Apel: România trebuie să respecte legislaţia internaţională şi să nu-l extrădeze pe jurnalistul turc căutat de Erdogan

Data publicării:
Kamil Demirkaye jurnalist turc extradare 20181205165944_OGN_0964-02
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Respect - Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi cere statului român, printr-o scrisoare deschisă, să refuze extrădarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya, acuzat în ţara sa natală de critici aduse regimului Erdogan, transmite News.ro.

Kamil Demirkaye jurnalist turc extradare 20181205165944_OGN_0964-02
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

România trebuie să respecte legislaţia internaţională pe care şi-a asumat-o prin ratificarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi a Convenţiei ONU privind Drepturile Refugiaţilor şi, în conformitate cu prevederile acesteia, să nu îl extrădeze pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya, în ciuda mandatului de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, se arată în documentul remis News.ro.

Principiul din legislaţia internaţională care trebuie să fundamenteze poziţia României este cel al nereturnării (non-refoulment) aşa cum este statuat încă din 1951 în articolul 33 al Convenţiei de la Geneva, spun semnatarii. Interzicerea returnării unei persoane într-un stat unde viaţa sau libertatea sa ar putea să fie puse în pericol este unul din principiile fundamentale ale dreptului internaţional. Extrădarea ca formă a cooperării penale internaţionale implică o limită care ţine de respectarea unor garanţii fundamentale în ceea ce priveşte drepturile fundamentale ale persoanei extrădate.

De altfel, legea română spune că „România nu va acorda extrădarea în cazurile în care persoana extrădabilă ar fi judecată în statul solicitant de un tribunal care nu asigură garanţiile fundamentale de procedură şi de protecţie a drepturilor la apărare sau de un tribunal naţional instituit anume pentru cazul respectiv, ori dacă extrădarea este cerută în vederea executării unei pedepse pronunţate de acel tribunal", se mai arată în scrisoare.

„Pe 5 decembrie, autorităţile competente ale statului român au reacţionat corect, potrivit evaluărilor experţilor în drepturile omului implicaţi în activitatea Platformei Respect: IGPR a reacţionat în mod legitim ridicându-l pe jurnalistul Kamil Demirkaya, în baza mandatului de extrădare emis de autorităţile turce; Parchetul l-a auditat, dar a refuzat reţinerea ziaristului”.

Respect. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi consideră că, în acest moment, instanţele „dau testul de înţelegere şi de respectare atât a obligaţiilor pe care statul român ca parte a comunităţii internaţionale, cât şi a legislaţiei naţionale în domeniul cooperării internaţionale, al extrădării şi al respectării drepturilor omului”.

„Condamnarea unui jurnalist pentru că a îndrăznit să critice o putere totalitară, care conduce un stat în care se practică tortura şi unde nu mai există instanţe independente, nu îndeplineşte condiţiile care să permită extrădarea din România, un stat membru al Uniunii Europene şi care are principiile statului de drept stipulate clar în Constituţie”.

Autorităţile române trebuie să aleagă în acest moment între acordarea protecţiei internaţionale şi trimiterea lui Kamil Demirkaya la cheremul unui regim care îşi condamnă criticii la închisoare pe viaţă, mai arată organizaţia.

Respect. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi s-a constituit în anul 2017, prin coalizarea a peste 100 de organizaţii neguvernamentale, mişcări civice şi de cetăţeni, pentru a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Eurodeputat: "Le-am scris ieri membrilor grupului socialist din PE despre demersurile guvernului Dăncilă"

Reacţii au venit şi din mediul politic. Miercuri, europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut ministrului Justiţiei să nu dea curs cererii venite de la Ankara. Dacă Executivul de la Bucureşti îl extrădează pe jurnalistul turc Kamil Demirkaya, de la publicaţia Zaman România, "se descalifică de tot în UE", consideră Preda. Potrivit acestuia, niciun stat membru nu a dat curs până acum acestor solicitări făcute de regimul Recep Erdogan. Procedura extrădării, în condiţiile legii, este de competenţa organelor judiciare, i-a răspuns joi ministrul justiţiei, Tudorel Toader.

Joi, eurodeputatul român a revenit cu completări la mesajul său iniţial. "Ieri guvernul Dăncilă a pornit procedura de extrădare a unui jurnalist turc. Ce face MAE în această dimineață, prin ministrul pentru afaceri europene, Ciamba? Organizează o conferință pentru susținerea aderării Turciei la UE. De altfel, de când a fost numit ministru, acest Ciamba petrece mai mult timp cu turcii decât cu europenii. Îi solicit președintelui Iohannis, titularul politicii externe, să intervină pentru a opri deriva ministrului Ciamba pe țărmul lui Erdogan", a scris Cristian Preda pe Facebook.

Totodată, acesta mai anunţă că s-a adresat şi grupului socialiştilor din Parlamentul European, din care PSD face parte. "Le-am scris ieri membrilor grupului socialist din PE despre demersurile guvernului Dăncilă referitoare la expulzarea jurnalistului Demirkaya. Tudorel Toader mi-a trimis o reacție, în care se face că nu pricepe că guvernul face jocul unui dictator. Guvernul Dăncilă se erdoganizează", arată Cristian Preda.

Scandalul din Republica Moldova, cu profesorii turci extrădaţi de Chişinău

În septembrie, şapte cetăţeni turci au fost ridicaţi de serviciile moldovene şi expulzați în Turcia, context în care autorităţile moldovene au fost acuzate de abuzuri.

Şase dintre cetățenii turci erau angajaţi ai unei reţele de licee moldo-turce din Chişinău, iar despre ei serviciul moldovean de informații susţinea la vremea respectivă că ar fi fost suspectați de legături cu o grupare islamistă şi au fost declaraţi indezirabili.

De celalată parte, instituţia de învătământ a acuzat autorităţile moldovene că reţinerea s-a făcut cu violenţă: ar fi fost luaţi în drum spre şcoală sau de acasă după ce le-au fost sparte uşile.

Iar Amnesty International a arătat că arestările s-au făcut pe modelul represaliilor politice ale guvernului turc împotriva cetățenilor săi din străinătate, pe care îi bănuieşte că ar avea legătură cu puciul eşuat din 2016.

Detalii - AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri