți să citiți? Știți să citiți?

- Da, e obligatoriu să purtați masca!

- Am purtat, dar m-am șters de transpirație. Vorbeam cu doamna.

- Și dumneavoastră trebuie s-o puneți peste nas.

De fapt, doamna purta masca sub bărbie. A așezat-o corect doar după ce i s-a făcut observație. Si, așa cum spun specialiștii, dacă va continua să o atingă pe partea din față, o poartă degeaba, tot s-ar infecta. Masca poate fi contaminată, nu este recomandat să o atingi.

Dar astfel de scene sunt obișnuite, mai ales în mijloacele de transport din Capitală. Cum nu se poate ca în fiecare autobuz, troleibuz, tramvai, metrou să fie câte un polițist sau jandarm, oamenii încalcă frecvent legea. Aceaste doamne, spre exemplu, nici nu se chinuie să scoată masca, deși li se face observație.

- Dumneavoastră răspundeți pentru alții. Ne puteți infecta.

- Fiți amabilă! Dumneavoastră știți să citiți? E obligatoriu să purtați mască în autobuz.

O femeie din Târgu Mureș a făcut live pe o rețea de socializare în timp ce călătorea cu trenul și nu purta mască, deși acest lucru este obligatoriu acum. Mai mult, s-a certat cu un echipaj de poliție care a rugat-o să își pună masca iar femeia a refuzat.

Polițist: Dacă nu știți să respectati niște reguli...

Femeie: Dar ce reguli nu am respectat?

Polițist: Să purtați mască. V-ați suit în tren și...

Femeie: Eu nu pot să vorbesc cu botniță domnu meu.

Polițist: Am înțeles ! Atunci nu vorbiți!

Femeie: Dar trebuie să vorbesc dar ce în România nu avem voie să vorbim?

Polițist: Dar dumneavoastră credeți că dacă ne filmați acum ne intimidați?

Femeie: Păi da, tocmai, nu vreau să intimidez pe nimeni.

Polițist: Vă rog frumos puneți masca că altfel veți coborî cu noi la următoarea stație. Vă invit cu noi și nu o să fie confortabil. Vă rog frumos respectați niște reguli.

Femeie: Niște reguli de botniță! De îmbotnițare!

În ultimele 24 de ore, autoritățile au sancționat peste 1.300 de persoane pentru că nu au respectat normele de siguranță. Cei care nu poartă mască pot fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 2.500 de lei. În urmă cu o săptămână, doi parlamentari PSD au fost amendați pentru că nu au purtat mască într-un local din Capitală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri